*

Τελευταία θέματα

Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - talos

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Είναι γνωστό από τα μαθηματικά  Θεώρημα Μπέυζ. Με το αυτό  μπορούμε γνωρίζοντας την πιθανότητα του A δεδομένου B, να υπολογίσουμε την πιθανότητα B δεδομένου ότι ισχύει A.  Με τον τρόπο αυτό βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Το άρθρο στο wikipedia περιέχει ένα κατατοπιστικό παράδειγμα και παραπέμπω κατ' αρχήν εκεί.

Ας δούμε ένα παράδειγμα της εφαρμογής του, όπως εφαρμόζετε  σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της κοινότητας. Σε αυτήν ψήφισαν 33 άτομα, έγκυρες ήταν οι 29 ψήφοι. Το αποτέλεσμα ήταν 100% επί μίας πρότασης και 0% υπέρ των δύο άλλων προτάσεων. Διαβάστε πρώτα σχετικά με το θεώρημα έχετε λίγο χρόνο. Είναι πολύ χρήσιμο στην καθημερινή ζωή για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πρώτα κάποια στατιστικά του φόρουμ. Αυτά που διαθέτω είναι λίγο παλιά, αλλά οι αριθμοί είναι πάνω κάτω ίδιοι. Αν οι αριθμοί μου είναι λάθος, αυτοί που μιλάνε με στοιχεία (και που είναι οι μόνοι που τα έχουν) ας παραθέσουν τους σωστούς αριθμούς. Έχουμε λοιπόν σύνολο μελών  2479, από τα οποία έχουν κάνει έστω και μία δημοσίευση 681
Κώδικας: [Επιλογή]
SELECT COUNT(*) FROM smf_members
SELECT COUNT(*) FROM smf_members where posts>=1
Εδώ τώρα μένει να δούμε πόσα ακριβώς μπορούν να θεωρηθούν μέλη, το νούμερο 2479 είναι λάθος γιατί περιέχει και κάποιους spammers, το φόρουμ δίνει τον αριθμό 1767. Αν θεωρήσουμε το νούμερο 681 είμαστε κοντά στην αλήθεια αν και εκεί μέσα υπάρχουν μέλη που δεν έχουν βάλει άλλες διανομές ή λειτουργικά. Ένα καλύτερο νούμερο θα ήταν ίσως το πλήθος των ατόμων που έχει συνδεθεί από τον Ιανουάριο. Θα ήταν πολύ να ζητήσω από αυτόν που έχει τα στοιχεία να μας το υπολογίσει (αν δεν ξέρει πως ας ανοίξει θέμα), καθώς και πόσοι έχουν συνδεθεί από τις 3 του Απρίλιου και πόσοι κατά τις μέρες τις ψηφοφορίας;

Έλλειψη καλύτερου αριθμού θα κρατήσουμε το 681. Αυτό ανεβάζει το ποσοστό σε 29/681= 4.25% σίγουρα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό, αλλά αν έρθουν οι αριθμοί που ζήτησα σίγουρα θα βελτιωθεί.  Αλλά προφανώς μια μεγαλύτερη συμμετοχή είναι το ζητούμενο.

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία
>=1681 άτομα=1104 άτομα
>=10249 άτομα=285 άτομα
>=5086 άτομα=370 άτομα
>=10055 άτομα=445 άτομα
>=50012 άτομα=536 άτομα
>=10005 ατομα=632 άτομα
ελπίζω να δημιουργήθηκε μια καλύτερη εικόνα για την συμμετοχή και την κατανομή. Είχαμε με τον Stelios μελετήσει πολύ τα σχετικά νούμερα για να φτιάξουμε ένα σύστημα κατάταξης και παιδευτίκαμε πολύ γιατί δεν βοηθάνε. Αυτό βεβαία αποδείχθηκε τσάμπα χρόνος μιας και κάποιος απλά έσβησε αυτή την δουλεία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η πιθανότητα ένα μέλος να έχει μόνο μια δημοσίευση λοιπόν είναι 104/681- 15.27% και λιγότερες από 2 είναι 189/681 = 27.75% δηλαδή πάνω από ένας στους 4. Αν όλα τα γεγονότα ήταν ισοπίθανα (που δεν είναι) άτομα με μόλις 2 ψήφους που μετείχαν σε μια ψηφοφορία με 29 είναι 8 ψήφοι.

Ας χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα του Bayes για να υπολογίσουμε την πιθανότητα ένας που έχει n=1 ψήφους να ψηφίσει υπέρ της πρόταση των ενεργών διαχειριστών και ποια η πιθανότητα να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του κ. Τριανταφύλου. Χαρτί μολύβι και κομπιουτεράκι και περιμένω τις απαντήσεις.

Χα ναι το βρήκατε, ερώτημα παγίδα. Μιας και οι κατανομή των ψήφων είναι 100% και 0% ανεξάρτητα της τιμής του n οι εκ των προτέρων (apriori) πιθανότητες είναι ίδιες με της εκ των υστέρων (a postreiori). Αν ψήφιζαν η πιθανότητα είναι να ψήφιζαν υπέρ της πρότασης είναι 100% και η πιθανότητα να στήριζαν την πρόταση  του κ Τριαντάφυλου  είναι 0.00%.

Γιατί όταν κάποιος μιλάει με στοιχεία μιλάει με στοιχεία.

ΥΓ1.  Ας μην κρυβόμαστε. Ο λαός λέει "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 2 χρόνια κοσκινίζει" . Όσοι και να ψήφιζαν ότι και να έβγαινε τα ίδια θα κάνανε κάποιοι. Μάλιστα τα στοιχεία λένε πως όσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπήρχε, τόσο θα αύξαινε εκθετικά και όχι αναλογικά το πλήθος αυτών που θα ψήφιζαν με 1,2 ή 3 δημοσιεύσεις. Άρα όσο μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή τόσο περισσότερες καταγγελίες για νοθείες θα υπήρχαν. Βολικό σωστά;

ΥΓ2.   Όσο για την υποτιθέμενη "πρόταση" οποίος ήθελε να σεβαστεί τις διαδικασίες θα συμμετείχε και δεν  θα περίμενε την τελευταία μέρα να βγάλει την διαδικασία παράνομη. Και αποδόθηκε σωστά η πρόταση. Το υπάρχων καθεστώς είναι οποίος έχει την έγκριση της διοίκησης αποκτά πρόσβαση. Διαφορετικά θα συζητούσε και στην ερώτηση πως επιλέγονται αυτοί καθώς και στις τεχνικές παρατηρήσεις.

ΥΓ3. Σε αυτή την κατάσταση και γνωρίζοντας τα νούμερα (και μαντεύοντας και τις σημερινές δικαιολογίες) (αναγκαστήκαμε?? να) επιλέξαμε τον επώδυνο σε μάς, που δεν πειράζει, και στην κοινότητα δρόμο της ενηλικίωσης. Μάθαμε λίγο καλύτερα την κοινότητα από αυτό και μας έδωσε χαρές και εκπλήξεις.  Τελικά υπάρχουν πολλοί που είναι σιωπηλοί και μας διαβάζουν και ίσως μαθαίνουν κάτι καινούργιο κάθε φορά. Μιλώντας και εκ μέρους των παιδιών (μιας και έγινα και πολιτικός και ομαδάρχης, χαρτζιλίκι δεν έχει) σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε να σταθούμε αντάξιοι της τιμής που μας κάνατε. Ελπίζουμε στην ενεργή  βοήθεια σας ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

ΥΓ4. Ελπίζω να είμαι εδώ αύριο και μεθαύριο και να υπάρχει και αυτό εδώ.  Και μην ξεχνάτε υπάρχουν τα ψέματα και η στατιστική.

ΥΓ5. Το γεωργικό πανεπιστήμιο έχει μερικές καλές σημείωσες http://www.aua.gr/gpapadopoulos/files/4conditionalprob14-15.pdf

