*

Τελευταία θέματα

Αποστολέας Θέμα: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.  (Αναγνώστηκε 22014 φορές)

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« στις: Μάιος 21, 2015, 10:48:35 πμ »
Ο κόσμος γέμισε από επιδοτούμενα λάπτοπ τάμπλετ με Microsoft και android. Σε μία κοινωνία που έχει καλλιεργηθεί ο φόβος αιώνες τώρα είναι αξιοθαύμαστο που κάποια άτομα προσπαθούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό όπως το Linux. Η έκφραση το καρότο και το μαστίγιο, έχει πραγματική εφαρμογή στην ελληνική νοοτροπία, λίγα άτομα θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν από αυτή την κατάσταση γι αυτό η κοινότητα του Linux είναι και θα παραμείνει μικρή.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 22, 2015, 08:02:34 πμ by panpan »
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Σε ορισμένα επίπεδα το GNU/Linux επικρατεί χωρίς σοβαρό αντίπαλο. Στους φτηνούς arm-based υπολογιστές (raspberries κλπ) τρέχουν μόνο linux διανομές. Η διάδοσή τους και η διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία σ'αυτό τον τομέα συμπαρασύρει και τη διάδοση του ελεύθερου λογισμικού.
Ενας άλλος τομέας που επικρατεί το GNU/Linux, παρά τον ανταγωνισμό, είναι στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά σαν servers. Σε πολλά εταιρικά intranets, παρόλο που οι χρήστες τρέχουν windows ή mac, οι serrvers είναι στημένοι σε BSD και Linux. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εξειδικευμένες (prived) επαγγελματικές εφαρμογές (που παραγγέλνουν εμπορικές εταιρίες) φτιάχνονται για να τρέχουν αποκλειστικά σε περιβάλλοντα linux, για λόγους ασφάλειας, ταχύτητας, αξιοπιστίας. Οι ομάδες ανάπτυξης του ελεύθερου λογισμικού δηλαδή βγάζουν γερά μεροκάματα από τις γνώσεις που αποκομίζουν δουλεύοντας το GNU/Linux και γενικά το ελεύθερο λογισμικό, αναπτύσσοντας παράλληλα τέτοια επαγγελματικά projects. Αυτό και μόνο εξασφαλίζει το μέλλον του ελεύθερου λογισμικού.

Από την άλλη όμως, η ίδια η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού απέχει πολύ από το να μετασχηματιστεί σε ένα υπολογίσιμο κοινωνικό κίνημα ικανό να επηρρεάζει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του πεδίου της πληροφορικής και γενικότερα της ανθρώπινης χειραφέτησης.
Αφ'ενός, ακόμα και οι υπάρχοντες χρήστες είμαστε εντελώς ανενημέρωτοι σε θεωρητικό επίπεδο, περιοριζόμαστε στο τεχνικό, αφετέρου δεν έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα της αυτοοργάνωσης στο βαθμό που προτείνεται από τις διακυρήξεις του ελεύθερου λογισμικού.

Εαν θέλαμε να διαδόσουμε περαιτέρω αυτή την ιδέα και πρακτική, θα έπρεπε να σχηματίζουμε συνοικιακές ομάδες χρηστών που να βρισκόμαστε σε κάποιο κοινό χώρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ανταλάσσουμε εμπειρίες και ιδέες. Προς το παρόν, υπάρχουν κάποια στέκια σε κεντρικό επίπεδο, που όμως δεν γειώνουν στον πολύ κόσμο (τουλάχιστο στο βαθμό που απαιτείται) ούτε την ιδέα ούτε την τεχνογνωσία.

Για να μην θεωρητικολογώ, σε πρακτικό επίπεδο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τοπικά "στέκια" GNU/Linux που θα βγάζουν τα έξοδά τους από συνδρομές μελών, εκδηλώσεις, παρτυ κλπ όπως όλοι οι σύλλογοι. Ο γείτονας που είναι μαθητής, φοιτητής, άνεργος και ξημεροβραδιάζεται στα net cafe και στο f/b θα μπορούσε να περνάει την ώρα του πιό δημιουργικά, ακόμα και βλέποντάς το ωφελισμιστικά (να μάθουμε κάτι παραπάνω να βγαλουμε καλύτερο μεροκάματο), ενώ ταυτόχρονα θα ερχόταν σε επαφή με την φιλοσοφία της χειραφέτησης του ελεύθερου λογισμικού.
Είναι πιστέυω κάτι που θα ωφελούσε συνολικότερα την κοινωνία από πολλές πλευρές, και μόνο από το γεγονός ότι θα είχαμε ίσως λιγότερους ανεγκέφαλους, χουλιγκάνους, φασίστες, δουλοπρεπείς ανθρώπους δίπλα μας.

Ομως κάτι τέτοιο θίγει τα συμφέροντα όσων ωφελούνται από την ύπαρξη των παραπάνω κατηγοριών που συμβαίνει να είναι οι ίδιοι που ωφελούνται από την παρακολούθησή μας μέσω των υπολογιστών μας. Θα είναι σίγουρο ότι τέτοια εγχειρήματα θα συναντήσουν από κοροιδία μέχρι λυσσαλέο πόλεμο από τους ισχυρούς.

