*

Τελευταία θέματα

Αποστολέας Θέμα: Πως λειτουργεί το σύστημα Linux-(by Στέλιος)  (Αναγνώστηκε 6768 φορές)

versys650gr

 • Επισκέπτης
Πως λειτουργεί το σύστημα Linux-(by Στέλιος)
« στις: Μάιος 09, 2012, 09:49:02 μμ »
Ενα χρησιμο ποστ με απλα λογια που αναρτηθηκε εδω απο τον Στέλιο.
Πιστευω θα λυσει αρκετες αποριες σε νεοεισερχομενους στον χωρο του Linux και εγινε sticky δικαιως κατα απαιτηση χρηστων του φορουμ.

Δεν πρέπει να σκέφτεσαι με όρους windows. Στην αρχή θα σου φανεί κάπως παράξενο, αλλά πολύ σύντομα θα συνηθίσεις. Κυρίως επειδή πολλά πράγματα στα windows γίνονται με "στραβό" τρόπο, αλλά επειδή η πρώτη επαφή με ένα λειτουργικό είναι με αυτά, φαίνονται σαν "φυσιολογικά"

Τα συστήματα Linux είναι modular, δηλαδή αποτελούνται από διακριτά μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους. Μία διανομή Linux περιέχει τέσσερα βασικά μέρη.

1. Τον Kernel. Είναι η καρδιά του λειτουργικού. Διαχειρίζεται τις διεργασίες που τρέχουν στον υπολογιστή σου, το σύστημα αρχείων, το hardware του υπολογιστή,τους οδηγούς των διαφόρων υποσυστημάτων. Οι τελευταίοι μπορεί να είναι ενσωματωμένοι ή να προστίθενται σαν Kernel modules αν χρειατεί. Τίποτε άλλο δεν μπαίνει εδώ. Στα ουμπουντοειδή, δεν έχεις πρόσβαση απευθείας σε αυτόν και στον φάκελό του και ούτε θα έπρεπε. Μπορείς μόνο να τον αναβαθμίσεις ή να προσθέσεις modules.

2. Τα προγράμματα. Αυτά δεν μπερδεύονται με τον Kernel όπως στα windows. O Kernel των windows βρίσκεται μέσα στον φάκελο "windows". Δυστυχώς, εκεί εγκαθίστανται και ένα σωρό άλλα "σημαντικά" πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί. Αλλά επειδή η πρώτη επαφή με ένα λειτουργικό είναι με αυτά, θεωρείται το λάθος,  φυσιολογικό. Το αποτέλεσμα είναι να καταρρέει ορισμένες φορές  το σύστημα απλά και μόνο επειδή απεγκατέστησες ένα προγραμμα!! Άσε τους ιούς που εγκαθίστανται εκεί.

Τα εκτελέσιμα αρχεία των προγραμμάτων βρίσκονται συνήθως στον φάκελο /usr/bin . To σημαντικό εδώ όμως είναι πως, όπου και να βρίσκονται, δεν έxoυν καμία δουλειά να μπερδεύονται με τον Kernel!!

3. Το γραφικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι Gnome, KDE, κλπ. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τον Kernel και τα διάφορα  προγράμματα σου, χρησιμοποιώντας  παράθυρα, εικονίδια, κουμπάκια κλπ.

Εκτός από αυτό, υπάρχει και το τερματικό, με το οποίο επικοινωνείς με τον Kernel απευθείας με εντολές. Αυτό κάνεις όταν σου λέει κάποιος να ανοίξεις ένα τερματικό και να γράψεις μια εντολή. Παρακάμπτεις το γραφικό περιβάλλον. Ακόμα και αν "διαλύσεις" το γραφικό περιβάλλον, ο kernel θα συνεχίσει να δουλεύει ανεπηρέαστος. Δεν είναι όπως στα Windows, όλα μπλεγμενα μεταξύ τους. Ανάλογα με τις γνώσεις σου, μπορείς να διορθώσεις οποιαδήποτε ζημιά με το τερματικό.
Αν για παράδειγμα ανοίξεις το τερματικό και γράψεις firefox, θα τρέξει ο Firefox. Μόλις παρέκαμψες το γραφικό περιβάλλον και είπες απευθείας στον Kernel τι θέλεις να κάνεις, χωρίς να χρησιμοποιήσεις δηλαδή κάποιο εικονίδιο.

