Forum > Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις

Τα πρώτα X-Apps

(1/1)

talos:
Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις για το τι είναι τα X-Apps. Αυτά είναι ένα καινούργιο project την ομάδας ανάπτυξης ώστε η έκδοση 18 να έχει προκαθορισμένες γενικές εφαρμογές κοινές για όλα τα περιβάλλοντα εργασίας που είναι βασισμένα στην βιβλιοθήκη gtk, όπως τα περιβάλλοντα εργασίας cinnamon, xfce, mate. Το KDE χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη Qt και τα παρακάτω δεν το αφορούν ακόμα. 

Το μακροχρόνιο πλάνο των  προγραμματιστών του Gnome είναι οι εφαρμογές του να έχουν καλή ολοκλήρωση με το περιβάλλον Gnome Shell και να εφαρμόσουν τις  νέες κατευθυντήριες γραμμές για το περιβάλλον UI που αυτό απαιτεί. Όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ποιο παραδοσιακές μορφές στις εφαρμογές και ποιο κατάλληλες για περιβάλλοντα desktop θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις ώστε οι εφαρμογές αυτές να μην μοιάζουν ξένες, αλλά να ενσωματώνονται σωστά στο περιβάλλον εργασίας.

Πριν κάποια χρόνια ένας προγραμματιστής μπορούσε να γράψει απλά μια "εφαρμογή  Linux". Το gtk ήταν μια καλή επιλογή και οι εφαρμογες είχαν μια συνεπή εμφάνιση και ταίριαζαν μεταξύ τους. Σήμερα θα πρέπει να διαλέξει αν θα γράψει μια "εφαρμογή Gnome" ή  μια "εφαρμογή Ubuntu". Και οι εφαρμογές θα πρέπει να αντικαθιστώνται σε κάθε γραφικό περιβάλλον. Η ομάδα του mint αντί να  αναπτύσσει και να συντηρεί  χωριστά εφαρμογές για Cinnamon, mate, xfce που ουσιαστικά να είναι ίδιες αποφάσισε να αναπτύξει ένα γενικό σύνολο εφαρμογών που να μπορούν να ενσωματωθούν παντού.

Οι κεντρικές ιδέες αυτών των εφαρμογών είναι:

* Τα χρησιμοποιούν το gtk3
* Να ακολουθούν το κλασικό παράδειγμα (με γραμμές τίτλου, μενού κλπ..)
* Να μην είναι δεμένες με μια διανομή ή ένα περιβάλλον εργασίας
* Να έχουν όλλες τις λειτουργίες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν
* Να είναι συμβατές προς τα πίσω μέχρι το gtk 3.10
Οι πρώτες 2 που έχουν γραφτεί είναι ενας κειμενογράφος και μια για αναπαραγωγή πολυμέσων
Φαίνεται πως για άλλη μια φορά το mint δεν διστάζει να βάλει ένα στοίχημα. Τα κατάφερε με το mate και το cinnamon. Τα κατάφερε με την σειρά 17. Θα τα καταφέρει πάλι με την σειρά 18;
 
Πηγή: http://segfault.linuxmint.com/2016/02/the-first-two-x-apps-are-ready/

lucinos:
άντε να δούμε αν θα καταφέρει να ομορφύνουν οι gtk εκδόσεις ή αν απλώς θα συμβάλει στην συνεχιζόμενη πολυδιάσπαση και ασχήμια. (Η qt εκδόσεις έτσι και αλλιώς δεν έχουν ανάγκη καθώς έχουν υψηλό στάνταρ σε ομορφιά αλλά δυστυχώς είναι λιγότερο αξιόπιστες και επιπλέον τα gtk περιβάλλοντα τα κάνουν σαλάτα όταν δουν Qt)

Lefteris:
Προσωπικά δεν τη βρίσκω καθόλου "άσχημη". Είναι υποκειμενικό βέβαια. Τι εννοείς "συνεχιζόμενη πολυδιάσπαση"?

talos:
Υπάρχει το gtk+ ή αλλιώς gtk2, αλλά δεν υπάρχει gtk3. Υπάρχει το  gtk 3.10, gtk 3.12, gtk 3.14, gtk 3.16, gtk 3.18 και σύντομα και το gtk 3.20 που θα τα αλλάξει όλα. Ένας συγγραφέας  ενός θέματος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να το ξαναφτιάξει κάθε 6 μήνες. Ένας συγγραφέας μιας εφαρμογής να την ενημερώσει κάθε 6 μήνες και να αποδεχθεί την νέα εμφάνιση. Δείτε προσεχτικά μια εφαρμογή mint στο LMDE και στο κλασικό και εντοπίστε τις διαφορές. Όσο για καλή ενσωμάτωση ενός θέματος μεταξύ gtk και Qt αυτή θα πρέπει να περιμένει μέχρι να σταθεροποιηθεί το gtk.

Η ομάδα ανάπτυξης του Gnome φτιάχνει το Gnome Shell και καινοτομεί. Και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αυτό, άσχετα αν τον βολεύει και  του αρέσει το αποτέλεσμα ή όχι. Όμως η ανάπτυξη του gtk είναι συνδεμένη στενά με την ανάπτυξη του  Gnome Shell και αυτό δημιουργεί προβλήματα σε όσους αναπτύσσουν διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας  πάνω στο gtk. Ένα πιθανό fork έχει συζητηθεί και έχει απορριφθεί πολλές φορές, μιας και δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργούσε άλλα. Και οι συζητήσεις δεν κατέληγαν πουθενά. Κάποιος έπρεπε να κάνει ένα βήμα προς μια λύση. Μένει να δούμε αν θα την ακολουθήσουν και άλλες ομάδες ανάπτυξης.

versys650gr:
Συμφωνα με τα Monthly News του Απριλιου ηδη στα επισημα αποθετηρια του LMDE2 (Betsy) υπαρχουν τα πρωτα Xapps,μεχρι να ερθουν και στο Mint 18.

Monthly News – April 2016

--- Παράθεση ---LMDE 2 “Betsy” started to get some of the updates prepared for Linux Mint 18. Cinnamon 3.0, MATE 1.14 and the 4 Xapps mentioned above are already available in the Betsy repositories.
--- Τέλος παράθεσης ---

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

There was an error while thanking
Thanking...
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση