*

Τελευταία θέματα

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint  (Αναγνώστηκε 42946 φορές)

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Φίλοι και φίλες του Linux Mint,

Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα όπως κάθε διανομή GNU/Linux είναι οργανωμένο σε κοινότητες που λειτουργούν πάνω στην αρχή της ισοτιμίας με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό το πνεύμα διέπει όλη τη γραμμή του λειτουργικού συστήματος, από την κοινότητα ανάπτυξης του πυρήνα Linux, τις επιμέρους κοινότητες ανάπτυξης του ελεύθερου λογισμικού GNU μέχρι τις κοινότητες υποστήριξης όπως είναι και η δική μας ελληνόφωνη κοινότητα.
Πάνω σ'αυτό το πνεύμα, η ομάδα διαχείρησης του forum της επίσημης κοινότητας Linux Mint αποφάσισε να θέσει στη διάθεση των μελών της κοινότητας, όλων των χρηστών του forum, κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν στη γενικότερη λειτουργία του.
Ο στόχος της διαχειριστικής ομάδας είναι να σας πληροφορήσει με πλήρη ειλικρίνεια για το καθεστώς λειτουργίας του forum, να εκθέσει τις προβληματικές που προκύπτουν και ακολούθως να διατυπωθούν προτάσεις για την επίλυσή τους από όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες.
Να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια διάλογος, επιχειρηματολογία και τελικά να τεθούν όλες οι προτάσεις προς ψήφιση από το σύνολο των χρηστών.
Εξυπακούεται ότι ο σχολιασμός, διάλογος και επιχειρηματολογία θα πραγματοποιούνται ελεύθερα χωρίς καμιά παρέμβαση, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συμμετοχή του καθενός/καθεμιάς.
Πέρα από την ίδια την ουσία του διαλόγου που αφορά άμεσα στο μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας υποστήριξης, οι ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες εισαγάγουν τους χρήστες στο γενικότερο πνεύμα του GNU/Linux, γι αυτό η συμμετοχή του καθενός/καθεμιάς από σας σ'αυτό το διάλογο κρίνεται απαραίτητη.

*Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τις εσωτερικές διαδικασίες της διαχειριστικής ομάδας, πέρα από ορισμένες επιφυλάξεις δεν υπήρξε καμιά διαφωνία στο να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη λύση από καμία πλευρά.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 05, 2016, 01:08:23 πμ by jidan »
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 03, 2016, 03:40:44 μμ »
Ανοικτή επιστολή προς την κοινότητα

 Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας της “επίσημης κοινότητας” υποστήριξης του Linux Mint στον ελλαδικό χώρο κι αφού πολλοί από εμάς βοήθησαν και βοηθήθηκαν μέσα από τις σελίδες του φόρουμ, πιστεύουμε πως ο πρώτος αυτός κύκλος έχει κλείσει.

Απευθυνόμαστε στους χρήστες, γιατί θεωρούμε πως η έννοια μιας κοινότητας GNU/Linux είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους χρήστες του αγαπημένου μας λειτουργικού. Πιστεύουμε πως ένα ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό δε μπορεί παρά να υποστηρίζεται από ελεύθερες και ανοιχτές κοινοτικές διαδικασίες.

 Για να μπορέσουν όμως οι χρήστες να κρίνουν, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ό,τι έχει να κάνει με την κοινότητα και τη μέχρι τώρα πορεία της. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν παρακάτω, στο πλαίσιο της ανοιχτότητας και  διαφάνειας, να περιγράψουμε αυτή την πορεία, στο βαθμό που τη γνωρίζουμε.

Τα πάντα ξεκίνησαν από  το https://forums.linuxmint.com/  όπου σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας χρηστών. Κάποια στιγμή προέκυψε η ανάγκη ύπαρξης ενός ξεχωριστού  τόπου και μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε κάποιο δωρεάν χώρο, ένα μέλος της κοινότητας  ανελαβε χορηγός, κατοχύρωσε το όνομα  “linuxmint.gr” και ανέλαβε να το φιλοξενήσει σε χώρο της εταιρείας του.

