*

Τελευταία θέματα

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint  (Αναγνώστηκε 44415 φορές)

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #15 στις: Απρίλιος 06, 2016, 06:28:06 μμ »
Οι προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι:

1. Lefteris: Να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, με τρόπο που να μην είναι κτήμα κανενός και να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ οι διαχειριστές του.

2. Jidan: Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αρχών και ένα καταστατικό λειτουργίας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της κοινότητας και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά με δωρεές.

3. Να παραμείνει το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας.

Αν η πρόταση του Lefteri καλύπτεται από τη δική μου μπορούν να ενοποιηθούν (δεδομένου ότι το να μην είναι κτήμα κανενός και να έχουν πρόσβαση όλοι οι διαχειριστές θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο καταστατικό λειτουργίας).
Οτι άλλες προτάσεις ή σχόλια υπάρχουν θα πρέπει να κατατεθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή που κλείνει εβδομάδα η ανάρτηση) και μετά να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία και στην υλοποίηση του αποτελέσματος..
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 06, 2016, 06:36:42 μμ by jidan »
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα

Αποσυνδεδεμένος stefra

 • Mint Wizard
 • ***
 • Μηνύματα: 382
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 7
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #16 στις: Απρίλιος 06, 2016, 07:16:32 μμ »
Για σας φίλοι  μου! Δεν βρίσκω λόγο να σχολιάσω το τι συνέβη, θα δεχτώ απλά ότι συνέβη και θα πάω στο επόμενο βήμα, λοιπόν,
... πρόταση, δεν νομίζω ότι έχω τις γνώσεις να κάνω, απλά με το παρών θέλω να δηλώσω παρουσία και θα περιμένω τις προτάσεις σας
και αν κρίνω ότι μπορώ να συμβάλω στη συζήτηση θα το κάνω, έως τότε απλά θα παρακολουθώ......
Spoiler
System:    Host: ste-ThinkPad-R500 Kernel: 3.13.0-24-generic i686 (32 bit) Desktop: N/A Distro: Linux Mint 17 Qiana mate
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo CPU T5870 (-MCP-) cache: 2048 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3)
           Clock Speeds: 1: 1600.00 MHz 2: 800.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470]
           X.Org: 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1280x800@60.0hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV620 GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.0
Audio:     Card: Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: k3.13.0-24-generic
Network:   Card-1: B
The following users thanked this post: assurbanipal

Αποσυνδεδεμένος giorgostriant

 • ROOT
 • Administrator
 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 813
 • Thanked: 6 times
 • Karma: 25
 • LINUX FOR LIFE
  • Προφίλ
  • www.linuxmint.gr
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #17 στις: Απρίλιος 07, 2016, 09:34:15 μμ »
  Καλησπέρα και από εμένα,
 Εφόσον μιλάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα να δηλώσω πως ο "χορηγός" αποκαλούμενος από τους Αsterion, Αssurbanibal, Constantine, Jidan, Talos είμαι εγώ.
 Για όσους δεν με ξέρουν και δεν ξέρουν πως έχει γίνει η κοινότητα να αναφέρω τα εξής. Ονομάζομαι Τριανταφύλλου Γιώργος και στις 10/02/2010 έφτιαξα σε free server και πλατφόρμα ένα Ελληνικό φόρουμ , φόρουμ όχο κοινότητα για το Linux Mint σε συμφωνία με τον Clem τον ιδρυτή του linux mint. Αργότερα μεταφέρθηκε στο linuxmint.gr και σε server δικό μου για τον οποίο δεν τέθηκε ποτέ οικονομικό θέμα, με προσωπική ενασχόληση πολλών διαχειριστών. Μετά από αυτό ο Clem αναγνώρισε το linuxmint.gr σαν Επίσημη Ελληνική Κοινότητα Linux Mint. 
 
 
 Είδα διάφορες κατηγορίες για προσωπική μου ιδιοκτησία κτλ... Να δηλώσω λοιπόν τα εξής.
 • Δεν έχω βγάλει ούτε θέλω να βγάλω χρήματα από αυτό.
 • Δεν έχω προβάλει ποτέ τον εαυτό μου σαν ιδρυτή της κοινότητας ακόμα και σε δημόσιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις ζητούσα να με αποκαλούν έναν από τους συντελεστές και όχι ιδρυτή της κοινότητας όπως έχει δηλωμένο ο Clem στο https://www.linuxmint.com/teams.php.

 Άρα είναι ξεκάθαρο πως δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος από την κοινότητα.
 
 
 Πως φτάσαμε εδώ?
 Λόγο φόρτου εργασίας δεν μπορούσα για μεγάλο διάστημα να είμαι ενεργό μέλος της κοινότητας και φρόντιζα μόνο την ασφάλεια και την σωστή τεχνική λειτουργία.
 Πλέον έχω το χρόνο και σε συνάντηση στο irc που συμμετείχα μου ζητήθηκαν κωδικοί cpanel γιατί κάποιοι διαχειριστές θεωρούν πως δεν έχουν δικαιώματα πλήρη.
 Θα πρέπει να πω εδώ πως τα δικαιώματα των διαχειριστών είναι πλήρη όπως ακριβώς τα δικά μου. Το θέμα είναι πως δεν το γνωρίζουν πράγμα που αποκαλύφθηκε στην συζήτηση στο irc. Δηλαδή με απλά λόγια όλοι οι διαχειριστές μπορούν και μπορούσαν πάντα να προσθέσουν αλλάξουν ή να αφαιρέσουν τα πάντα στο linuxmint.gr. Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις; προφανώς γιατί δεν γνωρίζανε τα πλήρη δικαιώματα τους όπως αποκαλύφθηκε στο irc και ενώ τους ζήτησα νέα συνάντηση ώστε να μάθουν αυτές τις δυνατότητες η απάντηση που πήρα ήταν ειρωνεία.
 Οι κωδικοί cpanel που μου ζητήθηκαν είναι κωδικοί ώστε να διαγραφεί μεταφερθεί ή να αλλάξει τελείως τεχνική πλατφόρμα το linuxmint.gr πράγμα που από όσο με έχουν ενημερώσει δεν έχει αποφασιστεί. Αρνήθηκα να δώσω κωδικούς σε όλους για τον απλό λόγο ότι φοβάμαι πως διαχειριστές που δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την πλατφόρμα smf που είναι στημένο αυτή την στιγμή το linuxmint.gr θα μπορούσαν άθελα τους να καταστρέψουν αυτό που ξεκίνησα και έχουν φτιάξει όλα τα μέλη μέχρι σήμερα. Εμπιστεύομαι πλήρως έναν διαχειριστή και αυτός είναι ο versys.
Να ενημερώσω πως στο παρελθόν είχα δώσει πλήρη κωδικούς σε όλους τους διαχειριστές και ένας από αυτούς έπεισε τους υπόλοιπους πως θα πρέπει να γίνει ριζική μετατροπή του φόρουμ απο smf σε phpbb3 γιατί έτσι είχε διαβάσε στο total hacker όπως επιχειριματολογούσε, μια μετατροπή που ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς λάθη .. πχ να χαθούν τα μισά post, ενέργεια που πρόλαβα να αποτρέψω.
 Η δουλειά μου είναι η σχεδίαση διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων. Είμαι ανοιχτός στο να δώσω κωδικούς μεταφοράς, η ριζικής αλλαγής σε άτομα που έχουν γνώσεις ή θέλουν να μάθουν, όχι σε άτομα που απαιτούν και εμφανίζονται από το πουθενά. Κωδικούς διαχείρησης έχουν όλοι οι διαχειριστές όπως είπα πιο πάνω. Αυτή είναι η πρόταση μου και όχι το να μείνει η κατάσταση όπως έχει.
 Βέβαια αυτή η συζήτηση γίνεται ανοιχτά για όλα τα μέλη της κοινότητας και  θα γίνει αυτό που θέλει η κοινότητα ότι και αν είναι αυτό.