Βέβαια, για όσους η ελευθερία είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής, ο πόλεμος αποτελεί πρόκληση που δεν την αποφεύγουν. Το ερώτημα είναι αν οι χρήστες του GNU/Linux είναι τέτοιοι κι αν έχουν τα κότσια να τον κερδίσουν.
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 22, 2015, 07:06:26 μμ »
Η στατιστική επιστήμη είναι ένας κορυφαίος τομέας των μαθηματικών και δείχνει τις τάσεις που διέπουν μια κατάσταση με απόλυτη ακρίβεια. Παράδειγμα δεν μπορεί  οι κορυφαίοι υπολογιστές στον κόσμο σε ποσοστό πάνω του 97% να τρέχουν λειτουργικό Linux όπως NASA, IBM κλπ,
http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500
https://nex.nasa.gov/nex/projects/1355/wiki/lab_7_create/
http://www.100tb.com/blog/?p=485
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
ενώ οι αντιστοιχία σε οικιακούς χρήστες να είναι 97% υπέρ των Windows. H λογική λέει για να συμβαίνει αυτό, αφού τα στατιστικά δεν το δικαιολογούν κάποιος άλλος λόγος συντρέχει. Η απάντηση εφόσον δεν είναι εξ αρχής εμφανή μπορεί να αναζητηθεί στον κόσμο που ζούμε στην αρχή της έννοιας του κέρδους. Δηλαδή εφόσον το κέρδος είναι μεγάλο κάνουμε τα στραβά μάτια σε πράγματα που αφορούν την μεγάλη προς άρμεγμα μάζα ανθρώπων, τα οποία από ειδικούς είναι οφθαλμοφανή.
Από το 1991 που πρωτοεμφανίστηκε το  Linux ως λογισμικό μάλλον έχει δουλέψει για να πηγαίνουν καλά οι παγκόσμια μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft, παρά να καθιερώσει το  Linux ως το ευρείας χρήσης λογισμικό. Δεν μπορεί ακόμα και στο έτος 2015 να μην υπάρχει διανομή  Linux που να μην υποστηρίζει εξ αρχής και εγγυημένα, το πιο σημαντικό στοιχείο των  Windows την επαναφορά συστήματος (system restore) που όλοι γνωρίζουμε εφόσον περάσαμε από τα  Windows πόσο σημαντικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα για αρχάριους χρήστες.
Κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει τελευταία για τέτοιους είδους εξελίξεις επαναφορά συστήματος (system restore) όπως το timeshift, systemback από μεμονωμένα άτομα  και όχι από τις ερευνητικές ομάδες των περισσότερων διανομών  Linux, εκτός του opensuse με το snapper σε σύστημα btrfs πάλι με  Microsoft από πίσω, που δημιουργούν εκ νέου ερωτήματα γιατί δεν έχει επιτευχθεί.
Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω. Φανταστείτε τον server της Nasa με τα τόσο σημαντικά δεδομένα που αποθηκεύει  με τι τα αποθηκεύει και επαναφέρει, με dej dup, back in time, lucky backup ή timeshift. Η μήπως βάζει live usb cd να κάνει backup και επαναφορά συστήματος όπως έχουμε στους οδηγούς του Linux Mint μας. Για να μην δουλευόμαστε.
Το android που είναι και αυτό βασισμένο σε debian, red hut, open suse, και δεν ξέρω από που, το οποίο παρουσιάστηκε για να βάλει στο παιχνίδι των υπολογιστών τα άτομα +50 ώστε παίζοντας να μάθουν τι είναι υπολογιστής, δεν παρέχει όμως ένα σωστό διαχειριστή αρχείων τύπου nemo, nautilus, mail manager όπως thunderbird, κλπ, παρέχει όμως την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του τάμπλετ  σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος.
Πείτε μου ποια διανομή του Linux αυτήν την στιγμή (εκτός του google-android πάλι μεγάλη ιδιωτική εταιρία) παρέχει αυτή την υπηρεσία προεγκατεστημένη στην διανομή της, την οποία αντιθέτως ένα παιχνιδάκι τάμπλετ αυτή την στιγμή την διαθέτει.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν πάει στο Linux γιατί φοβάται εάν πάθει ζημιά το λειτουργικό του σύστημα ποιος θα τον φτιάξει και με το uefi και τα τόσα partition που έχουν προεγκατεστημένοι όλοι οι καινούργιοι υπολογιστές αποθαρρύνουν και τους λίγους ελάχιστους τολμηρούς. 
Απλά το  Linux είναι το κορυφαίο λογισμικό γι αυτό το χρησιμοποιούν όλοι σχεδόν οι σούπερ υπολογιστές και το μεγαλύτερο ποσοστό σέρβερ του διαδικτύου, το οποίο όμως με την σειρά του το   Linux εννοώ κάνει τα στραβά μάτια όπως πχ στην λειτουργία επαναφορά συστήματος (system restore) ώστε να υπάρχουν τα  Windows για να καλύπτει τους ανίδεους φοβισμένους χρήστες με την ασφάλεια που τους παρέχει η  Microsoft και οι εταιρίες αντιικών, φυσικά πάντα με το αζημίωτο. Θα το πω άλλη μια φορά το  Linux δεν είναι ότι δεν μπορεί απλά δεν θέλει, δίνει στο ευρύ κοινό που ψάχνεται κάποια εργαλεία όχι όμως τις ολοκληρωμένες λύσεις τις οποίες βεβαίως πληρώνοντας τις βρίσκει στην  Microsoft, Apple κλπ.
Επίλογος εάν δεν μπορείς να βρεις την απάντηση σε οποιοδήποτε ζήτημα διερωτάσαι ή σε απασχολεί, είτε αυτό λέγεται νέα στις ειδήσεις, είτε εκλογές, είτε πόλεμος,  είτε το ένα είτε το άλλο, σκέψου το χρήμα ποιος κερδίζει εκεί είναι η απάντηση. Τόσο απλά!!!
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan

Αποσυνδεδεμένος sotos

 • Mint User
 • ****
 • Μηνύματα: 23
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 23, 2015, 04:42:25 μμ »
Θα μιλήσω εκ μέρους των οικιακών χρηστών : Ποιός ο λόγος του restore, από τη στιγμή που έχοντας το home σε άλλο partition, η διαδικασία εγκατάστασης από το μηδέν, διαρκεί το πολύ 15 λεπτά ; Εύλογη απορία δικιά μου.

Αποσυνδεδεμένος talos

 • To be or not to be is true
 • Amazing Μint Guru
 • ********
 • Μηνύματα: 1923
 • Thanked: 92 times
 • Karma: 83
 • Church of the SubGenius
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 23, 2015, 08:53:10 μμ »
Είναι όντως ατυχές το παράδειγμα. Το android είναι ένα κλειστό πράγμα που το μόνο που μπορεί να κάνει ένας χρήστης είναι να κατεβάζει εφαρμογές από ενα app store. Το ότι το android συμβαίνει να τρέχει ελεύθερο λογισμικό δεν σημαίνει και ότι είναι καλό αυτό από μόνο του.  Θα μπορούσε να μην έτρεχε linux από κάτω και ο χρήστης δεν θα το καταλάβαινε κάν.

Το Linux είναι ελευθερία. Και η ελευθερία δεν είναι ποτε δωρεάν και απαιτεί και να την αξίζεις. Επίσης απαιτεί να μην φοβάσαι. Γιατί ελευθερία και φόβος δεν πάνε μαζί. Και δεν υπάρχουν ποιο φοβισμένοι χρήστες από τους χρήστες των windows. Τρέχουν antivirus, firewalls και πάλι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον υπολογιστή τους οτι θα εξακολουθεί να λειτουργεί μετά απο μια ώρα περιήγησης σε κάποιες γωνίες του παγκόσμιου ιστού. Το να μπορείς να επιστρέψεις στις εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν παίρνει πίσω το φόβο, ούτε σε κάνει ελεύθερο.

Το ελεύθερο λογισμικό προκύπτει και αναπτύσσετε μέσα από την ανάγκη.  Φαίνεται πως δεν αισθάνεται κάποιος τόσο έντονα την ανάγκη επαναφοράς στις εργοστασιακές συνθήκες, ώστε να υλοποιήσει κάτι τέτοιο. Και είναι πολύ εύκολο να γίνει με τα snapshots του lvm και του btrfs ή ακόμα και με μια δημιουργική χρήση του apt. Γιατί η ελευθερία είναι πάνω από όλα γνώση.

Παράθεση
“I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”
Dune, Frank Herbert
 
-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --
Έκλεψα κι έκρυψα σε ξύλο κουφωτό το σπόρο του πυρός, το δάσκαλο για πάσα τέχνη των θνητών, προίκα μεγάλη.
Για τέτοιο κρίμα πληρώνω μετέωρος στην ερημιά, καρφωμένος σε τούτο το βράχο.

(εν διαστάσει)