Γύρω από αυτό τον χώρο αναπτύχθηκε μια κοινότητα, και μια ομάδα χρηστών ανέλαβε διαχειριστικά καθήκοντα.  Η σύστασή της ομάδας αυτής δεν ήταν σταθερή με άλλους διαχειριστές να αποχωρούν κι άλλους να δραστηριοποιούνται κατά καιρούς. Η κοινότητα κάποια στιγμή απέκτησε και χώρο στο IRC. Εκεί, η ομάδα άρχισε να συνεδριάζει διαδικτυακά σε τακτά χρονικά διαστήματα, παίρνοντας τεχνικές αποφάσεις,  διατηρώντας  παράλληλα και ένα ζωντανό κανάλι επικοινωνίας με τους χρήστες.

 Το μοντέλο αυτό  φάνηκε να λειτουργεί ικανοποιητικά για κάποιο διάστημα, διαγράφοντας τον πρώτο αυτό κύκλο λειτουργίας της κοινότητας με επίκεντρο το παρόν φόρουμ. Σε βάθος χρόνου ωστόσο, το μοντέλο της φιλοξενίας του φόρουμ από ένα και μόνο άτομο  σε διαδικτυακό χώρο ιδιοκτησίας του, αποδείχθηκε προβληματικό.

 Αφενός οι χρήστες μας πρότειναν αλλαγές και βελτιώσεις, αφετέρου υπήρχαν ιδέες και σχέδια της ομάδας για το επόμενο βήμα, εντοπισμό σοβαρών τεχνικών προβλημάτων κτλ.
Όμως οι "διαχειριστές" είχαμε πλήρη αδυναμία στο να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια την παραμικρή αλλαγή ή βελτίωση. Και κάποιες λίγες που μπορούσαμε να κάνουμε, χάνονταν ξαφνικά σε κάποιο update που γινόταν εν αγνοία μας. Από την άλλη, έμπαιναν στο site λειτουργίες που δεν είχαν αποφασιστεί από την συνέλευση, και άπλα μας ανακοινώνονταν, Πρόσβαση στο server είχε μόνο ο χορηγός, ο οποίος από κάποια στιγμή κι έπειτα, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω προσωπικών του υποχρεώσεων, έπαψε να ασχολείται με το forum.

Για αρκετό καιρό κάναμε υπομονή ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα βρισκόμασταν να συζητήσουμε τα θέματα αυτά όλοι μαζί.  Αλλά σταδιακά σταματήσαμε να κάνουμε τακτικές συνελεύσεις χωρίς νόημα, εφόσον δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καμία απόφαση. Μοιραία, αρχίσαμε να χάνουμε την όρεξη μας και να αισθανόμαστε σαν αμισθοί υπάλληλοι του χορηγού. 

Η παραβίαση του linuxmint.com  ήταν η αφορμή να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε επείγουσα συνάντηση της διαχειριστικής ομάδας, για την επίλυση ζητημάτων  που χρόνιζαν. Στην περίπτωση δε, που  η συνάντηση δεν πραγματοποιούνταν, δηλώσαμε ότι δεν είχε νόημα η συμμετοχή μας σαν διαχειριστές και μέλη  της κοινότητας. Όταν μετά  από βδομάδες  καταφέραμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση παρόντος του  χορηγού, έγινε μια προσπάθεια συνεννόησης και οριστικής επίλυσης του  προβλήματος αυτού, ζητώντας και πρόσβαση στο server.

Η  απάντηση του χορηγού ήταν ότι ο server είναι ιδιοκτησία του, ότι ακόμα κι αν του συμβεί κάτι που θα του απαγορεύει να ασχοληθεί προσωπικά, θα δώσει  πρόσβαση σε κάποιο συνεργάτη του (εκτός κοινότητας) αφού δε μπορεί να  εμπιστευτεί τους διαχειριστές, καταλογίζοντας τους επιπλέον την πρόθεση να του "κλέψουν" το linuxmint.gr. Κατόπιν αυτού οι περισσότεροι από εμάς είτε αποχώρησαν είτε παύθηκαν από διαχειριστές. Και όσοι, παρέμειναν, έστω προσωρινά, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα προσπαθώντας για βδομάδες να οργανώσουν μια συνάντηση.

Όταν σε μια κοινότητα υπάρχουν συγκεκριμένες εξειδικεύσεις, μοναδικοί ρόλοι και αποκλειστικές ευθύνες, τότε δημιουργείται αναπόφευκτα μια ανισότητα στις δημοκρατικές της διαδικασίες. Τότε διακυβεύεται η ίδια η έννοια της κοινότητας. Όσο καλοπροαίρετο κι αν είναι ένα άτομο, όταν ο ρόλος του είναι αναντικατάστατος, όταν είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω προσωπικών προβλημάτων τυχαίνει να μη μπορεί να ανταποκριθεί αυτόν, τότε επηρεάζεται καθοριστικά η εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της κοινότητας.

