Forum > Οδηγοί χρήσης

Αλλαγή γλώσσας (Mίνι-οδηγός)

(1/1)

Παναγιώτης Μ.:
Καλημέρα σε όλους. Σήμερα ολοκλήρωσα την εγκατάσταση του 17.2 (Rafaela) σε ένα ακόμα PC (είναι το 3ο μου PC που εγκαθίσταται λειτουργικό Linux Mint). Επειδή την προηγούμενη φορά παιδεύτηκα λίγο, μέχρι να βρω επακριβώς τα βήματα που χρειάζονται να προστεθεί γλώσσα στο πληκτρολόγιο, άλλη από αυτήν που αρχικά επιλέγει ο χρήστης κατά την εγκατάσταση, αποφάσισα να φτιάξω εναν μικρό οδηγό για τον εαυτό μου, αλλά και για κάθε αρχάριο χρήστη, για το πώς εγκαθίσταται μια δεύτερη (ή και περισσότερες) γλώσσα στο πληκτρολόγιο, τον οποίο αποθήκευσα σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο, όπου κρατάω οτιδήποτε αφορά τη ζωή μου. Ελπίζοντας πως έχω εκ των προτέρων την άδεια της διαχείρισης, θέλω να τον δημοσιεύσω και εδώ, ευελπιστώντας ότι έτσι συμβάλλω κι εγώ στην απλοποίηση κάποιων θεμάτων, όπως αυτό. Να σημειωθεί ότι οι όροι που χρησιμοποιώ είναι στα Ελληνικά, δίπλα στους βασικούς των οποίων έχω βάλει και την αγγλική τους μετάφραση, αλλά οι εικόνες είναι και οι δύο στα αγγλικά, αφού αυτές κατάφερα να εντοπίσω στο διαδίκτυο.

Πάμε λοιπόν.

1. Από το κεντρικό μενού, πήγαινε στο μπουτόν “Ρυθμίσεις Συστήματος” (το εικονίδιο με τα γρανάζια – “System Settings” button)2. Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο διαλόγου:


3. Από εκεί, επιλέγεις το εικονίδιο (μπουτόν) “Πληκτρολόγιο” (Keyboard) και στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέγεις την Τρίτη από δεξιά επιλογή “Layouts”
4. Εμφανίζεται ένα άλλο παράθυρο διαλόγου με τίτλο: “Πληκτρολόγιο” (Keyboard) και σκιασμένη την επιλογή “Layouts”. Στο αριστερό τομέα, εμφανίζεται η γλώσσα που αρχικά έχεις επιλέξει κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Στο δεξιό τομέα εμφανίζονται οι επιλογές χρήσης του πληκτρολογίου. Προεπιλεγμένη είναι η επιλογή: “Χρήση της ίδιας διάταξης πληκτρολογίου σε όλα τα παράθυρα”. Εγώ την έχω αφήσει ως έχει.
5. Στον αριστερό τομέα, στο κάτω μέρος, υπάρχουν τα μπουτόν “+”, “-“↓", "↑" και το εικονίδιο του πληκτρολογίου. Εάν πατήσεις πάνω στο “+”, τότε ανοίγει πάνω στο υπάρχον παράθυρο, ένα νέο υποπαράθυρο διαλόγου, με τίτλο: “Επιλογή μιας διάταξης – Επιλογή πηγής εισόδου για προσθήκη” και από κάτω από αυτό εμφανίζονται πολλές επιλογές, με τις γλώσσες πληκτρολογίου που επιθυμείς να προσθέσεις. Γλώσσες που εγώ θεωρώ βασικές είναι:
- Αγγλικό (US)
- Αγγλικό (Ενωμένο Βασίλειο)
- Ελληνικό
- Ελληνικό (πολυτονικό)
(Εγώ έχω επιλέξει τα δύο τελευταία, μιας και κατά την εγκατάσταση, το πρώτο είναι το προεπιλεγμένο. Τα Αγγλικά του Ε.Β. δεν τα έχω εγκαταστήσει, γιατί προς το παρόν δεν μου χρειάζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρειάζονται σε άλλο χρήστη)
6. Όποια γλώσσα επιλέξεις, κάνεις κλικ πάνω της και η μπάρα σκιάζεται με ένα λαχανί χρώμα. Από κάτω υπάρχουν τo μπουτόν “Προεπισκόπηση”, που όταν το πατήσεις, σου εμφανίζει την εικόνα του πληκτρολογίου και τη χρήση των πλήκτρων του, και τα μπουτόν “Ακύρωση” και “Προσθήκη” με προφανείς τις λειτουργίες τους.
7. Στο προηγούμενο παράθυρο διαλόγου, κάτω δεξιά υπάρχει το μπουτόν “Επιλογές”. Όταν το πατήσεις, ανοίγει ένα νέο υποπαράθυρο, πάνω στο υπάρχον παράθυρο, με τίτλο: “Επιλογές διάταξης πληκτρολογίου”. Η πρώτη, πάνω-πάνω επιλογή, είναι με έντονους χαρακτήρες η επιλογή: Αλλαγή σε άλλη διάταξη. Κάνοντας κλικ πάνω της, εμφανίζεται νέο υποπαράθυρο, στο οποίο επιλέγεις το πλήκτρο ή τον συνδυασμό των πλήκτρων, που επιτρέπει την αλλαγή της γλώσσας του πληκτρολογίου. Έχω επιλέξει το κλασσικό Alt+Shift, απλά γιατί το έχω συνηθίσει.
8. Στη συνέχεια, πατάς το μπουτόν “Κλείσιμο” και μετά το “X” για να κλείσεις όλα τα παράθυρα. Αυτό ήταν.
9. Αν θέλεις να αφαιρέσεις κάποια γλώσσα από το πληκτρολόγιο, τότε κάνεις τα ίδια, και αντί για το μπουτόν “+” πατάς το μπουτόν “-“ και ακολουθείς τα ίδια βήματα.

Ελπίζω να φάνηκε χρήσιμος αυτός ο μίνι-οδηγός.

Καλημέρα σε όλους και πάλι.
-

Μετακινήθηκε σε χωριστό θέμα, μιας και είναι πολύ χρήσιμο. Κάποια πράγματα στην αρχή σβήστηκαν, χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου (ελπίζω) το κείμενο. Ευχαριστούμε για τον οδηγό. (talos)

talos:
Μερικές άλλες χρήσιμες επιλογές:

Συμπεριφορά του πλήκτρου CapsLock: Το Caps Lock γίνεται ένα επιπλέον control.
Κατ' αρχάς γίνεσαι αναγκαστικά ευγενικός, και έχεις λιγότερα λανθασμένα password επειδή είναι πατημένο. Και είναι πολύ πιο βολικό και εργονομικό  αν το συνηθίσεις. Έχω βάλει το δεξί control για αλλαγή γλώσσας. Και αυτό πολύ βολικό. Δοκιμάστε το.


Συνδυασμός πλήκτρων για τερματισμό Χ
Γιατί είναι ποιο εύκολο απο το να κάνεις logout :-)


Χρήση του LED πληκτρολογίου για προβολή εναλλακτικής διάταξης Caps Lock
Ένα λαμπάκι είναι πάντα βολικό για να βλέπεις αν είσαι γυρισμένος στα αγγλικά. Παλιά βάζαμε το Scroll Lock αλλά είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις πληκτρολόγιο που να το έχει. Άλλα όλα έχουν για τα caps. Και CapsLock δεν έχουμε, δεν γαβγίζουμε ποτέ στο internet εξάλλου  8)

Συμφωνείτε με τα παραπάνω; Τι συνδυασμοί σας βολεύουν;

Asterion:
Ευχαριστούμε για τον οδηγό!
Σίγουρα θα φανεί χρήσιμος σε νεοεισερχόμενους.

Η προσθήκη των Πολυτονικών ελληνικών δεν είναι απαραίτητη. Εγκαθιστώντας τα ελληνικά, έχεις αυτομάτως τις επιλογές για πολυτονικό.
Αυτό είναι πολύ βολικό γιατί δεν είναι και πολύ χρηστικό να έχεις πολλές γλώσσες εγκατεστημένες.

Κατά τα άλλα χρησιμοποιώ το αριστερό CapsLock για εναλλαγή γλώσσας.
Το συνήθισα πολύ γρήγορα και το βρίσκω πολύ βολικό γιατί είναι δίπλα ακριβώς από το Α και το δάκτυλο πάει αμέσως εκεί, βοηθώντας στη γρήγορη πληκτρολόγιση.
Επίσης είμαι από τους τυχερούς που έχουν λαμπάκι ScrollLock στο πληκτρολόγιο και φυσικά το χρησιμοποιώ πάντα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

There was an error while thanking
Thanking...
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση