*

Τελευταία θέματα

Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - talos

Σελίδες: [1] 2 3 ... 6
1
Τα δικαιώματα των κατατμήσεων ntfs ορίζονται κατά την προσάρτηση. Θα πρέπει λοιπόν να έχεις προσαρμοσμένα μόνιμα την κατάτμηση σε ένα υπαρκτό κατάλογο που θα ανήκει σε ένα κοινό  group με τους χρήστες που θα τον χρησιμοποιούν. Μπορείς να δεις τις ομάδες κάθε χρήστη και τους αριθμού τους με την εντολή id, πχ το 46(plugdev)

Μετά θα πρέπει να έχεις μια καταχώρηση στο /etc/fstab που να μοιάζει με την παρακάτω
Κώδικας: [Επιλογή]
UUID=633925A156C5BC71   /data/windows   ntfs    defaults,umask=007,gid=46     0   0
Το UUID θα το βρεις με την εντολή sudo blkid

Άνοιξε άλλο θέμα για τα γραφικά
The following users thanked this post: nick74

2
Ένα
Κώδικας: [Επιλογή]
sudo update-grubκαι πρέπει να φτιάξει
The following users thanked this post: ALEXLINUX

3
Από ένα τερματικό
Κώδικας: [Επιλογή]
apt search shutdown
apt install gshutdown
apt remove  gshutdown
με αυτό τον τρόπο βρίσκεις, εγκαθιστάς και αφαιρείς εφαρμογές.
Βέβαια το τερματικό δεν είναι ο μόνος τρόπος, αλλά μου είναι ευκολότερο να το γράψω και δουλεύει παντού. 

Θα βρεις τον "Διαχειριστή Λογισμικού" σαν εικονίδιο στα αριστερά στο μενού  που είναι ένας ποιο φιλικός τρόπος.

ΥΓ. Κανονικά θα πρέπει να ανοίξεις καινούργιο θέμα.
The following users thanked this post: freedomman

4
Υπάρχει το synergy στα αποθετήρια. Έχει ένα client και για android
The following users thanked this post: sudo

5
Αναφορά Προβλημάτων/bugs / Απ: Πρόβλημα Chromium σε Lenovo G50
« στις: Απρίλιος 28, 2016, 03:11:52 μμ »
Ναι μπορεί να δοκιμαστεί πριν περαστεί. Συνήθως δεν απαιτεί καν την εγκατάσταση κάποιου τρίτου πακέτου. Αν σε κάτι παρουσιάσει πρόβλημα (πχ να θέλει κάτι στην java) δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε χωρίς στοιχεία.
Μια υπογραφή του μηχανήματος, την συγκεκριμένη σελίδα σε url που παρουσιάζει το πρόβλημα, κάποιο screenshot ή το μήνυμα λάθους.  Μπορείς να το κάνεις εσύ από τον υπολογιστή του. Δυστυχώς έτσι πρέπει να γίνει όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε.  Είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις διάγνωση και να δίνεις συμβουλές όταν δεν είσαι πάνω στο μηχάνημα. Το να μην έχεις το παραμικρό στοιχείο το καθιστά σχεδόν αδύνατο. 
The following users thanked this post: infinitum

6
Οι προτάσεις είναι ακόμα σε στάδιο διαμόρφωσης. Όταν θα έρθει η ώρα θ ανοίξει νέο θέμα μαζί με μια ψηφοφορία εδώ μέσα. Θα γίνει πολύ δυσκολότερο αν  επαναληφθούν όλες  οι προτάσεις κάθε φορά που θα υπάρχουν μικροαλλαγές.
The following users thanked this post: stefra

7
Κάποιες παρατηρήσεις επί των μέχρι τώρα μέχρι τώρα λεχθέντων από τον ιδιοκτήτη και μέγα χορηγό της κοινότητας μας
ΜΕΡΟΣ Ι.

Η με άλλα λόγια “ας μιλήσουμε ανοικτά και ξεκάθαρα” Ας δούμε λοιπόν.
Παράθεση
Δεν έχω προβάλει ποτέ τον εαυτό μου σαν ιδρυτή της κοινότητας ακόμα και σε δημόσιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις ζητούσα να με αποκαλούν έναν από τους συντελεστές και όχι ιδρυτή της κοινότητας όπως έχει δηλωμένο ο Clem στο https://www.linuxmint.com/teams.php.
Μια απλή ματιά στον σύνδεσμο και διαπιστώνει κανένας πως ο ιδιοκτήτης και χορηγός μας είναι δηλωμένος σαν Leader, δηλαδή αρχηγός.