 Ο μεγάλος χαμένος σε αυτή την ιστορία είναι τελικά οι χρήστες που δεν μπορούν να  βοηθηθούν όπως πρέπει και  όπως αρμόζει σε μια διανομή σαν το Mint. Και  κανέναν μας δεν τιμάνε  αυτα τα γεγονότα.

Αναλαμβάνουμε συλλογικά σαν διαχειριστική ομάδα την ευθύνη που μας αναλογεί για τη διατήρηση ενός  μοντέλου λειτουργίας που -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- δε θα μπορούσε παρά να αποτύχει.

 Η ανάληψη των ευθυνών μας δεν έχει το χαρακτήρα “μετάνοιας” ή “αυτοτιμωρίας”.
Για μας σημαίνει πρώτα και κύρια την ευθύνη του να πάρουμε τις απαραίτητες  πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα από δω και πέρα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς από μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινότητα ενός ελεύθερου και ανοιχτού λειτουργικού συστήματος. Σημαίνει την εμπειρία του τι θα πρέπει να αποφύγουμε και τι να διατηρήσουμε στην εξέλιξη μιας ζωντανής κοινότητας που αναπτύσσεται. Σημαίνει ότι το επόμενο βήμα μας θα πρέπει να αποτελεί ποιοτικό άλμα.

Δεν ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα ούτε θεωρούμε υπεύθυνο αποκλειστικά κανένα συγκεκριμένο άτομο. Εντοπίζουμε την προβληματική στο ίδιο το μοντέλο κατά το οποίο ο εκάστοτε χορηγός διαχειρίζεται ατομικά και αποκλειστικά τη χορηγία του με όρους προσωπικής ιδιοκτησίας. Δεν απορρίπτουμε συνολικά την ιδέα της χορηγίας και της εθελοντικής προσφοράς/διαθεσιμότητας στην οποία ανέκαθεν στηριζόταν και στηρίζεται το εγχείρημα GNU/Linux. Aρκεί η διαχείρισή της να ανήκει εξολοκλήρου στην ίδια την κοινότητα.

Μια κοινότητα δεν είναι ένας κούφιος τίτλος ή ενα domain name. Μια κοινότητα είναι τα ενεργά μέλη της.  Αποτελεί συνειδητή επιλογή  μας η συζήτηση περί του πως προχωράμε σαν κοινότητα να διεξαχθεί δημόσια. Να ενημερωθούν οι χρήστες για το υπάρχον μοντέλο και  να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια και κατόπιν ανοικτής διαβούλευσης να αποφασιστεί μέσα από ισότιμες διαδικασίες η περαιτέρω πορεία της, ή ακόμα και την διάλυσή της.   Θα πρέπει να πλαισιωθεί η όποια προσπάθεια με την ελεύθερη συμμετοχή των χρηστών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην πρακτική τους εφαρμογή, στο μέτρο των γνώσεων και του χρόνου του  καθενός.

Γιατί το GNU/Linux ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι οι χρήστες του. Όλοι και όλες εμείς.

Το κείμενο συνδιαμόρφωσαν και στηρίζουν οι :
Αsterion, Αssurbanibal, Constantine, Jidan, Talos

                                                                                                                    30/3/2016
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος Alexmint

 • Mint Expert
 • *
 • Μηνύματα: 139
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 03, 2016, 06:03:42 μμ »
Καλησπέρα στους διαχειριστές . :'(
Εγώ σαν χρήστης του Mint και οπαδός του ελεύθερου λογιστικού, είμαι θετικός, αν μπορώ να βοηθήσω για την ανάπτυξη του λογισμικού.
Από μικρές εφαρμογές ανεξάρτητες, οι οποίες θα μπορώ να της διαλέγω και να ενημερώνομε για αυτές.
Βέβαια είμαι έξω από πανεπιστήμιο ,έχω σχετικά βασικές γνώσης προγραμματισμού, αλλά νομίζω ότι μπορώ να αναπτυχθώ με αρκετή δουλειά και σωστή καθοδήγηση και να φτάσω σε σημείο να συμμετέχω και σε μεγαλύτερες εφαρμογές.
Αν έχετε κάποιο σχέδιο και δομή έτοιμη για να μπορέσω να ακολουθήσω, μπορώ τον ελεύθερο χρόνο μου να το αφιερώσω, ώστε κάποιοι ανθρώπου που θα βρουν έναν υπολογιστή, να βάλουν ένα ελεύθερο λογισμικό, και να μπορούν να κοινωνικοποιηθούν στον κόσμο της πληροφορικής, και τον εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να είναι δυστυχισμένοι.
Για τα χρήματα που έδωσαν για την αγορά ενός μηχανήματος, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με αυτό,  και πρέπει να πληρώνουν για οτιδήποτε θέλουν να ασχοληθούν.
Βέβαια πάντα θα γνωρίζεται ότι δεν είμαι μηχανή και οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο μπορεί σταματήσω για να ξεκουραστώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο η για να δουλέψω στην αγορά εργασίας που αφήνει χρήματα για να βγάλω τα βασικά που όλοι χρειαζόμαστε.