4. Το Home. Εδώ αποθηκεύονται τα αρχεία σου και οι ρυθμίσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς. Μπορείς να το έχεις σε ξεχωριστό partition. Έτσι, αν κάνεις format  και επανεγκατάσταση του λειτουργικού, μετά 15 λεπτά θα βρεις τα πάντα όπως τα άφησες. Τα προγράμματα έτοιμα με τις ρυθμίσεις τους, τα αρχεία σου στην θέση τους σα να μην συνέβη τίποτα. Ο Firefox θα είναι όπως τον είχες πριν το format, o  thunderbird θα έχει τα email σου και τις ρυθμίσεις των λογαριασμών σου. Το μόνo που θα χρειαστεί να κάνεις θα είναι ξαναεγκαταστήσεις τα προγράμματα που δεν έρχονται προεγκατεστημένα, αυτά που έβαλες εσύ. Αλλά και αυτά θα τρέξουν αμέσως όπως τα είχες ρυθμίσει, αφού τα αρχεία ρυθμίσεων τους βρίσκονται στο home.


Τέλος, το linux δεν έχει registry.  Όταν θέλεις να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, είτε από το τερματικό, ή από το Synaptic, ή από το κέντρο λογισμικού, φτιάχνεται πριν μια λίστα με τα διαθέσιμα προγράμματα στο αποθετήριο από όπου θα κατέβει για να εγκατασταθεί και μετά ελέγχεται το σύστημά σου, για το αν διαθέτει όλα τα απαραίτητα packets ( το αντίστοιχο των dll ), για να λειτουργήσει το πρόγραμμα ή αν υπάρχουν στο αποθετήριο διαθέσιμα για κατέβασμα και αν αυτά βρίσκονται στην σωστή έκδοση. Αν ναι, κατεβαίνει και εγκαθίσταται. Αν όχι, σου βγάζει μήνυμα πως δεν ικανοποιούνται οι εξαρτήσεις. Αλλά το σύστημά σου δεν θα καταστραφεί ποτέ επειδή.. "χάλασε η .. registry". Δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό αρχείο στο οποίο όλα τα προγράμματα και ο Kernel να αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις τους. Και άμα χαλάσει αυτό.. άντε γεια.. Αντίθετα το κάθε τι ρυθμίζεται αυτόνομα. Και αν χαλάσει, θα πάψει να λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ούτε θα αρχίσει να σέρνεται το σύστημα, επειδή από τις πολλές εγγραφές, έγινε τεράστια σε μέγεθος  και ο kernel των windows καθώς και τα διάφορα προγράμματα κάνουν σαράντα χρόνια να την διαβάσουν στην εκκίνηση του υπολογιστή ή όταν θέλεις να τρέξεις κάτι.

Τώρα, τα  Akonadi και Nepomuk , είναι κομμάτια του KDE. Είναι ένα εργαλείο για να κάνεις αναζητήσεις στον υπολογιστή σου. Πολλά προγράμματα που έρχονται με το KDE συνεργάζονται μαζί του ή το απαιτούν για ορισμένες λειτουργίες τους. ( Kmail κλπ ). Κάνεις αναζητήσεις όχι απλά με το όνομα ενός αρχείου, αλλά αν πρόκειται  πχ για κείμενο, με βάση το περιεχόμενό του, αν είναι φωτογραφία με βάση τα metadata της ( πχ που τραβήχτηκε, πότε, την περιγραφή που μπορεί να έχει κλπ, υπό την προϋπόθεση πως έχεις προσθέσει τέτοια metadata εσύ σε αυτές). Μπορείς να κάνεις δηλαδή μια αναζήτηση του τύπου "Κρήτη 2009 Ηρακλειο" και να σου βρει τις αντίστοιχες φωτογραφίες χωρίς να τις ψάχνεις εσύ μια μια στους φακέλους. Η να γράψεις κάτι από το περιεχόμενο ενός κειμένου και να στο βρει. Ή όλα τα κείμενα με το συγγραφέα τον τάδε, που γράφτηκαν μεταξύ τότε και τότε σχετικά με αυτό το θέμα. Ή το όνομα ενός συγκροτήματος και μια χρονολογία και να σου βρει τα αντίστοιχα mp3 που έχεις στον υπολογιστή σου, αρκεί αυτά να βρίσκονται στα tags του mp3.