Κατ αρχάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον τίτλο. Αλλά : Ένας αρχηγός είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν εξαφανίζετε για χρόνια. Άλλοι έχουν κρατήσει το τιμόνι τα τελευταία χρόνια. Και από τους  ενεργούς διαχειριστές που σε πείσμα όλων παρέμειναν, ο αρχηγός δεν πρέπει να είναι μια μυθική μορφή  που δεν έχει μιλήσει σε κανένα. Έτσι ήταν παλιά μόνο  ο αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας.

Ο λαός λέει “ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται”. Ο κακός υποθέτω  αν πιάσει το τιμόνι οδηγεί το καράβι στα κατσάβραχα. Γιατί πως αλλιώς,  εκτός από φαρσοκωμωδία, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτό που ζούμε εδω;  Για χρόνια η κοινότητα ήταν 7η η 10η προτεραιότητα σου και μόλις σου θίξαμε την ιδιοκτησία και τον εγωισμό σου,  προσπαθώντας να λύσουμε κάποια θέματα, αντί να ακούσεις και να προσπαθήσεις να βρεθεί μια λύση, μας οδηγείς να πούμε όλα αυτά δημόσια.  Και ξανά εξαφανίζεσε.  Μάλλον πίστεψες πως επειδή τόσα χρόνια  δεν θέλαμε να βρεθούμε σε αυτή την δυσάρεστη θέση θα εξακολουθούσαμε το κάνουμε. Αλλά δεν μας έμεινε άλλη επιλογή. Και τελικά τι βγήκε από αυτό το μπάχαλο; 

ΟΚ μπορεί να είστε όλοι οι ενεργοί διαχειριστές αισχροί ψεύτες και συκοφάντες αλλά θα σας δώσω πρόσβαση. 

Και καλά όλα αυτά. Ο Ιονέσκο που είναι;

Ρώτησες αν σε θεωρούμε μέλος της κοινότητας. Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου; Μια απλή ερώτηση αν θέλεις την απαντάς. Πόσους χρήστες βοήθησες εδώ μέσα το έτος  2016; Πόσους χρήστες βοήθησες το έτος 2015; Το 2014; Το 2013; Με στοιχεία δεν θέλεις να μιλάς; Ε πες μας αριθμούς. Πάμε παρακάτω

Υπάρχουν οι παρακάτω ισχυρισμοί:
Παράθεση
Δηλαδή με απλά λόγια όλοι οι διαχειριστές μπορούν και μπορούσαν πάντα να προσθέσουν αλλάξουν ή να αφαιρέσουν τα πάντα στο linuxmint.gr. Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις; προφανώς γιατί δεν γνωρίζανε τα πλήρη δικαιώματα τους όπως αποκαλύφθηκε στο irc
Παράθεση
Να ενημερώσω πως στο παρελθόν είχα δώσει πλήρη κωδικούς σε όλους τους διαχειριστές και ένας από αυτούς έπεισε τους υπόλοιπους πως θα πρέπει να γίνει ριζική μετατροπή του φόρουμ απο smf σε phpbb3 γιατί έτσι είχε διαβάσε στο total hacker όπως επιχειριματολογούσε, μια μετατροπή που ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς λάθη .. πχ να χαθούν τα μισά post, ενέργεια που πρόλαβα να αποτρέψω.
Ας του θεωρήσουμε για την ώρα αληθινούς (που ελπίζω να δείξω κατανοητά σε όλους πως δεν είναι) και ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό

Ας υποθέσουμε πως κάποιος παίρνει δικαιώματα και κάνει κάτι και το site παθαίνει ζημία. Κακό πολύ κακό και δεν πρέπει αυτό ποτέ μα ποτέ να γίνει σωστά; Όχι! Γιατί αν είναι πρόβλημα αυτό, τότε αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχεις. Και το βλέπεις αμέσως και ενεργείς αμέσως. Όμως την επόμενη φορά  μπορεί να είναι μια αστοχία υλικού ή μια κυβερνοεπίθεση. Αν δεν μπορείς να επαναφέρεις το site σε λειτουργία μέσα σε λίγα λεπτά, στην χειρότερη χάνοντας τις δημοσιεύσεις της ημέρας το πολύ, τότε υπάρχει θέμα.  Τότε που συνέβη αυτό  σου πήρε λέει εβδομάδες να το επαναφέρεις. Αν αυτό δεν σου έγινε μάθημα και δεν υπάρχουν τακτικά backup καθώς και κάποιο DevOp script που να ανεβάζει το site αυτόματα σε λίγα λεπτά, τότε υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Ξαφνικά ένα ανθρωπινό λάθος αποδεικνύετε πως θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί. 

Τώρα αν κάποιος κάνει μέσα στο site ότι θέλει, όπως να κάνει τέτοιες αλλαγές, χωρίς να ρωτήσει κανένα, τότε πάλι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.  Οι διαδικασίες της κοινότητας δεν ήταν σωστές και δεν φταίνε μόνο αυτοί που έκαναν κάποιο λάθος. Δεν ήμουν μέλος της κοινότητας εκείνη την εποχή και δεν έχω πλήρη άποψη, αλλά από άλλα πράγματα που έχω δει μπορώ  να βγάλω ένα μάλλον ασφαλές συμπέρασμα. Πρέπει να είχαν καλό δάσκαλο.

Ας δούμε τώρα τον πρώτο ισχυρισμό. Έστω ότι είμαστε άσχετοι και δεν έχουμε ιδέα. Ποιος φταίει για αυτό;  Δηλαδή υπάρχουν για χρόνια άσχετοι που διαχειρίζονται το site και δεν φταίει κανείς; Υποθετικά οι παλιοί εκπαιδεύουν τους νέους  και κάποια στιγμή αποχωρούν και αυτοί στην συνέχεια τους επόμενους και κανείς δεν μένει για πάντα. Και κατά καιρούς χάνουν τα δικαιώματα διαχειριστή όσοι δεν είναι ενεργοί. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ρωτήθηκαν αν θέλουν να παραμείνουν και απάντησαν όλοι αν θέλουν να παραμείνουν οι όχι.  Τους ευχαριστήσαμε για όσα προσέφεραν, τους παρακαλέσαμε να αλλάξουν γνώμη,  τους είπαμε ότι όποτε θέλουν επιστρέφουν και ανέλαβε η νέα γενιά. Ένας μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά αυτόν τον αφήσαμε. 

Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό μήπως οι αιτίες είναι βαθιές; Και βεβαία κανένας δεν αρνήθηκε να μάθει όπως ισχυρίζεσαι. Απλά το θέμα της κουβέντας ήταν άλλο.  Και δόθηκε ραντεβού να συζητηθούν αυτά στην επόμενη συνάντηση που θα συνέβαινε την επόμενη εβδομάδα. Και αυτή η συνάντηση έγινε, αλλά κάποιος δεν ήρθε πάλι.  Τελικά η λύση να αναλάβει κάποιος στενός σου συνεργάτης που του έχεις εμπιστοσύνη δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, άσχημη. Πόσο μεγαλύτερη ζημία θα μπορέσει να κάνει;

Παράθεση
Γιατί δεν το κάναν ενώ παίρναν αποφάσεις στις συζητήσεις;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Έχουμε λοιπόν και λέμε. Επί 3 χρόνια δουλεία δεν είχαμε όλοι οι υπόλοιποι και βρισκόμασταν και κουβεντιάζαμε. Και κάποιος έλειπε. Συνεχώς. Και κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν για τους λόγους που εξηγεί η αρχική ανακοίνωση και λίγο ποιο αναλυτικά αυτό το κείμενο.  Και  έκαναν κακά που έχασαν τόσες ώρες; Συγνώμη.

Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Απλά δεν μπορείς να πειραματιστείς και να ρισκάρεις να χαλάσεις κάτι, την στιγμή που αν πάει κάτι στραβά, και σταματήσει να δουλεύει το site  δεν έχεις κάποιο τρόπο επαναφοράς. Ας δούμε πρακτικά δυο τρόπους τον σωστό και τον λάθος να κάνεις επεμβάσεις. Στον σωστό τρόπο θα δώσεις μια εντολή vagrant up και θα σηκώσεις στον υπολογιστή σου ένα λειτουργικό αντίγραφό του site.  Για την αλλαγή που θέλεις να κάνεις θα γράψεις κάποιο acceptance test (ακόμα και για τον παλιό κώδικα του SMF) θα κάνεις τις αλλαγές και αφού εισαι σίγουρος οτι τα πάντα δουλεύουν θα περάσεις τις αλλαγές σε κάποιο σύστημα vesrion control και μετά θα μεταφέρεις τις αλλαγές στο site. Και όλοι θα ξέρουν τι έχεις κάνει, τι έχεις αλλάξει και γιατί.