“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”      George Bernard Shaw

 www.linuxmint.gr, www.fogiocom.gr , www.g-t.photography
περιγραφή συστήματος
Lenovo Z575
Linux Mint 17.3 Mate + Cinnamon
LMDE 2 mate
AMD A-Series A6-3420M(1.6GHz-2.3GHz Turbo mode)
AMD Radeon HD 6650M
8GB Memory 256GB SSD +64GB SSD

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #18 στις: Απρίλιος 08, 2016, 04:41:17 μμ »
Να διευκρινησω για αυτους που παρακολουθουν την συζητηση και για να βοηθησω να καταλαβουν τι και πως.
Εννοειτε πως ο στοχος δεν ειναι να παρουν ολοι οι διαχειρηστες πληρη δικαιωματα τις πλατφορμας  εφοσον δεν γνωριζουν πως λειτουργει...θα ηταν ανωριμο αυτο, δεν χουμε να κανουμε με κανενα πραξικοπημα εδω, το υπαρχον  μοντελο να εχει ενας πληρη δικαιωματα δημιουργουσε προβληματα αναπτυξης και συντηρησης του φορουμ, τα προβληματα αυτα θα τα αναλυσουν καλυτερα οι πιο εμπειροι, σε καθε project υπαρχουν 2-3 που εχουν τον πληρη ελεγχο αυτου, οποτε σε περιτπωση που γινει κατι μια στραβη η δεν ειναι διαθεσιμος ο ενας να αναλαβει ο αλλος κλτ.
Στην δικη μας περιτπωση οπως λεει και ο Γιωργος λογο φορτου εργασιας δεν ηταν ενεργος, τωρα λεει οτι ειναι αλλα και παλι το προβλημα παραμενει και δεν νοειτε φορουμ που αφορα το λινουξ να μην υπαρχει ισονομια μεταξυ των μελων, αρα δεν ειναι το θεμα μονο τεχνικο αλλα και ιδεολογικο (αν και απεχθανομαι να χρησμοποιω τετοιους ορους και να αφουγκραζομαι ιδεολογιες, αλλα ειναι απο τα πραγματα που κανει το λινουξ αυτο που ειναι και οσο μπορω το στηριζω).
Οποτε εδω καλως η κακως  βρισκομαστε σε ενα μεταβατικο σταδιο για το φορουμ, μεχρι στιγμης υπαρχουν 2 ανεπισημες προτασεις στις οποιες συμφωνω.
1. Lefteris: Να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, με τρόπο που να μην είναι κτήμα κανενός και να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ οι διαχειριστές του. (στο "ΟΛΟΙ" εξηγησα πιο πανω τι εννοουμε )
2. Jidan: Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αρχών και ένα καταστατικό λειτουργίας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της κοινότητας και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά με δωρεές.(να αναθεωρησουμε απο την αρχη, ποιοι ειμαστε, τι κανουμε, ποιο ειναι οι κανονες  κτλ.)

Το 3 που λεει ο Jidan  "Να παραμείνει το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας" δν ξερω ακριβως πως το εννοει, μου φαινετε λιγο οξυμορο το θελουμε να δημιουργησουμε κατι καινουριο αλλα ταυτοχρονα να παραμεινουμε στο υπαρχον μοντελο, ας εξηγησει καλυτερα τι εννοει.

Και κατι τελευταιο που θα θεσω σαν ερωτημα και αφορα ολους και ειδικα τους απλους χρηστες "Το κατα ποσο θελουμε να αλλαξουμε" αυτο εξαρτατε απο την συμμετοχη, αυτην την στιγμη βλεπω οτι οι περισσοτεροι χρηστες το βλεπουν σε ρολο θεατων λιγοι ειναι που ειπαν κατι , ειναι μεγαλο λαθος αυτο κατα την προσωπικη μου αποψη, αυτην την στιγμη δεν ειμαστε σε ειμαστε οι μεν και οι δε που λεμε τις 2 εκδοχες της ιστοριας και ζηταμε την στηριξη σας, στο ποιος θα αναλαβει το καραβι.
Αυτην την στιγμη ειμαστε ΟΛΟΙ γιατι ολοι εμεις αποτελουμε την κοινοτητα οχι μονο οι διαχειρηστες, ολοι προσεφερουμε απο κατι, αλλοι λιγο αλλοι πολυ, για αυτο αν εχετε οποιαδιποτε αποψη, προταση πειτε το, ο εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο αν εχετε κατι καλυτερο να πειτε που πιστευετε οτι ειναι πειτε το ελευθερα.
Και επι της ευκαιριας ο καλυτερος τροπος για διαλογο και συζητηση περα απο τα τοπικ ειναι στο irc μπειτε στο καναλι συζητηστε, ρωτηστε κλτ παντα ειναι εκει καποιος online, αν καθιερωσουμε αυτον τον τροπο λειτουργιας στο φορουμ, τοτε  μπορουμε να πουμε οτι πηγαμε στο επομενο σταδιο στην vesrion 2.0 του φορουμ.
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος giorgostriant

 • ROOT
 • Administrator
 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 813
 • Thanked: 6 times
 • Karma: 25
 • LINUX FOR LIFE
  • Προφίλ
  • www.linuxmint.gr
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #19 στις: Απρίλιος 08, 2016, 05:53:03 μμ »
Αυτή η ξεκαθάριση του ΟΛΟΙ όσο αναφορά τους διαχειριστές με πλήρη δικαιώματα... είναι περίπου αυτό  που προτείνω .. Αλλά γιατί δεν έθεσες την πρόταση μου στο νο4??  Μετά το kick στο irc θα μου κάνετε και εδώ μήπως και δεν θεωρούμε μέλος της κοινότητας?
“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”      George Bernard Shaw

 www.linuxmint.gr, www.fogiocom.gr , www.g-t.photography
περιγραφή συστήματος
Lenovo Z575
Linux Mint 17.3 Mate + Cinnamon
LMDE 2 mate
AMD A-Series A6-3420M(1.6GHz-2.3GHz Turbo mode)
AMD Radeon HD 6650M
8GB Memory 256GB SSD +64GB SSD

Αποσυνδεδεμένος talos

 • To be or not to be is true
 • Amazing Μint Guru
 • ********
 • Μηνύματα: 1923
 • Thanked: 92 times
 • Karma: 83
 • Church of the SubGenius
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #20 στις: Απρίλιος 08, 2016, 06:24:16 μμ »
Επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ αναλυτικά αργότερα, αλλά μια απλή ερώτηση: Τι λες;;;;

Δεν υπάρχει χρεία καταρχήν κανενός μέτρου μιας και έτσι και αλλιώς οι συνδέσεις που έχεις κάνει στο κοινοτικό κανάλι, σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης του δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Πέραν αυτού μια απλή και βασική απορία: Σε ποιο κανάλι στο IRC έγινε η συζήτηση και η απόφαση να συζητηθούν αυτά τα πράγματα δημόσια παρουσία σου; Μήπως, λέω μήπως στο ελληνικό κανάλι της κοινότητας;  Μήπως απλά μπήκες με το όνομα σου απλά και όμορφα; Δοκίμασε να μπεις όποτε θες και δες αν έχεις πρόβλημα.  Μπορεί και έτσι να βοηθήσεις κανένα χρήστη που θα έχει πρόβλημα ...
 
Είναι ευκολότερο ξέρεις από το να λες πράγματα που εξυπηρετούν τι ακριβώς, βοήθησε με ...

Όσο για το δεύτερο ερώτημα, μάλλον πρέπει να τεθεί κάπως έτσι: Τι θα πρέπει να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι και ποιες εξετάσεις και δοκιμασίες θα πρέπει να περάσουν, ώστε εσύ να τους κρίνεις ικανούς και άξιους για να είναι μέλη της κοινότητας; Αλλά επέτρεψε μου να αναφερθώ αναλυτικά επι αυτού τις επόμενες μέρες.

Υ.Γ. Την επόμενη φορά να το έχουμε υπόψη να βάζουμε τις προτάσεις σου πάντα σαν το πρώτο νούμερο.
-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --
Έκλεψα κι έκρυψα σε ξύλο κουφωτό το σπόρο του πυρός, το δάσκαλο για πάσα τέχνη των θνητών, προίκα μεγάλη.
Για τέτοιο κρίμα πληρώνω μετέωρος στην ερημιά, καρφωμένος σε τούτο το βράχο.