Αλέξανδρος Κουντούρης  ;)

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 03, 2016, 07:49:01 μμ »
@ Alexmint

Αν και βρίσκω τη διαθεσιμότητά σου ενδιαφέρουσα και σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση, είναι μάλλον εκτός θέματος.
Το θέμα μας είναι η κοινότητα υποστήριξης και το μοντέλο λειτουργίας της. Ελπίζω να λυθεί το συγκεκριμένο βασικό ζήτημα κι έπειτα να ασχοληθούμε με τεχνικά θέματα και γιατί όχι με την επέκταση της κοινότητας στην ανάπτυξη λογισμικού.
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος Alexmint

 • Mint Expert
 • *
 • Μηνύματα: 139
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 04, 2016, 04:54:44 πμ »
@Jidan
Ναι πράγματι η πρόταση μου είναι μέσα από την κοινότητα να γίνει ανάπτυξη λογισμικού σαν υποστήριξη για το σύστημα που δουλεύουμε.
Τώρα για την κοινότητα του linuxmint.gr δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί δεν γνωρίζω τα πρωτόκολλα λειτουργίας που έχετε θέσει στον server της κοινότητας δηλαδή κάτω από ποίες προϋποθέσεις λειτουργεί που βρίσκετε .
Πάντως όσο καιρό είμαι εδώ μέσα αν και οι διαχειριστές και τα υπόλοιπα μέλοι κάνουν ότι κάνουν γιατί το γουστάρουν υπάρχει πάρα πολλή καλή επικοινωνία βοήθεια.
Το πρόβλημα που βρήκα από όταν μπήκα ήταν η ανάπτυξη αυτοί που έθεσα.
Δηλαδή από όταν μπήκα μέσα το πρόβλημα ήταν ότι δεν δούλευε η συσκευή που είχα αγοράσει το bamboo επικοινώνησα με την wacom και μου απάντησε να απευθυνθώ στους διαχειριστές του συστήματος linux.
Το πρόβλημα με της λίγες γνώσεις που έχω είναι απλό δηλώνεις το μέγεθος του bamboo και το προσαρμόζεις δυναμικά στο μέγεθος της επιφάνειας που το χρησιμοποιείς οθόνη η παράθυρο του gimp και κατά την κίνηση μετακινείτε.
Άλλα αντί να στέλνεις τον κόσμο από εδώ και από εκεί για να κατεβάζει driver που δεν υπάρχουν στον download manager θα μπορούσε να υπάρχει μια καθοδήγηση να φτιάχναμε εμείς αυτούς τους driver και με την ενημέρωση του λογισμικού να εισαγόντουσαν σαν αναβάθμιση  αφού είχαν ελεγχθεί από την κοινότητα του Mint λόγο ασφάλειας και λειτουργικότητας. .

Αποσυνδεδεμένος Lefteris

 • Mint Expert
 • *
 • Μηνύματα: 143
 • Thanked: 3 times
 • Karma: 1
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 04, 2016, 12:09:23 μμ »
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τέτοιες συμπεριφορές στο ελεύθερο λογισμικό και μάλιστα από ανθρώπους που συνεισφέρουν. Θεωρώ ότι το νοητικό επίπεδο είναι άνω του μετρίου και σε συνδυασμό με την αγάπη για αυτό που κάνουν, πραγματικά ευεργετούν .  Προφανώς θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα ο εν λόγω κύριοςhttps://www.linuxmint.com/teams.php και να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνει. Θα πρέπει να αποκαταστήσει το όνομα του και να μην επιτρέψει τον εαυτό του να συνεχίζει να πέφτει. Όπως πολύ σωστά είπατε ένα forum είναι απολύτως νεκρό. Η κοινότητα αποτελείτε από έμψυχα μέλη. Δεν έχει νόημα να κρατάει εγωιστικά κάτι που δεν του του ανήκει. Εξάλλου δεν ανήκει σε κανέναν.