Ας δούμε τώρα στην πράξη. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις κάποια templates μέσα από κάποιο web interface. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχει ανοικτούς πολλούς browsers και έτοιμους ώστε αν κάνεις κάποιο συντακτικό λάθος να επαναφέρεις. Αν δεν το κάνεις αυτό και κάνεις λάθος πάει μας τελείωσε το site και θα πρέπει να περιμένεις μερικές εβδομάδες να απαντήσει στα mail ο ιδιοκτήτης.  Πριν το κάνεις θα πρέπει να κάνεις λίγο γιόγκα και ευχέλαιο. Και βέβαια οι αλλαγές αυτές θα σβηστούν μια μέρα, επειδή παρότι τις ανέφερες και τις συναποφάσισες θα τις σβήσει ο ιδιοκτήτης σε μια “αναβάθμιση” και δεν θα ενημερώσει και κανέναν. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές. Έτσι είναι η ζωή και πως να την αλλάξεις .... (θα έβαζα ένα τραγουδάκι αλλά σταμάτησαν να δουλεύουν οι σύνδεσμοι του youtube εδώ και μέρες. Έκπληξη!)

Τι ζητήθηκε λοιπόν από τον ιδιοκτήτη. Κάτι απλό πρόσβαση ssh. Και η απάντηση ήταν “έχω πολλά άλλα site στον υπολογιστή και θα μου τα χαλάσετε”. Ας κοιτάξουμε κατ αρχήν το ρολόι στον υπολογιστή και ας δούμε την ημερομηνία. Ο πρώτος αριθμός είναι 2 σωστά; Άρα έχουμε αλλάξει χιλιετία ας το κρατήσουμε αυτό.

Εδώ έχεις την microsoft να βάζει το bash στα Windows για να αντιμετωπίσει τα docker και τα virtual machines και εμείς κολλάμε σε κάτι πράγματα τόσο μικρά...

Ας δούμε κατ' αρχήν τον ισχυρισμό αν όντως μια πρόσβαση ssh μπορεί να χαλάσει η να κατασκοπεύσει κάποιο τρίτο site;  Ε ναι μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αν ο διαχειριστής του συστήματος θα ήταν καλύτερα να ασχολιόταν με καλλιέργεια ζαχαρότευτλων.  Γιατί υπάρχουν οι χρήστες και κάθε χρήστης έχει την περιοχή του στο σύστημα. Καθώς και την δική του βάση δεδομένων. Και σε ένα στοιχειωδώς σωστά στημένο σύστημα ακόμα και αν το ρολόι δείχνει μια ημερομηνία που το πρώτο στοιχείο της δεν είναι το 2  δεν μπορεί ο ένας χρήστης να πειράξει η να δει τα αρχεία του άλλου. Μόνο στα δικά του μπορεί να κάνει ζημιά. Το τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση απαντήθηκε νομίζω ήδη ικανοποιητικά. Και για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείτε κάτι άλλο υπάρχει ο μηχανισμός sudo που μπορεί να δώσει πρόσβαση και καταγραφή για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αν κάποιος δεν ξέρει πώς, τότε ας ανοίξει θέμα στο φόρουμ, η ας ασχοληθεί με την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων.

Ας δούμε τώρα ξανά τον ισχυρισμό αν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Έχω μια γρήγορη λίστα με πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Η μπορεί και να μπορείς αλλά είπαμε δεν φταίω αν δεν το γνωρίζω 
 
* Δεν μπορείς να δεις τα αρχεία log. Γιατί το θέλεις αυτό; Για παράδειγμα εντελώς τυχαία παρατήρησα ότι κάποια εταιρεία συλλέγει και πουλάει στοιχεία χρηστών. Προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία και να τακτοποιήσει χρήστες. Η εταιρεία αυτή εντοπίστηκε τυχαία από εμένα και έκοψα την πρόσβαση, αλλά δεν μπορώ να κάνω ανάλυση να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Πέραν από αυτό η πρόσβαση στα logs είναι ένα βασικό εργαλείο για να δεις αν υπάρχουν επιθέσεις και να της αντιμετωπίσεις έγκαιρα. Με άλλα λόγια δεν μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες.