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 24, 2015, 12:41:45 πμ »
Φίλε sotoς εάν και ανεβαίνουμε ως Linux
Παράθεση
Θα μιλήσω εκ μέρους των οικιακών χρηστών
πως να μιλήσεις εκ μέρους των άλλων όταν βρίσκεσαι στο 2,82% των Ελλήνων χρηστών.
http://gs.statcounter.com/#all-os-GR-monthly-201504-201505-bar
Παράθεση
Ποιός ο λόγος του restore, από τη στιγμή που έχοντας το home σε άλλο partition, η διαδικασία εγκατάστασης από το μηδέν, διαρκεί το πολύ 15 λεπτά ; Εύλογη απορία δικιά μου.
Ας πούμε ότι είμαι ένας απλός χρήστης των  Windows, όπου έχω μάθει να κάνω μερικά κλικ και να κάνω επαναφορά συστήματος, στους καινούργιους υπολογιστές όπως το Lenovo g50 έχει και ένα κουμπί αποκατάστασης (recovery button), με ένα πάτημα του κουμπιού και ένα κλικ ο υπολογιστής επανέρχεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Τόσο απλά.
Τώρα να σε ρωτήσω κάτι άλλο εάν δεν λειτουργεί σωστά πχ ο Firefox τι θα ξανά εγκαταστήσεις πάλι το home ή το root; και εξήγησε τα μου πως τα κάνεις όλα αυτά  απλά γιατί ξέρεις, δουλειά, σπίτι και όπως καταλαβαίνεις μόνο από  Windows σκαμπάζω.

Φίλε  talos
Παράθεση
Είναι όντως ατυχές το παράδειγμα. Το android είναι ένα κλειστό πράγμα που το μόνο που μπορεί να κάνει ένας χρήστης είναι να κατεβάζει εφαρμογές από ενα app store. Το ότι το android συμβαίνει να τρέχει ελεύθερο λογισμικό δεν σημαίνει και ότι είναι καλό αυτό από μόνο του.  Θα μπορούσε να μην έτρεχε linux από κάτω και ο χρήστης δεν θα το καταλάβαινε κάν.
Δεν είναι παράδειγμα, πραγματικότητα είναι όπως και ότι τρέχει σε πυρήνα Linux, τώρα ποιος πούλησε την εφαρμογή στην Google, Debian, Red Hat, Open suse για το  Open suse έχω επιφυλάξεις γιατί συνεργάζεται με την Microsoft, όπως καταλαβαίνεις εταιρίες είναι και σκοπός είναι το κέρδος.
Θα συμφωνήσω ότι ελευθερία έχει κόστος ειδικά στον κόσμο αυτόν που ζούμε, και το τίμημα είναι βαρύ για όποιον ή όποια θελήσει να ζήσει το δυνατόν ελεύθερα, όμως η απόλαυση της ελευθερίας είναι το κάτι που δεν περιγράφεται και μόνο όταν το βιώσεις το κατανοείς. Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι είμαι από τους προνομιούχους ανθρώπους.
Κάτι άλλο, δεν θα αργήσει ο χρόνος όπου το λογισμικό το οποίο θα παρουσιάσουν οι Κινέζοι θα πάρει τα σώβρακα της Microsoft, Apple, Google εδώ είμαστε και θα το δείτε,  δυστυχώς για εμάς είναι χαμένο το παιχνίδι τους δυτικούς εννοώ.
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan

Αποσυνδεδεμένος Ιωάννης

 • Mint User
 • ****
 • Μηνύματα: 25
 • Karma: 1
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 24, 2015, 12:47:04 μμ »
Φίλε talos
Το Linux είναι ελευθερία. Και η ελευθερία δεν είναι ποτε δωρεάν και απαιτεί και να την αξίζεις. Επίσης απαιτεί να μην φοβάσαι. Γιατί ελευθερία και φόβος δεν πάνε μαζί. Και δεν υπάρχουν ποιο φοβισμένοι χρήστες από τους χρήστες των windows. Τρέχουν antivirus, firewalls και πάλι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον υπολογιστή τους οτι θα εξακολουθεί να λειτουργεί μετά απο μια ώρα περιήγησης σε κάποιες γωνίες του παγκόσμιου ιστού.
Δηλαδή κάποιος που χρησιμοποιεί μόνο windows δεν είναι ελεύθερος και φοβάται; Και τι είναι αυτός που έχει dual boot; μήπως "μισο-ελεύθερο,φοβισμένος"!
Ο χρήστης είναι ίδιος και στο linux και στα windows.
Κάποιοι θέλουν να ξέρουν πολλά, κάποιοι άλλοι λίγα η τίποτα. Όμως όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως αυτοί την εννοούν και είναι δικαίωμα τους.
Στο linux δεν είναι ελευθερία το να απολαμβάνεις τη χαρά της δημιουργίας όταν κουράστηκες να αλλάξεις κάτι (με το χρόνο και την επιμονή σου). Είναι το τίμημα που πλήρωσες για τη γνώση στο ελεύθερο λογισμικό και αν το μοιραστείς με άλλους είναι η προσφορά σου.
Ελευθερία είναι να υπάρχουν πολλά λειτουργικά και να μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο θέλεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες σου.
Περιγραφή συστήματος
System:Kernel: 3.13 (32 bit)
Xfce 4.12.2 Distro: Linux Mint 17.3 Rosa

Αποσυνδεδεμένος tp

 • Mint Wizard
 • ***
 • Μηνύματα: 324
 • Thanked: 4 times
 • Karma: 7
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 24, 2015, 06:29:36 μμ »
Παράθεση
Το Linux είναι ελευθερία. Και η ελευθερία δεν είναι ποτε δωρεάν και απαιτεί και να την αξίζεις. Επίσης απαιτεί να μην φοβάσαι. Γιατί ελευθερία και φόβος δεν πάνε μαζί. Και δεν υπάρχουν ποιο φοβισμένοι χρήστες από τους χρήστες των windows. Τρέχουν antivirus, firewalls και πάλι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον υπολογιστή τους οτι θα εξακολουθεί να λειτουργεί μετά απο μια ώρα περιήγησης σε κάποιες γωνίες του παγκόσμιου ιστού. Το να μπορείς να επιστρέψεις στις εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν παίρνει πίσω το φόβο, ούτε σε κάνει ελεύθερο.