Αν βέβαια επιλέξει να συνεχίζει την αλαζονεία του, πρέπει "άμεσα"  να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και να διορθωθεί το λάθος όσο γίνεται γρηγορότερα, ακόμα και με άλλο όνομα (αφού το "κατοχύρωσε" ,άρα του "ανήκει" νομικά).  Ας το κρατήσει λοιπόν στη χειρότερη να το βλέπει νεκρό.   

Εγώ προτείνω, αφού όλα αυτά γνωστοποιηθούν στη μεγάλη κοινότητα (που πρέπει να πάρει θέση), να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, με τρόπο που να μην είναι κτήμα κανενός και να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ οι διαχειριστές του. Θα ανταποκριθούμε πιστεύω στο οικονομικό κόστος.
Περιγραφή συστήματος
System:    Host: lefteris-ESPRIMO-Mobile-V5545 Kernel: 3.13.0-24-generic i686 (32 bit)
           Desktop: MATE 1.10.0  Distro: Linux Mint 17.2 Rafaela
Machine:   System: FUJITSU SIEMENS product: ESPRIMO Mobile V5545 version: 20
           Mobo: FUJITSU SIEMENS model: ESPRIMO Mobile V5545 Bios: Phoenix version: R01-A0W date: 10/24/2007
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo CPU T7300 (-MCP-) cache: 4096 KB flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx)
           Clock Speeds: 1: 800.00 MHz 2: 1600.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro
Spoiler
The following users thanked this post: assurbanipal

Αποσυνδεδεμένος talos

 • To be or not to be is true
 • Amazing Μint Guru
 • ********
 • Μηνύματα: 1923
 • Thanked: 92 times
 • Karma: 83
 • Church of the SubGenius
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 04, 2016, 12:55:10 μμ »
Ο παρόν χώρος δεν έχει άμεση σχέση με τους δημιουργούς της διανομής και τους διαχειριστές του linuxmint.com.

Οι διαχειριστές της ελληνικής κοινότητας είναι οι παρακάτω: https://linuxmint.gr/index.php?action=staff
-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --
Έκλεψα κι έκρυψα σε ξύλο κουφωτό το σπόρο του πυρός, το δάσκαλο για πάσα τέχνη των θνητών, προίκα μεγάλη.
Για τέτοιο κρίμα πληρώνω μετέωρος στην ερημιά, καρφωμένος σε τούτο το βράχο.

(εν διαστάσει)

Αποσυνδεδεμένος Alexmint

 • Mint Expert
 • *
 • Μηνύματα: 139
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 04, 2016, 01:25:04 μμ »
Συγνώμη Lefteris αλλά Ubuntu  σημαίνει ανθρωπιά (“το έψαξα στο λεξικό”)  ανθρωπιά ώστε κάποιος που δεν έχει χρήματα να μπορεί να βρει κάτι από ανθρώπους που μπορούν να το προσφέρουν, πρώτα για τον εαυτό τους και έπειτα για τους υπολοίπους, δωρεάν, η ακόμα και με πολλή λιγότερα χρήματα από κάποιον άλλον.
Το θέμα δεν είναι αν το πάρω δωρεάν αν όλοι είχαμε εκατομμύρια στην τράπεζα και οι τιμές της αγοράς έμεναν εκεί που είναι, θα μπορούσαμε να αγοράζουμε τα πάντα ."Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση "
Αλλά πάλι θα χρειαζόντουσαν άνθρωποι να στηρίζουν το λογισμικό, όπως χρειάζονται για να στηρίζουν όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν και χρησιμοποιούμε.
Νομίζω το ελεύθερο λογισμικό έχει καλύψει πολλούς ανθρώπους, όπως και εμένα προσωπικά ώστε να κάνω της εργασίες μου χωρίς να χρειάζεται να διακινώ συνέχεια ποσά που μπορεί και να μην τα έχω.
Δεν ξέρω τη έχει συμβεί μεταξύ σας  μέσα στο linuxmint.gr
Άλλα εγώ είμαι ευχαριστημένος από όλους εσάς εμάς απο to linuxmint.gr που προσφέρουμε χρόνο για να βοηθήσουμε κάποιον.
Ένας server μπορεί να βρίσκετε και στο σπίτι μου η κάποιου άλλου φτάνει να έχω-ει να καλύψω-ει μια γραμμή με καλό upload το ρεύμα μου-του και έναν υπολογιστή εκεί συνδέονται οι διαχειριστές και ελέγχουν το forum .
Ελπίζω να βρεθεί μια λύση και να μην κλείσει η κοινότητα.
Αν αυτή η κοινότητα είναι αποδεκτή από το Linux και μπορούμε να συνεισφέρουμε καλό είναι να το πάρουμε όλοι σοβαρά.