* Δεν μπορείς να δεις τον κώδικα. Γιατί το θες αυτό; Για τους λόγους που είπαμε στην αρχή, αλλά και για να δεις κάποια απλά πράγματα. Για παράδειγμα εδώ και καιρό έχει βρεθεί και τεκμηριωθεί με κώδικα, αναλύοντας την βάση δεδομένων πως οι κωδικοί πρόσβασης τουλάχιστο σε δυο περιπτώσεις δεν κάνουν χρήση της στήλης salt. Παρότι ρωτήθηκε αρκετές φορές, αν γίνετε όντως χρήση, όσο γνωρίζετε εσείς, τόσο γνωρίζω και εγώ και οι άλλοι διαχειριστές.  Με άλλα λόγια για άλλη μια φορά δεν μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες.

* Δεν μπορούν να γίνουν απλά πράγματα. Για παράδειγμα να ενσωματωθεί το IRC θέλεις ενα αρχείο σε μια θέση με το όνομα “irc.php” και δεν μπορείς να το φτιάξεις, η να ανεβάσεις μια εικόνα. Με απλά λογία χωρίς το άφαντο αφεντικό δουλεία δεν γίνετε.

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες σίγουρα θα πρόσεξαν ότι τουλάχιστον στο τελευταίο λέω ψέματα, γιατί απλά μπορείς! Απλά εφόσον αλλάζεις τα templates που είναι σε PHP  κάνεις πολύ πολύ απλά ότι θες.  Θέλεις αυτό το αρχείο η να κατεβάσεις μια εικόνα. Μια απλή εντολή σε PHP είναι. Στηνεις και ένα PHP shell και είσαι κομπλέ!  Αυτό δηλαδή πρέπει να γίνει; Να χακέψουμε το site για να κάνουμε μια απλή δουλεία; (Να ξεκαθαρίσω πως δεν έγινε ποτέ)

Με απλά λόγια αλλαγές δεν γίνονταν, γιατί χωρίς μια πρόσβαση στο κέλυφος και δυνατότητα τουλάχιστον της λήψης ενός backup, αλλά και χωρίς την συνεργασία του διαχειριστή που να έχει τεκμηριώσει το σύστημα η να είναι παρόν, ήταν πολύ επικίνδυνο. Δευτερευόντως δεν είχε νόημα μιας και θα έπρεπε να το κάνεις ξανά και ξανά. Η πρόσβαση ζητήθηκε για πρακτικούς λόγους. Και η προσπάθεια να αποκτηθεί με ήρεμο τρόπο έχει ένα χρονικό ορίζοντα ετών. Και αυτή ακόμα θα ήταν περιττή τεχνικά (πέραν από λόγους bus factor ) εάν υπήρχε κάποιος που να κάνει ενεργή διαχείριση. Έστω βρε αδελφέ να διάβαζε και να απαντούσε σε ερωτήσεις που κάνανε οι διαχειριστές. Ας έφτιαχνε και κανένα TODO μια φορά το τρίμηνο. Έτσι για την παρουσία. Και 1 φορά το εξάμηνο  ας έβρισκε μια ώρα να συζητήσει σε μια τακτική συνάντηση. Είναι τόσο παράλογα αυτά;   

Συμπέρασμα: Το ότι θα χαλάσει το site είναι προφανώς προφάσεις και αυτό είναι το καλό σενάριο.  Αν υπήρχε θέληση και διάθεση συνεργασίας όλα θα λύνονταν με ένα απλό τρόπο.  Και οι διαχειριστές συστημάτων έχουν αναπτύξει πρωτόκολλα και εργαλεία για να μπορούν να συνεργαστούν. Αν υπάρχει η θέληση και εμπιστοσύνη προφανώς. Και το τελευταίο είναι μάλλον δύσκολο να το αποκτήσει κανένας.

Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα μη συνεργασίας. Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα.