(εν διαστάσει)

Αποσυνδεδεμένος giorgostriant

 • ROOT
 • Administrator
 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 813
 • Thanked: 6 times
 • Karma: 25
 • LINUX FOR LIFE
  • Προφίλ
  • www.linuxmint.gr
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #21 στις: Απρίλιος 08, 2016, 06:30:23 μμ »
Δεν είπα πως το kick ήταν μόνιμο αλλά το έκανες εκείνη την στιγμή που ενώ προσπαθούσα να συζητήσουμε ειρωνευόσασταν και ζητούσατε κωδικούς σε ΟΛΟΥΣ τους διαχειρηστές. (έχω αποδείξεις δεν μιλάω έτσι). Δηλαδή όποιος δεν συμφωνεί με τον μοναδικό διαχειριστή του irc που λέγεται talos τον κάνει kick? να ξέρουμε τι κάνουμε...
Θα ήθελα μια απάντηση γιατί δεν μπήκε η πρόταση μου μαζί με όλες τις προτάσεις και δεν θα απαντήσω στην ειρωνεία σου.
“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”      George Bernard Shaw

 www.linuxmint.gr, www.fogiocom.gr , www.g-t.photography
περιγραφή συστήματος
Lenovo Z575
Linux Mint 17.3 Mate + Cinnamon
LMDE 2 mate
AMD A-Series A6-3420M(1.6GHz-2.3GHz Turbo mode)
AMD Radeon HD 6650M
8GB Memory 256GB SSD +64GB SSD

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #22 στις: Απρίλιος 08, 2016, 07:24:52 μμ »
Οποτε συμφωνουν οι μεν και οι δε, πιστευω και οι χρηστες πως πρεπει να εχουν τα κλειδια του φορουμ πανω απο ενας για την σωστη λειτουργια του, αν ναι τοτε προχωραμε καλα για την μεταβαση.
Ο λογος που δεν εβαλα την προταση σου μαζι με τις αλλες, ειναι λογο του υποβραθρου τις προτασης που υπαρχει απο πισω και οτι αυτος ειναι ο λογος που ξεκινησαν ολα.
Λες οτι μονο  τον Versys εμπιστευεσε και κανεναν αλλον και σε ατομα απο την δουλεια σου (στην περιτπωση που γινει κατι και δεν εισαι παρον), αρα εννοεις σαν κλειδοκρατορας του φορουμ (δεν χρησιμοποιω την λεξη ειρωνικα απλα προσπαθω να γινω οσο πιο κατανοητος σε αυτο που θελω να πω) δινεις σε οποιον εσυ θεωρεις ικανο, αρα αυτοματος η κοινοτητα περιμενει ενα μονο ατομο να αποφασισει για αυτην και οχι η ιδια , αυτο ακριβως δημιουργει ανισοτητα αλλα και εκνευρισμο θα ελεγα, στους αλλους διαχειρηστες που εχουν δωσει παρον τοσα χρονια με τον χρονο τους και την δουλεια τους, βλεπουν ξαφνικα παρα τα οσα εχουν κανει τελικα δεν μετρανε.
Οποτε ετσι οπως προκυπτει το θεμα βαζω την ανεξαρτησια/αυτονομια του φορουμ σαν πρωτη προτεραιοτητα για να εξαληφθει αυτο το φαινομενο
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος giorgostriant

 • ROOT
 • Administrator
 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 813
 • Thanked: 6 times
 • Karma: 25
 • LINUX FOR LIFE
  • Προφίλ
  • www.linuxmint.gr
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #23 στις: Απρίλιος 08, 2016, 07:35:14 μμ »
Μην βάζεις λέξεις στο στόμα μου που δεν έχω πει.. Δεν είπα ποτέ ότι θα διαλέξω εγώ μόνο σε ποιους θα δώσω.. είπα πως αυτή τη στιγμή εμπιστεύομαι μόνο στον versys αλλά θέλω να εμπιστευτώ κιάλους.. Δεν θα τους διαλέξω εγώ μόνο ΠΟΤΕ δεν είπα κάτι τέτοιο.. Εφόσον συμφωνούμε σε αυτό είναι δέυτερο κομμάτι το ποιοι και πως και με τι κριτίρια θα επιλεγούν για διαχειριστές με πλήρη δικαιώματα.
Επίσης μιλήσαμε για δημοκρατικές διαδικασίες.. δημοκρατικά λοιπόν έθεσα την άποψη μου. Δημοκρατία είναι να την βάλεις όποια και αν είναι αυτή ακόμα και αν ήταν αυτή που λες πιο πάνω ενώ δεν είναι..Δημοκρατία είναι να βάλεις και την άποψη που ίσως κάποιος γράψει όσο ακραία και αν είναι..  Εσυ δηλάδή με το έτσι θέλω για να προστατέψεις την κοινότητα αφαιρείς την άποψη μου??? Την κοινότητα την ρώτησες? Αυτό μόνο δημοκρατική διαδικασία δεν είναι . Κρίμα τέτοιες συμπεριφορές σε μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού.
“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”      George Bernard Shaw

 www.linuxmint.gr, www.fogiocom.gr , www.g-t.photography
περιγραφή συστήματος
Lenovo Z575
Linux Mint 17.3 Mate + Cinnamon
LMDE 2 mate
AMD A-Series A6-3420M(1.6GHz-2.3GHz Turbo mode)
AMD Radeon HD 6650M
8GB Memory 256GB SSD +64GB SSD

Αποσυνδεδεμένος assurbanipal

 • Cool Mint Master
 • ********
 • Μηνύματα: 79
 • Thanked: 12 times
 • Karma: 2
 • Dangerous Linux Master
  • Προφίλ
  • https://www.youtube.com/watch?v=8j9JVQGgwdE
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #24 στις: Απρίλιος 08, 2016, 07:48:14 μμ »
Δηλαδή όποιος δεν συμφωνεί με τον μοναδικό διαχειριστή του irc που λέγεται talos τον κάνει kick?

Στο irc, πράγματι έφαγες κικ, μετά από 3 ώρες κουβέντα:

 • αφού στόλισες με ανυπόστατες κατηγορίες σχεδόν όλους τους admin
 • αφού κατηγόρησες τους διαχειριστές  πως "θέλουν να σου πάρουν το φόρουμ" δείχνοντας ξεκάθαρα την ιδιοκτησιακή σχέση που έχεις με αυτό που θες να παρουσιάζεις δημοσίως ως "κοινότητα" ...
 • αφού δήλωσες "Δεν μου παίρνετε το linuxmint, που να χτυπάτε τον κώλο σας κάτω"
 • αφού σούταρες διαχειριστές από το φόρουμ χωρίς να ρωτήσεις κανέναν
 • αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση και είχες αποχαιρετήσει και καληνυχτίσει για κανένα πεντάλεπτο

Ο talos είναι από όσο ξέρω ο founder του irc channel , δεν είναι "ιδιοκτήτης". Νομίζω αν του ζητήσεις το κανάλι για πάρτη σου, δεν θα  πει όχι. Ενα όνομα ειναι στην τελική. Τιποτα παραπάνω, τιποτα παρακάτω..

Επίσης, με την ίδια μέθοδο ως που ακολουθούσες ως σήμερα -από ότι λες - ΘΑ δίνεται ίσως κάποτε και η πρόσβαση στη διαχείριση , και αυτή είναι η πρότασή σου...

Παραβλέπω το ότι μέχρι τώρα δεν έκρινες κανέναν άξιο και ικανό (όπως μας δήλωσες από την αρχή της κουβέντας στο irc)  ώστε να το κάνεις...
Βασισμένοι ακριβώς στα δικά σου λεγόμενα, ακριβώς εδώ και 2 χρόνια προσπαθούμε τουλάχιστον ο versys να έχει κωδικούς.  Και ως εκ θαύματος, μόλις έιπε οτι αποχωρεί (για προσωπικούς του λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την κουβέντα) θα καταδεχτείς να του δώσεις κωδικούς !!!

Στην συζήτηση, όταν σου είπαμε πως πρέπει και άλλοι να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να κάνουν πράγματα όταν εσύ δεν θες ή δεν μπορείς, είπες πως αν αυτό χρειάζεται, (εσύ θα το κρίνεις...), θα δώσεις πρόσβαση σε κάποιον συνεργάτη σου από τη δουλειά (εκτός "κοινότητας"), τον οποίο εσύ εμπιστεύεσαι.

Φυσικά για κάποιον που αντιλαμβάνεται έτσι το τι είναι "κοινότητα", η εμπιστοσύνη ΔΕΝ είναι κάτι το αμοιβαίο, δεν με εκπλήσσεις...

Πάντως, αυτό το πράγμα ΔΕΝ είναι κοινότητα.

Δε λέω, όλα αυτά έχουν την πλάκα τους... Και θα έχει πιο πολύ πλάκα, αν και όταν μπούμε στους "τεχνικούς" ισχυρισμούς σου...