και όμως έτσι είναι
μού το είπε ο πιτσιρικάς στη γειτονιά μου.
πριν μερικούς μήνες του έβαλα mint στο laptop  τού έδειξα τα πέντε πράγματα που ξέρω και το forum για να μάθει περισσότερα.
τώρα όποτε με συναντάει είναι κατενθουσιασμένος που γλύτωσε όπως μου λέει από τους ιούς,και έγινε και μάγκας γιατί όπως λέει έχει το live cd  και αν πάει κάτι πολύ  στραβά ξανακάνει στα γρήγορα εγκατάσταση.
Ακούγεται πολύ απλό αλλά έτσι είναι.
     
Spoiler
CPU~Dual core Intel Pentium Dual E2140 (-MCP-) clocked at 1200 Mhz Kernel~3.16.0-4-amd64 x86_64 Up~26 min Mem~724.8/3020.3MB HDD~80.1GB(29.5% used) Procs~144 Client~Shell inxi~2.1.28   LMDE

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 24, 2015, 07:16:34 μμ »
Φίλε tp το ζήτημα δεν είναι ότι γρήγορα μπορείς να ξανά εγκαταστήσεις το Linux. Φυσικά άμα είσαι και πιτσιρικάς όλα παιχνίδι είναι, εάν είσαι μεγαλύτερος όμως και έχεις πολλά και σημαντικά αρχεία δεν είναι παιχνίδι εάν τα χάσεις ή στην χειρότερη περίπτωση δεν λειτουργεί ο υπολογιστής.
Εάν προσέξεις μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν κάποιοι σημαντικοί οδηγοί τους οποίους και έφτιαξα για χάρη όλων σας. Παρόλα αυτά ο κόσμος φοβάται μήπως και χαλάσει ο υπολογιστής κάνοντας εγκατάσταση του Linux και δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γιατί εκτός από τα Φόρουμ, εάν το πάει σε τεχνικό θα του πει εγώ δεν ασχολούμαι με το Linux.
Εδώ έρχεται η παρατήρησή μου για το θέμα που άνοιξα, εάν το λίνουξ ήθελε θα είχε φτιάξει τα εργαλεία αυτά τα οποία θα είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια που οι χρήστες βρίσκουν στα Windows.
Παράθεση
στους καινούργιους υπολογιστές όπως το Lenovo g50 έχει και ένα κουμπί αποκατάστασης (recovery button), με ένα πάτημα του κουμπιού και ένα κλικ ο υπολογιστής επανέρχεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Τόσο απλά.
Αυτό θα μπορούσε και να το κάνει το Ubuntu στους προ εγκατεστημένους με το πρόγραμμα υπολογιστές.
Δηλαδή πατώντας το κουμπί λες στο πρόγραμμα λίνουξ που φορτώνεις να το πας το αρχικό αποθηκευμένο πρόγραμμα  στον τομέα Β που είναι, στον τομέα Α όπου είναι το λειτουργικό σου με την εντολή dd όπως στον  (Οδηγός Αποθήκευση (Backup) Κλωνοποίηση Λειτουργικού Συστήματος και Αποκατάσταση) που έχω φτιάξει. Είναι απλά πράγματα για προγραμματιστές που φτιάχνουν προγράμματα για την NASA, το γιατί δεν θέλουν δεν το γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω γιατί η Microsoft δίνει κλειδιά σε ορισμένες διανομές λίνουξ μεταξύ άλλων Ubuntu, Linux Mint, Fedora κλπ για να γίνεται η εγκατάσταση Windows μαζί με Linux σε υπολογιστές με UEFI, αφού για την Microsoft το Linux είναι ανταγωνιστής γιατί!!!.....;
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan

Αποσυνδεδεμένος talos

 • To be or not to be is true
 • Amazing Μint Guru
 • ********
 • Μηνύματα: 1923
 • Thanked: 92 times
 • Karma: 83
 • Church of the SubGenius
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 24, 2015, 11:00:40 μμ »
Παράθεση
όπως δεν γνωρίζω γιατί η Microsoft δίνει κλειδιά σε ορισμένες διανομές λίνουξ μεταξύ άλλων Ubuntu, Linux Mint, Fedora κλπ για να γίνεται η εγκατάσταση Windows μαζί με Linux σε υπολογιστές με UEFI, αφού για την Microsoft το Linux είναι ανταγωνιστής γιατί!!!.....;