Στην τελευταία συνάντηση τέθηκε επιτακτικά η χρήση πιστοποιητικού ασφαλείας. Και μπήκαν δύο προτάσεις. Η μια ήταν από την letsencrypt που δίνει δωρεάν πιστοποιητικά σε συνεργασία με την EFF. Και μια πρόταση για ένα πιστοποιητικό από μια ιδιωτική εταιρεία που θα λήξει σε 6 μήνες. Να προσθέσω ότι αυτό είχε ξαναγίνει και στο παρελθόν και απλά μια μέρα έληξε.  Ένα άτομο πρότεινε την δεύτερη λύση   και 3 άτομα την πρώτη.  Ερώτηση κρίσεως Ποιο πιστοποιητικό θα έπρεπε να εγκατασταθεί και ποιο λέτε εγκαταστάθηκε; Να προσθέσω πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη sudo.
Προσοχή: δεν λέω ότι η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αν κάποιος πάρει μόνος του μια απόφαση, ας μπει τουλάχιστον και στον κόπο να α) ενημερώσει για το τι έκανε και β) εξηγήσει τους λόγους. Είναι ένα ασήμαντο ίσως ζήτημα (ας είχε υλοποιηθεί σωστά το https και αυτό δεν πειράζει), αλλά χαρακτηριστικό μιας νοοτροπίας.

Αλλά στο τελευταίο μάλλον είναι μάλλον υπερβολικό να ζητηθεί. Εδώ έγιναν θαυμαστά πράγματα , κακοί άνθρωποι θελαν να κλέψουν το  site και τους διαγράψαμε, 2 διαχειριστές έχουν παραιτηθεί, 2 άλλοι είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο. Φοβερά πράγματα. Και όμως παρόλα αυτά δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η παραμικρή ενημέρωση, ώστε να ξέρουν τουλάχιστον οι ανενεργοί διαχειριστές από τον σοβαρότατο κίνδυνο που ο μέγας χορηγός μας έσωσε την κοινότητα! Και αφού έκανε με αυταπάρνηση το καθήκον που τον φόρτωσε η μοίρα εξαφανιστεί πάλι για λίγες εβδομάδες. 
Μαμ Ποτο και Νάνι μετά από μια δύσκολη μέρα. Αχ ρε Ιονέσκο ...
The following users thanked this post: assurbanipal

8
Θέλεις την παρακάτω επέκταση http://extensions.libreoffice.org/extension-center/numbertext-1 και έχεις την καινούργια συνάρτηση
Κώδικας: [Επιλογή]
=NUMBERTEXT(98) ==> εννενήντα οκτώ
=NUMBERTEXT(98 ;"el") ==> εννενήντα οκτώ
=NUMBERTEXT(98 ;"USD") ==> ninety-eight
=MONEYTEXT(98) ==> εννενήντα οκτώ ευρώ
=MONEYTEXT(98;"EUR";"en-us") => ninety-eight euro
=MONEYTEXT(98;"USD";"el-GR") ==> ενενήντα οκτώ δολαρίων ΗΠΑ

Δες και εδώ (όχι στα ελληνικά ή αγγλικά) αλλά θα βγάλεις άκρη
The following users thanked this post: per

9
Desktops - Laptops / Απ: Δημιουργία Hotspot
« στις: Φεβρουάριος 29, 2016, 12:37:49 πμ »
Ο Network manager έχει την δυνατότητα για δημιουργία Hotspot και δεν χρειάζεται να στήσεις κάτι.
Ο οδηγός που θέλεις είναι εδώ:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/09/3-ways-create-wifi-hotspot-ubuntu/

Παρατηρήσεις;
1. Δεν το έχω δοκιμάσει, δεν έχω κινητό καρδία μου  ;D
2. Το σενάριο που λες δεν νομίζω να είναι εφικτό. Θέλεις το laptop να έχει σύνδεση με καλώδιο.
3. Δεν ξέρω πόσο εύκολα μεταφέρονται οι οδηγίες  σε laptop με δύο ασύρματες συνδέσεις
4. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας με διορθώσει.
 