Δε θα πω άμεσα περισσότερα, θα δώσω λίγο χρόνο να εκφράσουν απόψεις οι υπόλοιποι χρήστες.
---->Mάλλον ακίνδυνος...<----
https://www.youtube.com/watch?v=8j9JVQGgwdE

Spoiler
CPU:        Quad core Intel Core2 Quad Q9550
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770]
                 Display Server: X.Org 1.17.1 driver: fglrx
Audio:       Intel 82801JI
Network:   Intel 82801JI

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #25 στις: Απρίλιος 08, 2016, 07:50:30 μμ »
Δεν ειπα οτι ειπες αυτο αυτολεξει, ειπα οτι αυτο εννουσες με την σταση σου (ξαναδιαβασε πανω πως το λεω) μην βαζεις και σε μενα λογια που δεν εχω πει..anyway
Οσον αφορα για τις αποψεις, ειπα τις αποψεις στις οποιες ΕΓΩ συμφωνω, η 1η και η 2η δεν βαζω την τριτη μεσα, δεν βαζω καμια αλλη, ειναι αυτες οι 2 με καποιες διατυπωσεις, ειναι αυτες που υποστηριζω ΕΓΩ.
Πες μου και εσυ τις προτασεις να τις ακουσουν και οι αλλοι.
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος giorgostriant

 • ROOT
 • Administrator
 • Great Mint Guru
 • ******
 • Μηνύματα: 813
 • Thanked: 6 times
 • Karma: 25
 • LINUX FOR LIFE
  • Προφίλ
  • www.linuxmint.gr
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #26 στις: Απρίλιος 08, 2016, 07:56:13 μμ »
Δεν ειπα οτι ειπες αυτο αυτολεξει, ειπα οτι αυτο εννουσες με την σταση σου (ξαναδιαβασε πανω πως το λεω) μην βαζεις και σε μενα λογια που δεν εχω πει..anyway
Οσον αφορα για τις αποψεις, ειπα τις αποψεις στις οποιες ΕΓΩ συμφωνω, η 1η και η 2η δεν βαζω την τριτη μεσα, δεν βαζω καμια αλλη, ειναι αυτες οι 2 με καποιες διατυπωσεις, ειναι αυτες που υποστηριζω ΕΓΩ.
Πες μου και εσυ τις προτασεις να τις ακουσουν και οι αλλοι.
με δουλεύεις? έχω κάνει πρόταση και την είπα δυο φορές..  μια λες είμαστε ολοι μαζί και όχο οι μεν και οι δεν και ξαφνικά αναφέρεις μόνο τις προτάσεις που συμφωνείς και μια που δεν συμφωνείς αλλα όχι την δική μου... ? αν αυτο δεν είναι επιλεκτικότητα (το λέω υπερβολικά κόσμια) τότε πες μου τι είναι???

assurbanipal δεν θα κάτσω να ασχολιθώ όσα λες δεν έχουν βάσει αλήθειας και επειδή εγώ μιλάω με δεδομένα και αποδείξεις και όχι με λόγια για να κάνω εντύπωση θα δώσω δεδομένα που δείχνουν το τι έγινε αν και δεν είναι του θέματος.. Είσαι επικύνδυνος για την κοινότητα με την επιθετική συμπεριφορά να πάρεις το linuxmint.gr σε δικό σου server και ενέργησα άμεσα βγάζοντας σε από admin για τον λόγο αυτό.
“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”      George Bernard Shaw

 www.linuxmint.gr, www.fogiocom.gr , www.g-t.photography
περιγραφή συστήματος
Lenovo Z575
Linux Mint 17.3 Mate + Cinnamon
LMDE 2 mate
AMD A-Series A6-3420M(1.6GHz-2.3GHz Turbo mode)
AMD Radeon HD 6650M
8GB Memory 256GB SSD +64GB SSD

Αποσυνδεδεμένος Constantine

 • Mint Guru
 • *****
 • Μηνύματα: 653
 • Thanked: 14 times
 • Karma: 8
 • Net is vast and infinite
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #27 στις: Απρίλιος 08, 2016, 08:06:45 μμ »
Για πες αλλη μια φορα την δικη σου προταση για να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα.
Επισης αν εχεις τα logs  ολης της συζητησεις στο meeting εμφανησετα να τα δουμε ολοι.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 08, 2016, 08:10:41 μμ by Constantine »
Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode
Desktop
System:Linux Mint 17.3 Cinnamon, Kernel: 3.19.0-32-generic  64bit
CPU i5 6600 || VGA: AMD R9 380|| Ram:8GB||motherboard:Gigabyte Z170-HD3P

Αποσυνδεδεμένος talos

 • To be or not to be is true
 • Amazing Μint Guru
 • ********
 • Μηνύματα: 1923
 • Thanked: 92 times
 • Karma: 83
 • Church of the SubGenius
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #28 στις: Απρίλιος 09, 2016, 03:23:56 πμ »
Κάποιες παρατηρήσεις επί των μέχρι τώρα μέχρι τώρα λεχθέντων από τον ιδιοκτήτη και μέγα χορηγό της κοινότητας μας
ΜΕΡΟΣ Ι.

Η με άλλα λόγια “ας μιλήσουμε ανοικτά και ξεκάθαρα” Ας δούμε λοιπόν.
Παράθεση
Δεν έχω προβάλει ποτέ τον εαυτό μου σαν ιδρυτή της κοινότητας ακόμα και σε δημόσιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις ζητούσα να με αποκαλούν έναν από τους συντελεστές και όχι ιδρυτή της κοινότητας όπως έχει δηλωμένο ο Clem στο https://www.linuxmint.com/teams.php.
Μια απλή ματιά στον σύνδεσμο και διαπιστώνει κανένας πως ο ιδιοκτήτης και χορηγός μας είναι δηλωμένος σαν Leader, δηλαδή αρχηγός.

Κατ αρχάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον τίτλο. Αλλά : Ένας αρχηγός είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν εξαφανίζετε για χρόνια. Άλλοι έχουν κρατήσει το τιμόνι τα τελευταία χρόνια. Και από τους  ενεργούς διαχειριστές που σε πείσμα όλων παρέμειναν, ο αρχηγός δεν πρέπει να είναι μια μυθική μορφή  που δεν έχει μιλήσει σε κανένα. Έτσι ήταν παλιά μόνο  ο αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας.

Ο λαός λέει “ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται”. Ο κακός υποθέτω  αν πιάσει το τιμόνι οδηγεί το καράβι στα κατσάβραχα. Γιατί πως αλλιώς,  εκτός από φαρσοκωμωδία, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτό που ζούμε εδω;  Για χρόνια η κοινότητα ήταν 7η η 10η προτεραιότητα σου και μόλις σου θίξαμε την ιδιοκτησία και τον εγωισμό σου,  προσπαθώντας να λύσουμε κάποια θέματα, αντί να ακούσεις και να προσπαθήσεις να βρεθεί μια λύση, μας οδηγείς να πούμε όλα αυτά δημόσια.  Και ξανά εξαφανίζεσε.  Μάλλον πίστεψες πως επειδή τόσα χρόνια  δεν θέλαμε να βρεθούμε σε αυτή την δυσάρεστη θέση θα εξακολουθούσαμε το κάνουμε. Αλλά δεν μας έμεινε άλλη επιλογή. Και τελικά τι βγήκε από αυτό το μπάχαλο; 

ΟΚ μπορεί να είστε όλοι οι ενεργοί διαχειριστές αισχροί ψεύτες και συκοφάντες αλλά θα σας δώσω πρόσβαση. 

Και καλά όλα αυτά. Ο Ιονέσκο που είναι;

Ρώτησες αν σε θεωρούμε μέλος της κοινότητας. Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου; Μια απλή ερώτηση αν θέλεις την απαντάς. Πόσους χρήστες βοήθησες εδώ μέσα το έτος  2016; Πόσους χρήστες βοήθησες το έτος 2015; Το 2014; Το 2013; Με στοιχεία δεν θέλεις να μιλάς; Ε πες μας αριθμούς. Πάμε παρακάτω

Υπάρχουν οι παρακάτω ισχυρισμοί:
Παράθεση
Δηλαδή με απλά λόγια όλοι οι διαχειριστές μπορούν και μπορούσαν πάντα να προσθέσουν αλλάξουν ή να αφαιρέσουν τα πάντα στο linuxmint.gr. Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις; προφανώς γιατί δεν γνωρίζανε τα πλήρη δικαιώματα τους όπως αποκαλύφθηκε στο irc
Παράθεση
Να ενημερώσω πως στο παρελθόν είχα δώσει πλήρη κωδικούς σε όλους τους διαχειριστές και ένας από αυτούς έπεισε τους υπόλοιπους πως θα πρέπει να γίνει ριζική μετατροπή του φόρουμ απο smf σε phpbb3 γιατί έτσι είχε διαβάσε στο total hacker όπως επιχειριματολογούσε, μια μετατροπή που ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς λάθη .. πχ να χαθούν τα μισά post, ενέργεια που πρόλαβα να αποτρέψω.
Ας του θεωρήσουμε για την ώρα αληθινούς (που ελπίζω να δείξω κατανοητά σε όλους πως δεν είναι) και ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό

Ας υποθέσουμε πως κάποιος παίρνει δικαιώματα και κάνει κάτι και το site παθαίνει ζημία. Κακό πολύ κακό και δεν πρέπει αυτό ποτέ μα ποτέ να γίνει σωστά; Όχι! Γιατί αν είναι πρόβλημα αυτό, τότε αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχεις. Και το βλέπεις αμέσως και ενεργείς αμέσως. Όμως την επόμενη φορά  μπορεί να είναι μια αστοχία υλικού ή μια κυβερνοεπίθεση. Αν δεν μπορείς να επαναφέρεις το site σε λειτουργία μέσα σε λίγα λεπτά, στην χειρότερη χάνοντας τις δημοσιεύσεις της ημέρας το πολύ, τότε υπάρχει θέμα.  Τότε που συνέβη αυτό  σου πήρε λέει εβδομάδες να το επαναφέρεις. Αν αυτό δεν σου έγινε μάθημα και δεν υπάρχουν τακτικά backup καθώς και κάποιο DevOp script που να ανεβάζει το site αυτόματα σε λίγα λεπτά, τότε υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Ξαφνικά ένα ανθρωπινό λάθος αποδεικνύετε πως θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί. 