Το κόστος για αυτό είναι της τάξης των 100€. Οποιοδήποτε, ακόμα και εσύ ο ίδιος, αν δώσεις αυτά τα χρήματα αποκτάς ένα κλειδί με το οποίο θα μπορείς να υπογράψεις οποιοδήποτε πυρήνα. Το θέμα λοιπόν με το secure boot δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα ελευθερίας. Και είναι θέμα αν ο υπολογιστής ΜΟΥ, ανήκει σε μένα που τον αγόρασα, ή σε μια ξένη εταιρεία. Και η εταιρεία αυτή μπορεί αύριο να αλλάξει τους όρους.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το mint δεν έχει πληρώσει δεκάρα για να αποκτήσει αυτό το κλειδί (διαφορετικά θα σκεφτόμουν πολύ αν θα έπρεπε να ξοδεύω χρόνο εδώ μέσα). Το Ubuntu έχει πληρώσει (και έχει επικριθεί εντονότατα για αυτό). Το Debian προφανώς όχι. Άρα οι εκδώσεις που έχουν βάση το ubuntu έχουν υπογεγραμμένους πυρήνες, ενώ αυτές  με βάση το debian όχι.

Τέλος το Linux ακολουθεί τις πραγματικές ανάγκες του χρήστη. Και διαμορφώνετε από τους χρήστες. Δεν κάνει κουμάντο ούτε η NASA ούτε το CERN ούτε η IBM. Αν υπάρχει ανάγκη από τους χρήστες θα υπάρξει το εργαλείο. Κάποιος θα βρεθεί να το φτιάξει. Προσωπικά  δεν έχω ανάγκη κάτι τέτοιο και αν υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα θα την είχα απενεργοποιημένη. Αν δεν μπορούσα να την απενεργοποιήσω θα άλλαζα διανομή μιας και δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει σε χώρο δίσκου και πολυπλοκότητα. Αν το είχα πραγματικά ανάγκη θα σκεφτόμουν να κάτσω και να σκαρώσω την βάση ενός τέτοιου εργαλείου.

Παράθεση
Δηλαδή κάποιος που χρησιμοποιεί μόνο windows δεν είναι ελεύθερος και φοβάται; Και τι είναι αυτός που έχει dual boot; μήπως "μισο-ελεύθερο,φοβισμένος"!

Ο μέσος χρήστης των Windows ζει μόνιμα στον φόβο και όχι άδικα. Κάθε λίγο του εμφανίζονται παράθυρα που του ζητάνε να κάνει πράγματα που δεν τα καταλαβαίνει και που μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό ή όχι. Συνέπεια αυτού είναι μια αίσθηση αδυναμίας και καταπίεσης απο τον υπολογιστή του, μιας και δεν μπορεί ούτε να τον καταλάβει ούτε να τον ελέγξει. Και μέγιστη απόδειξη της σκλαβιάς του είναι ο μεγαλύτερος του φόβος. Σαν κάθε σκλάβος ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να ξυπνήσει μια μέρα και να μην φορά τον χαλκά που έχει συνηθήσει στον λαιμό του.

Παράθεση
Ελευθερία είναι να υπάρχουν πολλά λειτουργικά και να μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο θέλεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες σου

Αυτό δεν είναι ελευθερία. Αυτό είναι η φαντασιακή έννοια της "ελευθερίας της αγοράς". Καλό είναι να υπάρχουν πολλά λειτουργικά, αλλά άλλα τα λειτουργικά δεν είναι ελεύθερα. Κατ αρχήν δεν μπορώ, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσω όποιο θέλω σύμφωνα με τις ανάγκες μου. Έστω ότι είναι το OS-X μπορώ; Όχι βέβαια. Έστω ότι είναι τα Windows. Μπορώ; Ίσως, αν γεννήθηκα τυχερός, δηλαδή από τον σωστό πατέρα στην σωστή χώρα με το σωστό χρώμα δέρματος. Συνέπεια αυτής της τύχης μου θα είναι αν μπορώ ή όχι να τα αγοράσω. Και έστω ότι μπορώ να το αγοράσω. Έχω την ελευθερία να δω πως δουλεύει; Όχι βέβαια. Εχω την ελευθερία να το βελτιώσω και να μοιράσω τις βελτιώσεις μου; Δεν θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στην μπουζού. Όχι λοιπόν δεν είμαι ελεύθερος.

Ελευθερία -- τουλάχιστον η ελευθερία για την οποία εγώ μιλώ -- δεν είναι αν είμαι ελεύθερος να διαλέξω Coca Cola ή Pepsi (εφόσον είμαι σε θέση να τις πληρώσω). Ελευθερία για μένα είναι να μπορώ να φτιάξω το δικό μου αναψυκτικό και την δική μου μπύρα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ. Υπάρχουν μυστικά που δεν τα ξέρω, αλλά και αν τα μάθω δεν μπορώ να προμηθευτώ το υλικό που δίνει στο αναψυκτικό το όνομα του, και αν το βρω υπάρχουν πατέντες που μου το απαγορεύουν. Αν τώρα δεν υπάρχουν αυτά πχ αν θέλω να φτιάξω μπύρα ή κρασί που δεν μου το απαγορεύει ο νόμος, θα παιδευτώ πολύ. Για τον λόγο αυτό λέω ότι η ελευθερία δεν είναι δωρεάν. Αλλά για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη. Και είναι πάντα ποιο φτηνό να πάω να την αγοράσω αυτή την μπύρα.

Παράθεση
Γελάτε και με το δίκιο σας, ω άντρες Αθηναίοι. Τέτοια παράξενη πολιτεία μήτε γίνηκε μήτε θα γίνει ποτές! Παραμύθι, βλέπετε. Τώρα θα μου ζητάτε κ’ επιμύθιο! Που ναν το βρω;.. Μονάχα σας λέω: “Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισιάς, παραδίνεται για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των κλεφτών“ >>.


-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --
Έκλεψα κι έκρυψα σε ξύλο κουφωτό το σπόρο του πυρός, το δάσκαλο για πάσα τέχνη των θνητών, προίκα μεγάλη.
Για τέτοιο κρίμα πληρώνω μετέωρος στην ερημιά, καρφωμένος σε τούτο το βράχο.

(εν διαστάσει)

Αποσυνδεδεμένος Ιωάννης

 • Mint User
 • ****
 • Μηνύματα: 25
 • Karma: 1
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 26, 2015, 06:31:00 μμ »
Ο μέσος χρήστης των Windows ζει μόνιμα στον φόβο και όχι άδικα. Κάθε λίγο του εμφανίζονται παράθυρα που του ζητάνε να κάνει πράγματα που δεν τα καταλαβαίνει και που μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό ή όχι. Συνέπεια αυτού είναι μια αίσθηση αδυναμίας και καταπίεσης απο τον υπολογιστή του, μιας και δεν μπορεί ούτε να τον καταλάβει ούτε να τον ελέγξει. Και μέγιστη απόδειξη της σκλαβιάς του είναι ο μεγαλύτερος του φόβος. Σαν κάθε σκλάβος ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να ξυπνήσει μια μέρα και να μην φορά τον χαλκά που έχει συνηθήσει στον λαιμό του.
...
Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές στη ζωή μου ένοιωσα σαν σκλάβος, ποτέ όμως με το dual boot. Η δυνατότητα της επιλογής μου στον grub, μου δίνει μεγάλη αίσθηση ελευθερίας και αυτό δεν είναι ψευδαίσθηση.
Προφανώς τα άλλα λειτουργικά και κόστος έχουν και δεν μπορώ να τα αλλάξω. Μπορώ όμως να τα γνωρίσω (συγνώμη γι' αυτή αυτή τη πολυτέλεια), να τα συγκρίνω και ν' ανακαλύψω εγώ και χωρίς καθοδήγηση τι μου πάει.
Η γνώση με κάνει καλύτερο χρήστη όπως, να έχω κάποιο έλεγχο στον υπολογιστή μου, να μη φοβάμαι τα αναδυόμενα παράθυρα, να μη χρειάζομαι την επαναφορά συστήματος στα windows η την επανεγκατάσταση του λειτουργικού στο linux και άλλα.
Περιγραφή συστήματος
System:Kernel: 3.13 (32 bit)
Xfce 4.12.2 Distro: Linux Mint 17.3 Rosa

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 26, 2015, 09:51:54 μμ »
Η ελευθερία στο επίπεδο της χρήσης υπολογιστών έγκειται στο να ελέγχεις το 100% των ενεργειών που εκτελεί ο υπολογιστής σου, να έχεις τη δυνατότητα να τροποποιήσεις το λογισμικό σου, να το μοιράσεις στους συνανθρώπους σου αν το θέλεις, να έχεις πρόσβαση στο λογισμικό που μοιράζουν άλλοι και βέβαια να παρέχεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο βαθμό που θέλεις, σε όποιον θέλεις και όποτε θέλεις.
Οτιδήποτε άλλο είναι χαλκάς, τον οποίο μάλιστα χρυσοπληρώνεις για αγορά μηχανημάτων που δε σου ανήκουν, εμπορικού soft που δε σου ανήκει, συνδρομές σε ISPs που σε παρακολουθούν κλπ υλικό και υπηρεσίες.

Το ανοιχτό λογισμικό δίνει τη δυνατότητα ελέγχου, δεν είναι όμως πάντα ελεύθερο. Για παράδειγμα ο κώδικας του android είναι ανοιχτός, χωρίς όμως να έχεις τη δυνατότητα να τον τροποποιήσεις, να του αλλάξεις τα αποθετήρια κλπ και να συνεχίσει να το τρέχει η συσκευή σου. Παρόλα αυτά, τα tablets/smartphones είναι βολικά για πολύ κόσμο που πληρώνει το χαλκά του είτε με win, είτε με android είτε με iOS. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν αξιόπιστες linux διανομές και γι αυτά.