The following users thanked this post: Teo

10
Desktops - Laptops / Απ: Δημιουργία Hotspot
« στις: Φεβρουάριος 28, 2016, 04:44:06 μμ »
Καλώς ήρθες στο forum. Για να μπορέσει να σε βοηθήσει κάποιος θέλει πληροφορίες. Κατ' αρχήν φτιάξε την υπογραφή σου. Οδηγίες θα βρείς στην υπογραφή μου. Μετά δώσε όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορείς.
Λες οτι έψαξες για παράδειγμα μόνο σου και έκανες κάποια πράγματα. Τι ακριβώς έκανες; Τι έγινε; Έτσι για παράδειγμα δεν θα σου πεί κάποιος κάτι που έχεις ήδη δοκιμάσει, ούτε κάτι που δεν θα δουλέψει επειδή έχεις αλλάξει κάτι.     
The following users thanked this post: Teo

11
Cinnamon / Cinnamon: Αποθήκευση και επαναφορά ρυθμίσεων
« στις: Φεβρουάριος 25, 2016, 12:45:04 μμ »
Θα δούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις του Cinnamon στην εργαστηριακή κατάσταση, καθώς και πως μπορούμε να μεταφέρουμε τις ρυθμίσεις μας σε άλλο μηχάνημα.

Τις ρυθμίσεις τις διαχειρίζεται το σύστημα dconf. Αλλά εξ ορισμού το σύστημα δεν έρχεται με κάποιο τρόπο να αλληλεπιδράσουμε μαζί του, γιατι είναι ενα ισχυρότατο εργαλείο και μπορεί να κάνουμε ζημιά. Κανένας φόβος όμως! Εδώ θα δούμε πως να επανέλθουμε από κάτι τέτοιο. Θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε. Αν θέλουμε εγκαθιστούμε και τον γραφικό διορθωτή dconf-editor.
Κώδικας: [Επιλογή]
apt install dconf-cli
Αποθήκευση ρυθμίσεων
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf dump /org/cinnamon/ | tee mysettingsστο τερματικό θα δούμε όλες τις ρυθμίσεις και θα κρατηθεί ένα αντίγραφο τους στο αρχείο  mysettings

Επαναφορά στις εργασιακές ρυθμίσεις
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf reset -f /org/cinnamon/το cinnamon μπορεί να παγώσει η να πάθει τραλαλά, αλλά η δουλεία θα γίνει. Καλύτερα να το κάνουμε από τερματικό (Ctrl+Alt+F1) η απο άλλο γραφικό περιβάλλον, αν μπορούμε.

Επαναφορά ρυθμίσεων
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf load /org/cinnamon/ < mysettingsΙσχύουν τα ίσια με τα παραπάνω, αλλά αν το κάνουμε μέσα απο το cinnamon και δεν παγώσει η πάθει κανένα τραλαλά, θα πρέπει να κάνουμε μια αποσύνδεση και επανασύνδεση.

Τα παραπάνω καλό είναι να τα έχουμε υπόψη σαν ύστατη λύση. Τις ρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουμε πάντα απο το κέντρο ελέγχου.
The following users thanked this post: versys650gr

12
Παράθεση
ΔΕΝ θέλω να γίνω ειδικός στο linux, ΔΕΝ θέλω να ξέρω περίπλοκες εντολές, ΔΕΝ θέλω να ξέρω πολλά για το λειτουργικό.
Για άτομα που έχουν αυτές τις απαιτήσεις είναι ακριβώς το Linux Mint. Και αν το δεις με μια φρέσκια ματιά (πχ απο την πλευρά κάποιου που δεν έχει καθίσει ποτέ σε ένα υπολογιστή) είναι πολύ πιο εύκολο και προβλέψιμο από το περιβάλλον των Windows.

Τώρα υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι δεν δουλεύει σωστά. Βέβαια εσύ θέλεις να δουλεύει και δεν σε νοιάζει, αλλά κάνε ένα πείραμα. Δοκίμασε να στήσεις Windows στο Lenovo ή στο Dell χωρίς να μπεις στο site της Lenovo ή της Dell και χωρίς να χρησιμοποιήσεις το CD με τους οδηγούς και δες το δουλεύει. Μάλλον δεν θα δουλεύουν και πολλά πράγματα και σίγουρα λιγότερα από ότι στο Mint. Το Linux θα δουλέψει και τα καταφέρνει μόνο του χωρίς βοήθεια απο τους κατασκευαστές.