Τώρα αν κάποιος κάνει μέσα στο site ότι θέλει, όπως να κάνει τέτοιες αλλαγές, χωρίς να ρωτήσει κανένα, τότε πάλι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.  Οι διαδικασίες της κοινότητας δεν ήταν σωστές και δεν φταίνε μόνο αυτοί που έκαναν κάποιο λάθος. Δεν ήμουν μέλος της κοινότητας εκείνη την εποχή και δεν έχω πλήρη άποψη, αλλά από άλλα πράγματα που έχω δει μπορώ  να βγάλω ένα μάλλον ασφαλές συμπέρασμα. Πρέπει να είχαν καλό δάσκαλο.

Ας δούμε τώρα τον πρώτο ισχυρισμό. Έστω ότι είμαστε άσχετοι και δεν έχουμε ιδέα. Ποιος φταίει για αυτό;  Δηλαδή υπάρχουν για χρόνια άσχετοι που διαχειρίζονται το site και δεν φταίει κανείς; Υποθετικά οι παλιοί εκπαιδεύουν τους νέους  και κάποια στιγμή αποχωρούν και αυτοί στην συνέχεια τους επόμενους και κανείς δεν μένει για πάντα. Και κατά καιρούς χάνουν τα δικαιώματα διαχειριστή όσοι δεν είναι ενεργοί. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ρωτήθηκαν αν θέλουν να παραμείνουν και απάντησαν όλοι αν θέλουν να παραμείνουν οι όχι.  Τους ευχαριστήσαμε για όσα προσέφεραν, τους παρακαλέσαμε να αλλάξουν γνώμη,  τους είπαμε ότι όποτε θέλουν επιστρέφουν και ανέλαβε η νέα γενιά. Ένας μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά αυτόν τον αφήσαμε. 

Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό μήπως οι αιτίες είναι βαθιές; Και βεβαία κανένας δεν αρνήθηκε να μάθει όπως ισχυρίζεσαι. Απλά το θέμα της κουβέντας ήταν άλλο.  Και δόθηκε ραντεβού να συζητηθούν αυτά στην επόμενη συνάντηση που θα συνέβαινε την επόμενη εβδομάδα. Και αυτή η συνάντηση έγινε, αλλά κάποιος δεν ήρθε πάλι.  Τελικά η λύση να αναλάβει κάποιος στενός σου συνεργάτης που του έχεις εμπιστοσύνη δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, άσχημη. Πόσο μεγαλύτερη ζημία θα μπορέσει να κάνει;

Παράθεση
Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Έχουμε λοιπόν και λέμε. Επί 3 χρόνια δουλεία δεν είχαμε όλοι οι υπόλοιποι και βρισκόμασταν και κουβεντιάζαμε. Και κάποιος έλειπε. Συνεχώς. Και κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν για τους λόγους που εξηγεί η αρχική ανακοίνωση και λίγο ποιο αναλυτικά αυτό το κείμενο.  Και  έκαναν κακά που έχασαν τόσες ώρες; Συγνώμη.

Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Απλά δεν μπορείς να πειραματιστείς και να ρισκάρεις να χαλάσεις κάτι, την στιγμή που αν πάει κάτι στραβά, και σταματήσει να δουλεύει το site  δεν έχεις κάποιο τρόπο επαναφοράς. Ας δούμε πρακτικά δυο τρόπους τον σωστό και τον λάθος να κάνεις επεμβάσεις. Στον σωστό τρόπο θα δώσεις μια εντολή vagrant up και θα σηκώσεις στον υπολογιστή σου ένα λειτουργικό αντίγραφό του site.  Για την αλλαγή που θέλεις να κάνεις θα γράψεις κάποιο acceptance test (ακόμα και για τον παλιό κώδικα του SMF) θα κάνεις τις αλλαγές και αφού εισαι σίγουρος οτι τα πάντα δουλεύουν θα περάσεις τις αλλαγές σε κάποιο σύστημα vesrion control και μετά θα μεταφέρεις τις αλλαγές στο site. Και όλοι θα ξέρουν τι έχεις κάνει, τι έχεις αλλάξει και γιατί.

Ας δούμε τώρα στην πράξη. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις κάποια templates μέσα από κάποιο web interface. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχει ανοικτούς πολλούς browsers και έτοιμους ώστε αν κάνεις κάποιο συντακτικό λάθος να επαναφέρεις. Αν δεν το κάνεις αυτό και κάνεις λάθος πάει μας τελείωσε το site και θα πρέπει να περιμένεις μερικές εβδομάδες να απαντήσει στα mail ο ιδιοκτήτης.  Πριν το κάνεις θα πρέπει να κάνεις λίγο γιόγκα και ευχέλαιο. Και βέβαια οι αλλαγές αυτές θα σβηστούν μια μέρα, επειδή παρότι τις ανέφερες και τις συναποφάσισες θα τις σβήσει ο ιδιοκτήτης σε μια “αναβάθμιση” και δεν θα ενημερώσει και κανέναν. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές. Έτσι είναι η ζωή και πως να την αλλάξεις .... (θα έβαζα ένα τραγουδάκι αλλά σταμάτησαν να δουλεύουν οι σύνδεσμοι του youtube εδώ και μέρες. Έκπληξη!)

Τι ζητήθηκε λοιπόν από τον ιδιοκτήτη. Κάτι απλό πρόσβαση ssh. Και η απάντηση ήταν “έχω πολλά άλλα site στον υπολογιστή και θα μου τα χαλάσετε”. Ας κοιτάξουμε κατ αρχήν το ρολόι στον υπολογιστή και ας δούμε την ημερομηνία. Ο πρώτος αριθμός είναι 2 σωστά; Άρα έχουμε αλλάξει χιλιετία ας το κρατήσουμε αυτό.

Εδώ έχεις την microsoft να βάζει το bash στα Windows για να αντιμετωπίσει τα docker και τα virtual machines και εμείς κολλάμε σε κάτι πράγματα τόσο μικρά...

Ας δούμε κατ' αρχήν τον ισχυρισμό αν όντως μια πρόσβαση ssh μπορεί να χαλάσει η να κατασκοπεύσει κάποιο τρίτο site;  Ε ναι μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αν ο διαχειριστής του συστήματος θα ήταν καλύτερα να ασχολιόταν με καλλιέργεια ζαχαρότευτλων.  Γιατί υπάρχουν οι χρήστες και κάθε χρήστης έχει την περιοχή του στο σύστημα. Καθώς και την δική του βάση δεδομένων. Και σε ένα στοιχειωδώς σωστά στημένο σύστημα ακόμα και αν το ρολόι δείχνει μια ημερομηνία που το πρώτο στοιχείο της δεν είναι το 2  δεν μπορεί ο ένας χρήστης να πειράξει η να δει τα αρχεία του άλλου. Μόνο στα δικά του μπορεί να κάνει ζημιά. Το τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση απαντήθηκε νομίζω ήδη ικανοποιητικά. Και για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείτε κάτι άλλο υπάρχει ο μηχανισμός sudo που μπορεί να δώσει πρόσβαση και καταγραφή για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αν κάποιος δεν ξέρει πώς, τότε ας ανοίξει θέμα στο φόρουμ, η ας ασχοληθεί με την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων.

Ας δούμε τώρα ξανά τον ισχυρισμό αν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Έχω μια γρήγορη λίστα με πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Η μπορεί και να μπορείς αλλά είπαμε δεν φταίω αν δεν το γνωρίζω 
 
* Δεν μπορείς να δεις τα αρχεία log. Γιατί το θέλεις αυτό; Για παράδειγμα εντελώς τυχαία παρατήρησα ότι κάποια εταιρεία συλλέγει και πουλάει στοιχεία χρηστών. Προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία και να τακτοποιήσει χρήστες. Η εταιρεία αυτή εντοπίστηκε τυχαία από εμένα και έκοψα την πρόσβαση, αλλά δεν μπορώ να κάνω ανάλυση να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Πέραν από αυτό η πρόσβαση στα logs είναι ένα βασικό εργαλείο για να δεις αν υπάρχουν επιθέσεις και να της αντιμετωπίσεις έγκαιρα. Με άλλα λόγια δεν μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες.