Οσο για το "restore", προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Διατηρώ ένα bash script που ενημερώνω όποτε εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή ή πακέτο. Ετσι, όποτε θέλω να εγκαταστήσω π.χ. ένα νέο προσωπικό workstation, εγκαθιστώ την τελευταία διανομή και το script μου εγκαθιστά όλες τις εφαρμογές. Ενα backup του home διατηρεί όλες τις επιπλέον ρυθμίσεις, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάχνω για restore.

To remastersys, μια παλιά εφαρμογή που δεν αναπτύσσεται πλέον, είχε τη συνατότητα να φτιάχνει ένα τέτοιο script με τις εφαρμογές/πακέτα που είχες εγκατεστημένα. Οταν σταμάτησε η ανάπτυξή του προτίμησα να κρατάω χειροκίνητα ενημερωμένο το install script μου και δεν έχω ψάξει αν υπάρχει διάδοχος εφαρμογή του remastersys.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 26, 2015, 09:59:22 μμ by jidan »
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 27, 2015, 10:04:36 πμ »
Ο συντάκτης του θέματος μας ενημερώνει ότι τα μαντάτα με τον ερχομό των Windows 10 δεν θα είναι καλά για τους χρήστες του Linux, ο λόγος πλέον οι εταιρίες κατασκευής υπολογιστών θα μπορούν κατ επιλογήν τους να απενεργοποιούν την ρύθμιση όπου ο χρήστης επιλέγει  να απενεργοποιήσει secure boot uefi για να εγκαταστήσει το Linux της επιλογής του. Και συνεχίζει να αναφέρει μόνο πιστοποιημένες με υπογραφή στον εκκινητή από την Microsoft εκδόσεις Linux όπως Ubuntu, Fedora θα έχουν αυτήν την δυνατότητα, αποκλείοντας όλες τις άλλες διανομές Linux.
Οσφρίζομαι ότι έρχεται  επί πληρωμή το κατέβασμα της εικόνας iso από  Ubuntu, Fedora πιθανώς Linux Mint, η οποία θα εγκαθίστανται και θα γίνεται χρήση μόνο σε ένα υπολογιστή.
Από τι φαίνεται  δεν θα μπορέσω να χτυπήσω την πόρτα της Microsoft και να τους ζητήσω κάνα κλειδάκι.

http://www.pcworld.com/article/2901262/microsoft-tightens-windows-10s-secure-boot-screws-where-does-that-leave-linux.html
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 27, 2015, 12:48:07 μμ »
Ας κάνει ότι γουστάρει η μικρομαλακή, η αγορά είναι ήδη γεμάτη laptops που έρχονται με προεγκατεστημένο linux και κοστίζουν τα μισά απ'ότι το σακατεμένο της προιόν.
Το ίδιο και στον τομέα των tablets όπου η ανάπτυξη του Sailfish OS (http://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS) που όχι μόνο αντικαθιστά επάξια το android αλλά παρέχει επιπλέον στο χρήστη τη δυνατότητα να τρέχει εφαρμογές android ή να χρησιμοποιεί εμπορικούς οδηγούς υλικού (αν δεν ικανοποιείται με τους ελεύθερους), σε συνδιασμό με το tablet "Jolla" (προφέρεται "Γιόλα") έχει ήδη ξεπεράσει το πλάνο του σε ανταπόκριση από το κοινό αφού κοστίζει τα μισά από τα αντίστοιχα iOS/android μοντέλα της αγοράς (http://www.omgubuntu.co.uk/2014/11/jolla-tablet-linux-based-os-crowdfunding).
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τη microsoft και τους κερδοσκόπους της πληροφορικής. Αυτό που έχουμε να φοβηθούμε είναι η δική μας άγνοια.
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος panpan

 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 858
 • Thanked: 60 times
 • Karma: 15
 • Παν μέτρον άριστον = Ισορροπία
  • Προφίλ
Απ: Ας λέγονται και ορισμένα πράγματα.
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 27, 2015, 06:58:47 μμ »
Ένα Linux  tablet για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει τουλάχιστον να έχει προεγκατεστημένα  τα ακόλουθα προγράμματα Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Evince για ανάγνωση pdf, Vlc, αλλιώς τι  Linux tablet είναι να δούμε πρώτα το Jolla τι προσφέρει γιατί στο site φρου φρου και αρώματα είδα!
[Υπογραφή]
Lenovo G50-30 with Windows 8.1 pre install Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 Linux Mint 17.0.2 Xfce, Cinnamon, Mate
RAM 2 GB Dual core Intel Celeron CPU N2840
[/Υπογραφή]
Οδηγοί – Θέματα panpan - Για να βοηθηθείς καλύτερα από το Φόρουμ στον Οδηγό Χρήσης Linux Mint στην κεντρική σελίδα, σου λέει πως να φτιάξεις την υπογραφή.
Ο δείκτης ευτυχίας της ζωής μας, ορίζεται από την συνάρτηση, όχι του τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
blog panpan