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 04, 2016, 01:51:10 μμ »
Η πρότασή μου δεν είναι προσωποκεντρική αλλά δομική.

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορηθεί επειδή δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες όταν αυτοί οι κανόνες απλά... δεν υπάρχουν.
Υπάρχει το πνεύμα του GNU/Linux, υπάρχει η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού, υπάρχει η κοινοτική δεοντολογία, ναι. Ομως για να αφορούν αυτά τα αξιακά πλαίσια την παρούσα κοινότητα αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην ιδρυτική της διακύρηξη, στο καταστατικό της, στην ταυτότητά της τελοσπάντων.

Πολύ συνοπτικά (θα προσπαθήσω να το αναλύσω αργότερα) η πρότασή μου είναι:

1. Να δημιουργηθεί ένα αξιακό πλαίσιο και ένα καταστατικό λειτουργίας της κοινότητας. Συγκεκριμένα κείμενα υπάρχουν σε ανάλογες κοινότητες του εξωτερικού, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και εδώ. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τους χρήστες θα αποτελεί την ταυτότητα της κοινότητάς τους και δε θα επιδέχεται αμφισβήτησης από κανέναν.
Οι καλές προθέσεις δημιουργούνται μέσα σε συνθήκες που τις ευνοούν. Οι υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες δεν ευνοούν καμιά καλή πρόθεση, ευνοούν το συμφέρον και τον ατομισμό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε κάποτε για καλές προθέσεις θα πρέπει να δημιουργήσουμε το δομικό πλαίσιο, το κέλυφος μέσα στο οποίο αυτός που προσφέρει δε θα είναι "ο μαλάκας" κι αυτός που κερδίζει σε βάρος των άλλων δε θα είναι ο "έξυπνος". Ξέρω ότι το πάω πολύ βαθιά αλλά όταν δε χτυπάς το κακό στη ρίζα του θα το βρίσκεις μπροστά σου σε κάθε σου βήμα.

2. Να εξασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία της κοινότητας με δωρεές. Δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουμε το "μέγα χορηγό" που θα καλύψει τα πάντα. Αν 100 χρήστες συνεισφέρουν από δύο ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο έχουμε βγάλει τα έξοδα hosting και domain για μια 5ετία.

3. Να απεμπολίσουμε τη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Αν οι πρωτοπόροι του GNU/Linux διακατέχονταν από τέτοιες αντιλήψεις δε θα υπήρχε καν ελεύθερο λογισμικό. Σε ότι με αφορά δε θα πρότεινα τίποτα για να το κάνουν οι άλλοι χωρίς να βλέπω τον εαυτό μου μέσα σ'αυτό.

Αυτά σε γενικές γραμμές από μένα, θα επανέλθω πιο αναλυτικά.

« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 05, 2016, 01:19:02 πμ by jidan »
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος Souiters

 • Cool Mint Expert
 • **
 • Μηνύματα: 200
 • Karma: 5
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 04, 2016, 04:00:01 μμ »
Αν λυθει το προβλημα του καταστατικου λειτουργειας της κοινοτητας και κολλησει το πραγμα στο οικονομικο δωστε ενα IBAN η ενα λογαριασμο Paypal να βοηθησει καθενας οπως μπορει.