* Δεν μπορείς να δεις τον κώδικα. Γιατί το θες αυτό; Για τους λόγους που είπαμε στην αρχή, αλλά και για να δεις κάποια απλά πράγματα. Για παράδειγμα εδώ και καιρό έχει βρεθεί και τεκμηριωθεί με κώδικα, αναλύοντας την βάση δεδομένων πως οι κωδικοί πρόσβασης τουλάχιστο σε δυο περιπτώσεις δεν κάνουν χρήση της στήλης salt. Παρότι ρωτήθηκε αρκετές φορές, αν γίνετε όντως χρήση, όσο γνωρίζετε εσείς, τόσο γνωρίζω και εγώ και οι άλλοι διαχειριστές.  Με άλλα λόγια για άλλη μια φορά δεν μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες.

* Δεν μπορούν να γίνουν απλά πράγματα. Για παράδειγμα να ενσωματωθεί το IRC θέλεις ενα αρχείο σε μια θέση με το όνομα “irc.php” και δεν μπορείς να το φτιάξεις, η να ανεβάσεις μια εικόνα. Με απλά λογία χωρίς το άφαντο αφεντικό δουλεία δεν γίνετε.

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες σίγουρα θα πρόσεξαν ότι τουλάχιστον στο τελευταίο λέω ψέματα, γιατί απλά μπορείς! Απλά εφόσον αλλάζεις τα templates που είναι σε PHP  κάνεις πολύ πολύ απλά ότι θες.  Θέλεις αυτό το αρχείο η να κατεβάσεις μια εικόνα. Μια απλή εντολή σε PHP είναι. Στηνεις και ένα PHP shell και είσαι κομπλέ!  Αυτό δηλαδή πρέπει να γίνει; Να χακέψουμε το site για να κάνουμε μια απλή δουλεία; (Να ξεκαθαρίσω πως δεν έγινε ποτέ)

Με απλά λόγια αλλαγές δεν γίνονταν, γιατί χωρίς μια πρόσβαση στο κέλυφος και δυνατότητα τουλάχιστον της λήψης ενός backup, αλλά και χωρίς την συνεργασία του διαχειριστή που να έχει τεκμηριώσει το σύστημα η να είναι παρόν, ήταν πολύ επικίνδυνο. Δευτερευόντως δεν είχε νόημα μιας και θα έπρεπε να το κάνεις ξανά και ξανά. Η πρόσβαση ζητήθηκε για πρακτικούς λόγους. Και η προσπάθεια να αποκτηθεί με ήρεμο τρόπο έχει ένα χρονικό ορίζοντα ετών. Και αυτή ακόμα θα ήταν περιττή τεχνικά (πέραν από λόγους bus factor ) εάν υπήρχε κάποιος που να κάνει ενεργή διαχείριση. Έστω βρε αδελφέ να διάβαζε και να απαντούσε σε ερωτήσεις που κάνανε οι διαχειριστές. Ας έφτιαχνε και κανένα TODO μια φορά το τρίμηνο. Έτσι για την παρουσία. Και 1 φορά το εξάμηνο  ας έβρισκε μια ώρα να συζητήσει σε μια τακτική συνάντηση. Είναι τόσο παράλογα αυτά;   

Συμπέρασμα: Το ότι θα χαλάσει το site είναι προφανώς προφάσεις και αυτό είναι το καλό σενάριο.  Αν υπήρχε θέληση και διάθεση συνεργασίας όλα θα λύνονταν με ένα απλό τρόπο.  Και οι διαχειριστές συστημάτων έχουν αναπτύξει πρωτόκολλα και εργαλεία για να μπορούν να συνεργαστούν. Αν υπάρχει η θέληση και εμπιστοσύνη προφανώς. Και το τελευταίο είναι μάλλον δύσκολο να το αποκτήσει κανένας.

Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα μη συνεργασίας. Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα.

Στην τελευταία συνάντηση τέθηκε επιτακτικά η χρήση πιστοποιητικού ασφαλείας. Και μπήκαν δύο προτάσεις. Η μια ήταν από την letsencrypt που δίνει δωρεάν πιστοποιητικά σε συνεργασία με την EFF. Και μια πρόταση για ένα πιστοποιητικό από μια ιδιωτική εταιρεία που θα λήξει σε 6 μήνες. Να προσθέσω ότι αυτό είχε ξαναγίνει και στο παρελθόν και απλά μια μέρα έληξε.  Ένα άτομο πρότεινε την δεύτερη λύση   και 3 άτομα την πρώτη.  Ερώτηση κρίσεως Ποιο πιστοποιητικό θα έπρεπε να εγκατασταθεί και ποιο λέτε εγκαταστάθηκε; Να προσθέσω πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη sudo.
Προσοχή: δεν λέω ότι η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αν κάποιος πάρει μόνος του μια απόφαση, ας μπει τουλάχιστον και στον κόπο να α) ενημερώσει για το τι έκανε και β) εξηγήσει τους λόγους. Είναι ένα ασήμαντο ίσως ζήτημα (ας είχε υλοποιηθεί σωστά το https και αυτό δεν πειράζει), αλλά χαρακτηριστικό μιας νοοτροπίας.

Αλλά στο τελευταίο μάλλον είναι μάλλον υπερβολικό να ζητηθεί. Εδώ έγιναν θαυμαστά πράγματα , κακοί άνθρωποι θελαν να κλέψουν το  site και τους διαγράψαμε, 2 διαχειριστές έχουν παραιτηθεί, 2 άλλοι είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο. Φοβερά πράγματα. Και όμως παρόλα αυτά δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η παραμικρή ενημέρωση, ώστε να ξέρουν τουλάχιστον οι ανενεργοί διαχειριστές από τον σοβαρότατο κίνδυνο που ο μέγας χορηγός μας έσωσε την κοινότητα! Και αφού έκανε με αυταπάρνηση το καθήκον που τον φόρτωσε η μοίρα εξαφανιστεί πάλι για λίγες εβδομάδες. 
Μαμ Ποτο και Νάνι μετά από μια δύσκολη μέρα. Αχ ρε Ιονέσκο ...
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 09, 2016, 12:10:32 μμ by talos »
-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --
Έκλεψα κι έκρυψα σε ξύλο κουφωτό το σπόρο του πυρός, το δάσκαλο για πάσα τέχνη των θνητών, προίκα μεγάλη.
Για τέτοιο κρίμα πληρώνω μετέωρος στην ερημιά, καρφωμένος σε τούτο το βράχο.

(εν διαστάσει)
The following users thanked this post: assurbanipal

Αποσυνδεδεμένος jidan

 • Cool Mint Wizard
 • ****
 • Μηνύματα: 479
 • Thanked: 21 times
 • Karma: -666
  • Προφίλ
Απ: Σχετικά με την επίσημη κοινότητα υποστήριξης Linux Mint
« Απάντηση #29 στις: Απρίλιος 09, 2016, 08:14:25 μμ »
Καλησπέρα και από εμένα,
Εφόσον μιλάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα να δηλώσω πως ο "χορηγός" αποκαλούμενος από τους Αsterion, Αssurbanibal, Constantine, Jidan, Talos είμαι εγώ.
Για όσους δεν με ξέρουν και δεν ξέρουν πως έχει γίνει η κοινότητα να αναφέρω τα εξής. Ονομάζομαι Τριανταφύλλου Γιώργος και στις 10/02/2010 έφτιαξα σε free server και πλατφόρμα ένα Ελληνικό φόρουμ , φόρουμ όχο κοινότητα για το Linux Mint σε συμφωνία με τον Clem τον ιδρυτή του linux mint. Αργότερα μεταφέρθηκε στο linuxmint.gr και σε server δικό μου για τον οποίο δεν τέθηκε ποτέ οικονομικό θέμα, με προσωπική ενασχόληση πολλών διαχειριστών. Μετά από αυτό ο Clem αναγνώρισε το linuxmint.gr σαν Επίσημη Ελληνική Κοινότητα Linux Mint.
 

Και σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου στην κοινότητα (δεν το λέω ειρωνικά, σε ότι με αφορά κυριολεκτώ). Αυτά που έχω προσφέρει εγώ είναι ελάχιστα και άλλοι χρήστες ακόμα λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ήδη μια θέση στην ιστορία την κοινότητας αν υποθέσουμε ότι αυτή θα έχει μέλλον.