Επίσης, μεταφέρουν διάφορες κοινές πληροφορίες μεταξύ προγραμμάτων που συνεργάζονται μεταξύ τους για παράδειγμα, τα ραντεβου σου ανάμεσα στο Kmail, το plasmoid με το ημερολόγιο κλπ. Τα περνάς στο ένα και αυτόματα βρίσκονται και στο άλλο.

Αν δεν τα θέλεις τα απενεργοποιείς και δεν θα έχεις τις συγκεκριμένες λειτουργίες.


Αποσυνδεδεμένος iamakos

 • Mint Master
 • *******
 • Μηνύματα: 52
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Πως λειτουργεί το σύστημα Linux-(by Στέλιος)
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 10, 2013, 09:16:18 μμ »
νασαι καλα Στελιο!
απλα και κατανοητα.
ενα πραγμα μενει να πεις ομως, για τον κωδικα του λινουξ! διαβασα οτι ο κωδικας ειναι διαθεσιμος, απο που τον κατεβαζουμε και πως τον βλεπουμε?
να πω και την βλακεια μου, θελω να αλλαζω (αν μπορεσω φυσικα) τα ονοματα σε κουμπια και σε μενου γιατι σε πολλα η μεταφραση δεν ειναι και τοσο επιτυχης.
asus Xl552LAV
INTEL CORE I3-4030U (1.90 GHZ)
15.6'' HD TFT
INTEL HD 4400
και μνημη 4 gb DDR3L

Αποσυνδεδεμένος Στέλιος

 • The Chimpanzee
 • μέλος linux mint
 • Amazing Μint Guru
 • *
 • Μηνύματα: 1889
 • Thanked: 8 times
 • Karma: 64
 • May the Source be with you
  • Προφίλ
Απ: Πως λειτουργεί το σύστημα Linux-(by Στέλιος)
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 10, 2013, 09:58:44 μμ »
νασαι καλα Στελιο!
απλα και κατανοητα.
ενα πραγμα μενει να πεις ομως, για τον κωδικα του λινουξ! διαβασα οτι ο κωδικας ειναι διαθεσιμος, απο που τον κατεβαζουμε και πως τον βλεπουμε?
να πω και την βλακεια μου, θελω να αλλαζω (αν μπορεσω φυσικα) τα ονοματα σε κουμπια και σε μενου γιατι σε πολλα η μεταφραση δεν ειναι και τοσο επιτυχης.

Αν στις πηγές λογισμικού ενεργοποιήσεις το «sources» μπορείς να κατεβάσεις τον κώδικα. Μετά:

Κώδικας: [Επιλογή]
apt-get source όνομα-πακέτου
Για τις μεταφράσεις. Ανάλογα με το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείς, σου δίνεται μεγαλύτερη ή μικρότερη δυνατότητα να μετονομάσεις διάφορα πράγματα.  Στο KDE με δεξί κλικ πάνω στο μενού, μπαίνεις στις επιλογές.

Αλλά στην πράξη μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αν έχεις τον χρόνο και την διάθεση. Εγκαθιστάς την εφαρμογή poedit. Οι μεταφράσεις βρίσκονται στο /usr/share/locale/el/LC_MESSAGES/

Μπορείς να επεξεργαστείς οποιοδήποτε αρχείο από εκεί με το παραπάνω πρόγραμμα και να έχεις την δικιά σου μετάφραση. Αντιγράφεις το αρχείο .mo που σε ενδιαφέρει στο home και το μετατρέπεις σε .po (όχι .pot)  Χρειάζεται κάποιος οδηγός στο forum για αυτό, αλλά αργότερα  :).

Η μετατροπή από .mo σε .po γίνεται με την εντολή

Κώδικας: [Επιλογή]
msgunfmt όνομα-αρχείου.mo > όνομα-αρχείου.po
και το επεξεργάζεσαι με το poedit. Μετά το σώζεις πάλι σαν .mo

Εννοείται πως κάνουμε backup τα αρχικά μας αρχεία.
PC
Desktop: KDE 4.12  Distro: Linux Mint 17 / SolydXK
CPU: Quad core AMD Phenom II X4 965 || RAM: 8 MB || Graphics Card: Radeon HD 5870
Audio Card: SBx00 Azalia (Intel HDA) || Network: Realtek RTL8111/8168/8411


-- Λίστα ΟδηγώνΧρήσεων - Οδηγός Χρήσης του linuxmint.gr - Οδηγός Χρήσης ΒΒcode - Δημιουργία υπογραφής - IRC --