Ο αρχάριος χρήστης σίγουρα δεν μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του τα Windows. Θα αγοράσει ένα μηχάνημα έτοιμο και που όλα θα δουλεύουνε (συνήθως). Αντίστοιχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την δύναμη του ως καταναλωτής και να απαιτήσει ενα μηχάνημα με εγκατεστημένο Linux. Τόσο μα τόσο απλά. Διάβαζα χθες πως στα Windows 10 ο screensaver σου δείχνει διαφημίσεις. Και τα Windows 10 μαζεύουν στοιχεία για το τι κάνεις ακόμα και αν έχεις απενεργοποιήσει (κάνοντας βουντού και φορώντας ένα ροζ σουτιέν στο κεφάλι) την σχετική υπηρεσία. Για το lenovo πάλι που λές ας μην μιλήσουμε. Κάθε περίπου 6 μήνες έχουμε νέα για την lenovo και λογισμικά τύπου superfish.

Έχεις λοιπόν ενα Lenovo που δουλεύει, αλλά που σου χακάρει διαρκώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά για να σου στέλνει διαφημίσεις και κύριος είδε τι άλλο. Που σου εγκαθιστά λογισμικό μέσω του BIOS και δεν το ξέρεις ούτε έχεις ένα τρόπο να τα απενεργοποιήσεις. Αν είσαι ικανοποιημένος απο αυτή την κατάσταση Ξά σου. Αλλιώς μάθε ή απλά απαίτησε απο αυτόν που σου πουλά τον φορητό και να εγκαταστήσει και να σου αφαιρέσει το κόστος των Windows από την τιμή. Τόσο απλά.

Αν δεν το έχεις πάρει είδηση το Linux έχει επικρατήσει παντού. Έχει επικρατήσει στους υπερυπολογιστές, στους servers, στα tablets, στους φούρνους μικροκυμάτων και στο IoT, στους routers στα αυτοκίνητα και όπου αλλού υπάρχει υπολογιστής. Εδώ κοτζαμ microsoft για να μην χάσει εντελώς το παιγνίδι και να κρατήσει μια γωνιά για το Azure δηλώνει πως μας αγαπά  :)

Μόνο στο desktop δεν έχει επικρατήσει, μου στην στενόμυαλη οπτική μας είναι ΟΙ υπολογιστές. Το γιατί έχει συζητηθεί πολλές φορές.

Καλώς ήρθες στην παρέα μας 
The following users thanked this post: stamatis

13
Από επικοινωνία με την ομάδα ανάπτυξης
Παράθεση
I did check the snapshots on wayback.org (web archive) of the downloads page and didn't find earlier modifications of the download links on that either the attacker only had access to the server on which the wordpress website and phpbb forum were hosted; repositories and ISOs are stored on other servers, in other data centers.
Τα αρχεία iso και τα torrents είναι σε άλλο υπολογιστή, και δεν πειράχτηκαν. Ούτε το αρχείο με τα md5 που υπάρχει στο ftp από όπου τραβάν τα mirrors. Επηρεάστηκε μόνο το κείμενο μιας σελίδας html και έδειχνε σε ένα άλλο, μάλλον παραβιασμένο, υπολογιστή.

Αν κάποιος θέλει να κατεβάσει το mint σήμερα μπορεί να το κατεβάσει από εδώ
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/17.3/
Εκεί θα βρει και τα md5, τα sha256 και τα κρυπτογραφημένα sha256 για την επαλήθευση.
 
The following users thanked this post: versys650gr

14
Κοίταξε αν μπορείς να κάνεις κάτι από το BIOS. Δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις και με wine/virtualbox.
Ίσως το παρακάτω να δουλέψει (αν θέλεις διευκρινήσεις/μετάφραση μην διστάσεις)
http://askubuntu.com/questions/34452/how-can-i-limit-battery-charging-to-80-capacity
The following users thanked this post: Fotis_B

15
Δεν υπάρχει καμιά τυποποιημένη διασύνδεση ώστε το λειτουργικό να μπορεί να σταματήσει την φόρτιση. Αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του λειτουργικού της ίδιας της μπαταρίας. Υπάρχουν όμως κάποια Thinkpad που έχουν αυτή την δυνατότητα και ελάχιστα άλλα laptops.

Μπορείς μόνο να την βγάζεις με το χέρι  :) Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος πως  να πειράζεις τον κύκλο φόρτισης είναι μια καλή ιδέα.

The following users thanked this post: Fotis_B

Σελίδες: [1] 2 3 ... 6