 
Είδα διάφορες κατηγορίες για προσωπική μου ιδιοκτησία κτλ... Να δηλώσω λοιπόν τα εξής.
 

Δεν πρόκειται για κατηγορίες αλλά για γεγονός το οποίο δεν αμφισβητεί κανείς.

 
Δεν έχω βγάλει ούτε θέλω να βγάλω χρήματα από αυτό.

Δεν έχω λόγους να το αμφισβιτήσω βασιζόμενος στο λόγο σου και μόνο. Ομως το ζήτημα είναι ότι την ιδιοκτησία του ο καθένας μπορεί αν θέλει να την εκμεταλλευτεί όπως νομίζει. Για παράδειγμα, έχεις τη δυνατότητα όποτε επιθυμείς να τοποθετείς διαφημιστικά bannerάκια εμπορικών ιστοσελίδων. Δέχομαι ότι δεν απέφεραν κέρδος αλλά δεν παύει να αποτελεί εμπορική εκμετάλλευση. Αυτό δεν είναι καθόλου κατακριτέο για έναν επιχειρηματία που διαχειρίζεται την περιουσία του. Για κοινότητα ελεύθερου λογισμικού όμως είναι. Κατά τα άλλα δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω ότι πράγματι, δεν έχεις βγάλει χρήματα απ'αυτό.
   
Δεν έχω προβάλει ποτέ τον εαυτό μου σαν ιδρυτή της κοινότητας ακόμα και σε δημόσιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις ζητούσα να με αποκαλούν έναν από τους συντελεστές και όχι ιδρυτή της κοινότητας όπως έχει δηλωμένο ο Clem στο https://www.linuxmint.com/teams.php.

Και πολύ καλά κάνεις κρατώντας χαμηλό προφίλ. Δεν αμφισβητώ την ηθική σου υπόσταση. Δεν έχω την πρόθεση ούτε θα μπορούσα δεδομένου ότι δε σε γνωρίζω προσωπικά.

Άρα είναι ξεκάθαρο πως δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος από την κοινότητα.

Προσωπικό όφελος από την κοινότητα έχουμε όλοι. Πρώτα απ'όλα, έχουμε μια ελληνόφωνη κοινότητα υποστήριξης πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να προτείνουμε το mint σε μεγαλύτερο κύκλο ατόμων, με λιγότερες γνώσεις κλπ. Κι αυτό προσωπικό όφελος είναι κι αποτελεί απαίτηση κάθε χρήστη, ιδιαίτερα των νεότερων. Οφελος αποτελεί και για την εταιρία σου να περιλαμβάνεται το linuxmint.gr στο portfolio https://www.fogiocom.gr/portfolio γιατί δείχνει ότι έχεις πιό εξεζητημένες ανησυχίες, είσαι πιό "ψαγμένος". Ασφαλώς τίποτα κατακριτέο μέχρι εδώ, γενικότερα δεν βρίσκω κάτι κακό στο να έχει ο οποιοσδήποτε προσωπικό όφελος από την κοινότητα. Πόσο μάλλον όταν έχει προσφέρει σ'αυτήν.

Πως φτάσαμε εδώ?
Λόγο φόρτου εργασίας δεν μπορούσα για μεγάλο διάστημα να είμαι ενεργό μέλος της κοινότητας και φρόντιζα μόνο την ασφάλεια και την σωστή τεχνική λειτουργία.

Μια κοινότητα linux φροντίζει μόνη της την ασφάλειά της. Δημιουργείται μια ομάδα εργασίας, η λεγόμενη "διαχειριστική ομάδα" που φροντίζει αυτά ακριβώς τα πράγματα και δίνει λόγο στους υπόλοιπους χρήστες. Αυτή η ομάδα αν θέλει να λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους χρήστες, να σχηματοποιεί τις ανάγκες τους και να φροντίζει για την υλοποίησή τους. Δε μπορώ να φανταστώ σε διαφορετική περίπτωση ποιός είναι ο ρόλος ενός διαχειριστή. Επίσης, ο ρόλος του είναι εθελοντικός. Οποτε μπορεί βοηθάει, όποτε δε μπορεί, δε θέλει, δεν έχει τη διάθεση δε βοηθάει. Εχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Ομως η κοινότητα θα πρέπει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται το ίδιο με τα υπόλοιπα μέλη της. Στην περίπτωσή μας αυτό δε μπορούσε να συμβεί όσο απουσίαζες, τουλάχιστον απ'όσο  έχει πέσει στην αντίληψή μου.

Πλέον έχω το χρόνο και σε συνάντηση στο irc που συμμετείχα μου ζητήθηκαν κωδικοί cpanel γιατί κάποιοι διαχειριστές θεωρούν πως δεν έχουν δικαιώματα πλήρη. Θα πρέπει να πω εδώ πως τα δικαιώματα των διαχειριστών είναι πλήρη όπως ακριβώς τα δικά μου. Το θέμα είναι πως δεν το γνωρίζουν πράγμα που αποκαλύφθηκε στην συζήτηση στο irc. Δηλαδή με απλά λόγια όλοι οι διαχειριστές μπορούν και μπορούσαν πάντα να προσθέσουν αλλάξουν ή να αφαιρέσουν τα πάντα στο linuxmint.gr.
Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις; προφανώς γιατί δεν γνωρίζανε τα πλήρη δικαιώματα τους όπως αποκαλύφθηκε στο irc και ενώ τους ζήτησα νέα συνάντηση ώστε να μάθουν αυτές τις δυνατότητες η απάντηση που πήρα ήταν ειρωνεία.

Οι διαχειριστές μπορούν να διαχειρίζονται το SMF και μόνο. Υπάρχει τρόπος βέβαια να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο server αλλά εκεί είναι "αλλουνού χωράφι". Το να μην οργώνει ο ένας στο χωράφι του άλλου είναι στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, δεν είναι θέμα του τύπου "δεν ξέρει να οργώνει". Σε ότι με αφορά, βρίσκω απόλυτα κατανοητή την ανησυχία σου για τα θέματα ασφαλείας του server σου. Από τη στιγμή που δε μπορείς να εξασφαλίσεις ότι η οποιαδήποτε ενέργεια που θα κάνει ένας χρήστης της κοινότητας δεν θα επηρρεάσει ότι άλλο σερβίρεις, πολύ καλά κάνεις και αρνείσαι την πρόσβαση.
Το θέμα όμως είναι ότι εδώ έχουμε μια κοινότητα GNU/Linux, όχι ένα club μοτοσυκλετιστών που τους παραχωρεί κάποιο μέλος τους μια ιστοσελίδα για ν' ανεβάζουν φωτό και σχόλια. Το τεχνικό του υπόβαθρο θα πρέπει να είναι ανάλογο του ονόματός του.
Πιστεύω πως δε χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί ο κάθε χρήστης πως δε μπορούν να εκτελεστουν cron εντολές (για backups κλπ), να αλλάξει το πρωτόκολλο επικοινωνίας, να ενσωματωθούν επιπλέον λειτουργίες, να παρακολουθεί στατιστικά και logs, να αναπτύσσεται τεχνικά το site της κοινότητας κλπ με τη διαχείρηση του SMF και μόνο.
Σε ότι με αφορά, δεν ήμουν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση αλλά δεν υφίσταται θέμα αμφισβήτησης, όλα ειπώθηκαν στο irc όπου υπάρχουν logs κλπ. Διαχωρίζω τη θέση μου από κάθε είδους ειρωνεία στις διαδικασίες της κοινότητας.

Οι κωδικοί cpanel που μου ζητήθηκαν είναι κωδικοί ώστε να διαγραφεί μεταφερθεί ή να αλλάξει τελείως τεχνική πλατφόρμα το linuxmint.gr πράγμα που από όσο με έχουν ενημερώσει δεν έχει αποφασιστεί. Αρνήθηκα να δώσω κωδικούς σε όλους για τον απλό λόγο ότι φοβάμαι πως διαχειριστές που δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την πλατφόρμα smf που είναι στημένο αυτή την στιγμή το linuxmint.gr θα μπορούσαν άθελα τους να καταστρέψουν αυτό που ξεκίνησα και έχουν φτιάξει όλα τα μέλη μέχρι σήμερα. Εμπιστεύομαι πλήρως έναν διαχειριστή και αυτός είναι ο versys.
Να ενημερώσω πως στο παρελθόν είχα δώσει πλήρη κωδικούς σε όλους τους διαχειριστές και ένας από αυτούς έπεισε τους υπόλοιπους πως θα πρέπει να γίνει ριζική μετατροπή του φόρουμ απο smf σε phpbb3 γιατί έτσι είχε διαβάσε στο total hacker όπως επιχειριματολογούσε, μια μετατροπή που ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς λάθη .. πχ να χαθούν τα μισά post, ενέργεια που πρόλαβα να αποτρέψω.

Οταν μιλάμε για ψηφιακά "κεκτημένα", φροντίζουμε να παίρνουμε τακτικά backups ώστε να μην τα καταστρέψει κανείς. Αν μάλιστα μιλάμε για τις απαρχές της κοινότητας, 6 χρόνια τώρα, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά backups σε διαφορετικές ημερομηνίες διαφορετικά έχουμε όντως τεχνικό πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τη διαχειριστική ομάδα. Η πρόσβαση στο SMF δίνει τη δυνατότητα για backups της βάσης δεδομένων, μια ενέργεια που εκτελώ τακτικά σαν διαχειριστής. Ομως οι αλλαγές στον κώδικα του SMF και των themes βρίσκονται στο server και δεν έχω τη δυνατότητα να πάρω backups. Εαν έπαιρνες εσύ αυτά τα backups και κρατούσες ένα backup της βάσης δεν βλέπω με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κανείς να καταστρέψει αυτό που ξεκίνησες κι έχουν φτιάξει όλα τα μέλη μέχρι σήμερα. Αν δεν είναι δύσκολο θα ήθελα μια τεχνική εξήγηση σ'αυτό.

Πέρα από το τεχνικό μέρος, το ποιός θα πάρει κωδικούς πρόσβασης σε μια κοινότητα το αποφασίζει η κοινότητα. Αν θέλει η κοινότητα να πάρουν κωδικούς οι άσχετοι και να καταστρέψουν το σύμπαν θα πρέπει να τους πάρουν. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία. Πολλές φορές η πλειοψηφία κάνει λάθη, τα λούζεται και μαθαίνει να τα αποφεύγει. Η αντίληψη ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να θυσιαστούν στο όνομα της ασφάλειας με βρίσκει αντιδιαμετρικά αντίθετο. Το ίδιο το GNU/Linux αποτελεί απόδειξη ότι η ελευθερία φέρνει όχι μόνο καλαισθησία (αναφέρομαι φυσικά στο μοτο του linux mint "From Freedom Came Elegance") αλλά και ασφάλεια. Δε μπορούμε στην πράξη να ενεργούμε διαφορετικά.
Αυτά σε σχέση με την κοινότητα.
Σε σχέση με τα περιουσιακά σου στοιχεία, προφανώς τα εμπιστεύεσαι όπου  επιθυμείς και δε θα σου ζητήσει κανείς το λόγο. Ομως το ένα δε μπορεί να συμβιβαστεί με το άλλο. Είτε μιλάμε για ιδιοκτησία είτε για κοινότητα.

Η δουλειά μου είναι η σχεδίαση διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων. Είμαι ανοιχτός στο να δώσω κωδικούς μεταφοράς, η ριζικής αλλαγής σε άτομα που έχουν γνώσεις ή θέλουν να μάθουν, όχι σε άτομα που απαιτούν και εμφανίζονται από το πουθενά. Κωδικούς διαχείρησης έχουν όλοι οι διαχειριστές όπως είπα πιο πάνω. Αυτή είναι η πρόταση μου και όχι το να μείνει η κατάσταση όπως έχει.
 Βέβαια αυτή η συζήτηση γίνεται ανοιχτά για όλα τα μέλη της κοινότητας και  θα γίνει αυτό που θέλει η κοινότητα ότι και αν είναι αυτό.

Δε μπορώ να φανταστώ για ποιό λόγο θα μπορούσε να γίνει κανείς μέλος μιας Linux κοινότητας και να μη θέλει να μάθει. Ολα τα μέλη μιας κοινότητας, αρχής γενομένης από εσένα και άλλους παλιότερους χρήστες που έχουν προσφέρει πολλά, από χρήστες σαν εμένα που έχουμε προσφέρει ελάχιστα μέχρι εκείνον που μπαίνει να ρωτήσει πως θα τρέξει ένα παιχνίδι στο wine, όλοι μας θέλουμε να μάθουμε. Κι όταν λέμε "γνώσεις" τι ακριβώς εννοούμε; Γνώσεις linux, γνώσεις γλωσσών προγραμματισμού ή γνώσεις χειρισμού του SMF;
Προσωπικά σαν χρήστης και σαν διαχειριστής του linuxmint θεωρώ ότι άσχετοι είμαστε όλοι σε κάποιους τομείς όπως είμαστε γνώστες σε κάποιους άλλους. Ο ρόλος της κοινότητας είναι να διευρύνει τις γνώσεις ακριβώς σε όσους είναι "άσχετοι". Ο καιρός που είχε υπολογιστή ένας στους εκατό και παριστάναμε τις σκοτεινές διάνοιες αποκαλώντας τους υπόλοιπους "lamerάδες" ευτυχώς έχει περάσει.
Γνώστης είναι μόνο αυτός που συνειδητοποιεί την άγνοιά του (κατα το Σωκράτη) ή αυτός που αδειάζει την κούπα του για να τη γεμίσει φρέσκο τσάι (κατα το Λάο Τσε).
Να επικρατήσει αυτό που έλεγες στη συνέντεξη το 2012 "όλοι μπορούν και χωρίς κλειστό λογισμικό" https://linuxmint.gr/index.php/topic,1618.0.html κι όχι να τεθούν στεγανά ανάμεσα σε γνώστες και άσχετους.

Οσο για τα άτομα που εμφανίζονται από το πουθενά, είναι κάτι που με αφορά άμεσα. Είμαι ένας χρήστης που ξεπήδησε από το πουθενά, έκανα και κάνω κάποιες προσπάθειες να βοηθήσω όπου μπορώ, κάποια στιγμή μου πρότειναν να μπω στη διαχειριστική ομάδα και δέχτηκα υπό τον όρο να μη διαφωνεί με αυτό κανένας άλλος χρήστης. Με αυτό συμφώνησαν και οι υπόλοιποι και μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί καμία αντίρρηση https://linuxmint.gr/index.php/topic,3398.msg28444.html#msg28444 . Τι παραπάνω χρειάζεται κάποιος για να γίνει διαχειριστής από τη συναίνεση της κοινότητας; Χρειάζεται κάποιο πτυχίο μήπως; Να το συμπεριλάβουμε στα προαπαιτούμενα του καταστατικού λειτουργίας.
Αλλά ακόμα και με τις ισχύουσες.. "διαδικασίες" ο καθένας είχε (και έχει σε ότι με αφορά) την ευκαιρία, πόσο μάλλον εσύ, να διαφωνήσει με το να γίνει διαχειριστής κάποιος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις υποδομές της κοινότητας. Το να λέμε ότι υπάρχει κάποιος επικίνδυνος διαχειριστής δε μας τιμά καθόλου σαν κοινότητα συνολικά. 

Δεν βλέπω ποιά είναι η πρότασή σου. Θεωρείς ότι μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας δίνοντας πρόσβαση cpanel ή ssh στην υπόλοιπη διαχειριστική ομάδα;
Δε βλέπω πως θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν αλλά και όσα αναφέρεις ο ίδιος σαν προβλήματα μόνο με το να δωθούν κωδικοί διαχείρησης. Παρόλα αυτά, αν θέλεις διατύπωσε την πρότασή σου όπως θα ήθελες να μπεί στην ψηφοφορία.

Γενικότερα δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα "αρχομανίας" από κανέναν. Οπως όλοι μας έτσι κι εσύ προκρίνεις τις δημοκρατικές λύσεις κι αυτό μας τιμά σαν κοινότητα. Θα πρέπει να βρεθούν κάποιες ισορροπίες όμως ανάμεσα στην υποστήριξη/διάδοση του ελεύθερου λογισμικού και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τη φιλοξενία του. Και τα δύο μαζί δε συμβιβάζονται.

Υ.Γ. Οσο έγραφα είδα ότι έστειλαν κι άλλοι χρήστες, όπως ο talos. Ορισμένα από όσα λέει σε σχέση με τα τεχνικά με υπερκαλύπτουν, απλά είχα ξεκινήσει να γράφω πριν τα δω.

Σχετικά με τη διαδικασία:
Πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ψηφοφορία με τις υπάρχουσες προτάσεις ή να περιμένουμε κι άλλες;
Spoiler
System: SparkyLinux "Tyche" (Debian “stretch”) | lightdm MATE 1.12.2
Kernel: 4.4.0-1
Programming level: high
Studies: Πολυτεχνείο, Phd (πουλάω τσιγάρα απ'έξω)
Company: NASA (σκουπίζω τις τουαλέττες)
Malakies: Αλλο τίποτα