Αποσυνδεδεμένος Alexmint

 • Mint Expert
 • *
 • Μηνύματα: 139
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 05, 2016, 04:18:23 πμ »
Ωραία κατάλαβα το πρόβλημα είναι το οικονομικό.
Λοιπόν μέσα από την εκδοσή του κάθε λογισμικού όταν εγκαταστήσεις τον sernver  μπορείς να παίρνεις ένα όνομα στο δίκτυο που και στατική να μην είναι η ip θα σε βρίσκουν δεν χρειάζεται χρήματα. Αυτό ο σχεδιαστής του server linux μπορεί να το ορίσει σε linux.gr
 Το linux το βρήκαμε χωρίς συνδρομές χωρίς διαφημίσεις και πολλές άλλες προτάσεις  και από ότι έχω διαβάσει το συντηρούν χιλιάδες προγραμματιστές από όλο το κόσμο που δουλεύουν για αυτό. Αν μπει το χρήμα σαν μέσο συντήρησης για να βγουν κάποια χρήματα  τελικά θα καταχραστούν από κάποιους .
Μαλάκας και έξυπνος μέχρι εδώ δεν υπάρχει” ανάφερα κάποιους έξυπνους πριν”  γιατί χρησιμοποιούμε δωρεάν κάτι και μπορούμε ίσος να το συντηρήσουμε.
Το πρόβλημα με τον μαλάκα και τον έξυπνο είναι αν παραβιάσει με κάποια εφαρμογή του την ασφάλεια του λειτουργικού και μαζέψει λογαριασμούς τράπεζας γνώση και ότι άλλο κυκλοφορεί μέχρι και την ελευθεριά τον ανθρώπων  μέσα σε ένα Pc σύνδρομο Χίτλερ ή  δηλαδή παίξει τον διαδικτυακό big brother .
Εκεί πράγματι πρέπει να υπάρχουν προγραμματιστές που να μπορούν να ελέγξουν κώδικα η μεταφραστές που να έχουν προγραμματιστεί να μπορούν να ελέγξουν μια τέτοια ενέργεια.


Τώρα το βαθειά που έλεγες εσύ και το ρηχά για το οικονομικό είναι πράγματι ένα θέμα.
Σου προσφέρουν τα πάντα δωρεάν και σου βάζουν και χρήματα στην τράπεζα να κάνεις συναλλαγές “μια κατάσταση”
εστιάζεις τον κόσμο να καταλάβει ότι η παραγωγική αλυσίδα σε κάθε τομέα είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.
Και ώμος δεν το θέλουμε, θέλουμε να έχουμε κάποιον να ελέγχει το χρήμα να ελέγχει εμάς τους ανθρώπους να έχουμε κάτω από το μέτριο νοημοσύνη και να είμαστε υποδουλωμένοι και φτωχοί. Γιατί μάλλον δεν αξίζουμε.
Τότε μάλλον θα πάρουμε αυτό που προσφέραμε στον γύρο μας θα κλείσει η κοινότητα θα πάρουμε την απαξίωση του και θα αναγκαστούμε να ζούμε με ανθρώπους που φτιάξαμε και με κοινωνίες που φτιάξαμε και ας μην μας αρέσουν ποια .

Αποσυνδεδεμένος Ιωάννης

 • Mint User
 • ****
 • Μηνύματα: 25
 • Karma: 1
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 05, 2016, 08:19:44 μμ »
Λυπάμαι πολύ διαβάζοντας τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελληνική κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού linux mint.
Δυστυχώς φτάσαμε σε σημείο ν' απεργούν οι εθελοντές διαχειριστές της Ελληνικής ιστοσελίδας απέναντι στον εθελοντή διαχειριστή και ιδιοκτήτης της, γιατί δεν τους παραχωρεί κάποια από τα προνόμια του.
Ξεχνάνε όλοι ότι, η ιστοσελίδα είναι απλά το επίσημο Ελληνικό τμήμα μιας παγκόσμιας εθελοντικής και ανιδιοτελούς κοινότητας, με μοναδικό επικεφαλής ένα Γάλλο και με στόχο την βοήθεια των νέων χρηστών στην ελληνική γλώσσα.
Για ακόμη μια φορά εδώ, τα παιχνίδια εξουσίας και οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων δυναμιτίζουν τις προσπάθειες προσέγγισης και βοήθειας των νέων Ελλήνων χρηστών του καλύτερου λειτουργικού συστήματος λίνουξ.
Όλο αυτό κατά τη γνώμη μου, δείχνει κάποιες από τις παθογένειες αυτού που ονομάζουμε ανοικτή κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, που την έχουν οδηγήσει σε διασπάσεις και κατακερματισμό. Κάποιοι αυτό το θεωρούν υγεία, εγώ αδυναμία γιατί πιστεύω ότι, μόνο με την σύνθεση διαφορετικών απόψεων φτάνεις σε ένα ελεύθερο λειτουργικό αποδεκτό από πολλούς απλούς χρήστες, άρα και ισχυρό όπως φαντάζομαι το θέλουμε όλοι μας.
Περιγραφή συστήματος
System:Kernel: 3.13 (32 bit)
Xfce 4.12.2 Distro: Linux Mint 17.3 Rosa

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 05, 2016, 09:44:01 μμ »
@Ιωαννης
Θα μεινω σε αυτο που ειπες προς το τελος "μόνο με την σύνθεση διαφορετικών απόψεων φτάνεις σε ένα ελεύθερο λειτουργικό αποδεκτό από πολλούς απλούς χρήστες" αλλα οπου "λειτουργικο" βαλε το "φορουμ" στην προταση.
Για αυτο ακριβως τον λογο καναμε αυτην την ανοιχτη ανακοινωνση για να ακουστουν ολοι και να πουν την γνωμη τους ολοι, εμεις απο την μερια μας ειπαμε πως εχουν τα γεγονοτα και πειμενουμε αποψεις, οσοι πιο πολλοι συμμετεχουν τοσο το καλυτερο για το φορουμ.
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 06, 2016, 12:30:20 πμ »
Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι το οικονομικό. Είναι αστείο να μιλήσουμε για οικονομικό πρόβλημα τη στιγμή που ακόμα κι ένα δωρεάν host καλύπτει τις ανάγκες μας. Υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, φοιτητικοί σύλλογοι, ανάλογες κοινότητες του εξωτερικού και εγχώριες που δε θα αρνηθούν τη φιλοξενία. Αρκεί αυτό να αποτελεί λειτουργική ανάγκη μιας κοινότητας.
Το ερώτημα είναι, είμαστε κοινότητα ή μήπως χαβαλεδιάζουμε σ'ένα τυχαίο φόρουμ;

Φυσικά δεν εννοώ τυπικότητες και σφραγίδες, ίδρυση σωματείου κλπ (χωρίς να τα αποκλείω) αλλά το αυτονόητο: είμαστε αυτοί, έτσι λειτουργούμε, αυτά παρέχουμε κι αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να συμμετέχεις. Όσοι χρήστες βλέπουν τον εαυτό τους εκεί, αποτελούν μια κοινότητα LINUX. Χωρίς καμιά έκπτωση στο θεωρητικό υπόβαθρο του ελεύθερου λογισμικού αλλά και προσγειωμένα στις καθημερινές ανάγκες των χρηστών του.

Τα ερωτήματα που βάζω και απαντώ είναι:
Ποιοί είμαστε;
Τι θέλουμε;
Πως θα το πετύχουμε;

Αυτά τα 3 απλά πράγματα αλλά αυστηρά με αυτή τη σειρά. Σίγουρα δεν ξέρω τη λύση, ξέρω όμως ότι αν ενδιαφερόμαστε αρκετά άτομα και καταθέσουμε τις απόψεις μας θα βρεθεί. Αν όχι, ίσως και να μην έχει σημασία να βρεθεί λύση.
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος stampantazopoulos

 • Mint Apprentice
 • *
 • Μηνύματα: 4
 • Thanked: 1 times
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 06, 2016, 01:28:32 πμ »
Παρ' ότι είμαι “σιωπηλό μέλος”, πολύ καιρό τώρα, σ' αυτήν την συζήτηση πρέπει να πάρω μέρος.

Αν όντως το πρόβλημα είναι πραγματικά αξεπέραστο (και δείχνει τέτοιο και από την δημοσιοποίηση της επιστολής και από την “φόρτιση” που φαίνεται στα κείμενα) ας δοκιμάσουμε το επόμενο βήμα.

Δεν χρειάζεται να μάθουμε άλλες λεπτομέρειες για το “τί έγινε” ούτε να καλλιεργηθούν και πολλές  αυταπάτες για “ισοτιμίες” και “διαδικτυακές δημοκρατίες”.

Ας κοινοποιηθεί ένα σχέδιο καταστατικού για να το σχολιάσουμε και ένας κατάλογος απαιτούμενων ενεργειών για να δούμε, πού και πώς, μπορούμε (αν μπορούμε) να συνδράμουμε.

Έτσι κι αλλιώς η όποια “συνδρομή” θα είναι σε εθελοντική βάση.
The following users thanked this post: assurbanipal