2
 • Διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ιδιοκτησίας της κοινότητας στο όνομα του κ. Τριανταφύλου
  Μόνιμη διαχείριση κ. Τριανταφύλου και πιθανά οποίον άλλον διορίσει.
 • Κατάργηση του παρόντος χώρου και λύση της κοινότητας.
  Διαχείριση ουδείς (αν και αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί στον κ. Τριανταφύλου προφανώς)
 • Η πρόταση των πρώην ενεργών διαχειριστών
  Προσωρινοί διαχειριστές:  Assurbanibal, Asterion, Constantine, Talos
 • Κοινότητα ΟΛΩΝ Αυτοδιαχείριση της κοινότητας από τους χρήστες της.
  Μεταβατική διαχείριση νέας ομάδας εργασίας αποτελούμενη από τον jidan με όποιον άλλο δηλώσει σύμφωνα με αυτό.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαίου με την λήξη της να είναι στις 24:00. Η ψηφοφορία θα είναι επώνυμη με χρήση του nickname. Κάθε έγκυρη ψήφος θα πρέπει να  συνοδεύεται από μια δημοσίευση για το τι ψηφίστηκε.  Διάλογος για την κάθε ψήφο δεν θα γίνει σε αυτό το νήμα.  Η αλλαγή ψήφου είναι επιτρεπτή.

3
Μουσική...!!! / Μουσική για μαθηματικούς και όχι μόνο
« στις: Μάρτιος 05, 2016, 10:17:45 μμ »
Bohemian Rapsody

Κάτι σε ποιο μεταλλικό ήχο

Και λίγο disco για ξενέρωμα

Και τέλος ΕΜΠ ψωμιών νταμάρι

4
Cinnamon / Cinnamon: Αποθήκευση και επαναφορά ρυθμίσεων
« στις: Φεβρουάριος 25, 2016, 12:45:04 μμ »
Θα δούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις του Cinnamon στην εργαστηριακή κατάσταση, καθώς και πως μπορούμε να μεταφέρουμε τις ρυθμίσεις μας σε άλλο μηχάνημα.

Τις ρυθμίσεις τις διαχειρίζεται το σύστημα dconf. Αλλά εξ ορισμού το σύστημα δεν έρχεται με κάποιο τρόπο να αλληλεπιδράσουμε μαζί του, γιατι είναι ενα ισχυρότατο εργαλείο και μπορεί να κάνουμε ζημιά. Κανένας φόβος όμως! Εδώ θα δούμε πως να επανέλθουμε από κάτι τέτοιο. Θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε. Αν θέλουμε εγκαθιστούμε και τον γραφικό διορθωτή dconf-editor.
Κώδικας: [Επιλογή]
apt install dconf-cli
Αποθήκευση ρυθμίσεων
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf dump /org/cinnamon/ | tee mysettingsστο τερματικό θα δούμε όλες τις ρυθμίσεις και θα κρατηθεί ένα αντίγραφο τους στο αρχείο  mysettings

Επαναφορά στις εργασιακές ρυθμίσεις
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf reset -f /org/cinnamon/το cinnamon μπορεί να παγώσει η να πάθει τραλαλά, αλλά η δουλεία θα γίνει. Καλύτερα να το κάνουμε από τερματικό (Ctrl+Alt+F1) η απο άλλο γραφικό περιβάλλον, αν μπορούμε.

Επαναφορά ρυθμίσεων
Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
dconf load /org/cinnamon/ < mysettingsΙσχύουν τα ίσια με τα παραπάνω, αλλά αν το κάνουμε μέσα απο το cinnamon και δεν παγώσει η πάθει κανένα τραλαλά, θα πρέπει να κάνουμε μια αποσύνδεση και επανασύνδεση.

Τα παραπάνω καλό είναι να τα έχουμε υπόψη σαν ύστατη λύση. Τις ρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουμε πάντα απο το κέντρο ελέγχου.

5
Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις / Τα πρώτα X-Apps
« στις: Φεβρουάριος 24, 2016, 12:50:59 πμ »
Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις για το τι είναι τα X-Apps. Αυτά είναι ένα καινούργιο project την ομάδας ανάπτυξης ώστε η έκδοση 18 να έχει προκαθορισμένες γενικές εφαρμογές κοινές για όλα τα περιβάλλοντα εργασίας που είναι βασισμένα στην βιβλιοθήκη gtk, όπως τα περιβάλλοντα εργασίας cinnamon, xfce, mate. Το KDE χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη Qt και τα παρακάτω δεν το αφορούν ακόμα. 

Το μακροχρόνιο πλάνο των  προγραμματιστών του Gnome είναι οι εφαρμογές του να έχουν καλή ολοκλήρωση με το περιβάλλον Gnome Shell και να εφαρμόσουν τις  νέες κατευθυντήριες γραμμές για το περιβάλλον UI που αυτό απαιτεί. Όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ποιο παραδοσιακές μορφές στις εφαρμογές και ποιο κατάλληλες για περιβάλλοντα desktop θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις ώστε οι εφαρμογές αυτές να μην μοιάζουν ξένες, αλλά να ενσωματώνονται σωστά στο περιβάλλον εργασίας.

Πριν κάποια χρόνια ένας προγραμματιστής μπορούσε να γράψει απλά μια "εφαρμογή  Linux". Το gtk ήταν μια καλή επιλογή και οι εφαρμογες είχαν μια συνεπή εμφάνιση και ταίριαζαν μεταξύ τους. Σήμερα θα πρέπει να διαλέξει αν θα γράψει μια "εφαρμογή Gnome" ή  μια "εφαρμογή Ubuntu". Και οι εφαρμογές θα πρέπει να αντικαθιστώνται σε κάθε γραφικό περιβάλλον. Η ομάδα του mint αντί να  αναπτύσσει και να συντηρεί  χωριστά εφαρμογές για Cinnamon, mate, xfce που ουσιαστικά να είναι ίδιες αποφάσισε να αναπτύξει ένα γενικό σύνολο εφαρμογών που να μπορούν να ενσωματωθούν παντού.

Οι κεντρικές ιδέες αυτών των εφαρμογών είναι:
 • Τα χρησιμοποιούν το gtk3
 • Να ακολουθούν το κλασικό παράδειγμα (με γραμμές τίτλου, μενού κλπ..)
 • Να μην είναι δεμένες με μια διανομή ή ένα περιβάλλον εργασίας
 • Να έχουν όλλες τις λειτουργίες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν
 • Να είναι συμβατές προς τα πίσω μέχρι το gtk 3.10

Οι πρώτες 2 που έχουν γραφτεί είναι ενας κειμενογράφος και μια για αναπαραγωγή πολυμέσων
Φαίνεται πως για άλλη μια φορά το mint δεν διστάζει να βάλει ένα στοίχημα. Τα κατάφερε με το mate και το cinnamon. Τα κατάφερε με την σειρά 17. Θα τα καταφέρει πάλι με την σειρά 18;
 
Πηγή: http://segfault.linuxmint.com/2016/02/the-first-two-x-apps-are-ready/

6
Κατά την χθεσινή επίθεση στο linuxmint.com  η βάση δεδομένων φόρουμ (forums.linuxmint.com) παραβιάστηκε  και ότι οι επιτιθέμενοι αποκτήσαν ένα αντίγραφό της. Εάν έχετε έναν λογαριασμό στο forums.linuxmint.com, παρακαλούμε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σας για όλες τις ευαίσθητες ιστοσελίδες όσο το δυνατόν ποιο σύντομα.

Η βάση δεδομένων περιέχει τις ακόλουθες ευαίσθητες πληροφορίες:
 • Το όνομα χρήστη και το email
 • Ένα κρυπτογραφημένο αντίγραφο του κωδικού στο φόρουμ
 • Προσωπικά στοιχεία που υπάρχουν στην υπογραφή σας
 • Προσωπικά μήνυμα σε άλλους χρήστες

Αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης παντού, όπως για παράδειγμα τον ίδιο κωδικό με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με ένα κοινωνικό δίκτυο.  Αν και οι κωδικοί πρόσβασης είναι κρυπτογραφημένοι μπορεί να σπάσουν με επιθέσεις brute-force ή με μαντάτεψα από τα προσωπικά σας δεδομένα (πχ ημερομηνία γένησης). 

Σαν ένα μέτρο ασφαλείας αλάξτε τον κωδικό σας στο linuxmint.com σε κάποιον μοναδικό κωδικό.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε δύο διαφορετικά site.
Δείτε και εδώ (http://linuxmint.gr/index.php/topic,3604.msg30066.html#msg30066) για ένα ωραίο κόλπο.

Διευκρίνησεις: Δεν έχει παραβιαστεί το forum της ελληνικής κοινότητας, αλλά το κεντρικό.  Αν εδώ δεν έχετε τον ίδιο κωδικό με κάπου αλλού δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα.  Αν όμως έχετε τον ίδιο αλλάξτε τους κωδικούς σας. Κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν πως δεν θα μας συμβεί κάτι τέτοιο αύριο.  Όπως και σε κανένα άλλο site.

Οι κωδικοί για το http://community.linuxmint.com/ δεν έχουν παραβιαστεί.

7
Γραφιστική - Γραφείο / OpenScad και ηλιακά ρολόγια
« στις: Φεβρουάριος 13, 2016, 09:12:36 μμ »
Το OpenScad είναι ένα εργαλείο για τρισδιάστατη σχεδίαση. Σε αντίθεση με προγράμματα σαν το Blender που είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες του μηχανικού και όχι στις ανάγκες του καλλιτέχνη.  Σαν πρόγραμμα δεν το είδα ποτέ γιατί έχει δύο μειονεκτήματα
 • Δεν έχει γραφικό περιβάλλον, αλλά το στερεό είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος. Και με ξέρετε πως λατρεύω κάτι τέτοια, αλλά άντε να το δώσεις αυτό σε ένα μηχανικό και να θελήσει κάποια αλλαγή.
 • Χρησιμοποιεί Constructive solid geometry (CSG), κάτι που είναι αρκετά περιοριστικό για κάποιες μορφές (και αυτός ήταν και ο πραγματικός λόγος, με ξέρετε καλά για να πιστέψετε πως λίγος κώδικας θα με σταματούσε). Aρκετά εθισμένος σε brep προγράμματα you know.
Αλλά έπεσα πάνω σε αυτό το εξαιρετικό project. Και έμεινα άφωνος με την δημιουργικότητα που απελευθερώνει η τρισδιάστατη σχεδίαση ;D

Για τον κώδικα καθώς και για περισσότερα η αρχική πηγή είναι εδώ: http://boingboing.net/2016/02/09/a-digital-3d-printed-sundial.html

Ώρα λοιπόν να μάθουμε λίγο OpenScad αξίζει τον κόπο
Κώδικας: [Επιλογή]
sudo apt-get install openscadή αν θέλουμε την νυχτερινή έκδοση θα βρούμε οδηγίες εδώ http://www.openscad.org/downloads.html

Στο δίκτυο θα βρούμε πολλά tutorials και βιβλία όπως πχ https://en.wikibooks.org/wiki/OpenSCAD_User_Manual
Τέλος ένα βίντεο για να δούμε γιατί ακριβώς μιλάμε.


Είναι τόσο δύσκολο; Δεν νομίζω. Περιμένω να δω τις δημιουργίες σας. Και αν μπορείτε να τις τυπώσετε κιόλας, ακόμα καλύτερα  ;D8
Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις / Πρόβλημα με τον mirror της Cosmote
« στις: Φεβρουάριος 11, 2016, 12:27:56 πμ »
Εδώ και μια μέρα υπάρχει ένα ζήτημα με ενημερώσεις λογισμικού στο Ubuntu, για όσους έχουν ρυθμίσει να λαμβάνουν τις ενημερώσεις από mirror στην Ελλάδα.

Το ζήτημα αναμένεται να διορθωθεί κατά την Παρασκευή, οπότε αν είστε εντάξει να μην κάνετε ενημερώσεις/εγκατάσταση πακέτων μέχρι τώρα, μπορείτε απλά να περιμένετε.

Διαφορετικά, μπορείτε να πάτε στο Ρυθμίσεις συστήματος→Ενημερώσεις λογισμικού και να επιλέξετε να λαμβάνονται οι ενημερώσεις από το Βασικό διακομιστή/Main server.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την COSMOTE που σταμάτησε να παρέχει πρόσβαση στο ftp.otenet.gr μέσω HTTP (τώρα μόνο FTP).
Για τη διόρθωση του προβλήματος, ζητήθηκε να αλλάξει το ελληνικό mirror στο NTUA. Αυτό που απομένει, είναι να γίνει δεκτή η αλλαγή (διαδικαστικό) και το gr.archive.ubuntu.com θα δείχνει πια στη νέα τοποθεσία (στο NTUA).
Λόγω DNS propagation delays, αναμένεται να είναι όλα ξανά εντάξει κατά την Παρασκευή.Όσοι έχουν κάνει αναβάθμιση στην νέα έκδοση σίγουρα θα εκτιμήσουν τις αλλαγές που έγιναν και καλύπτουν αυτού του τύπου τα προβλήματα. Για όσους έχουν κάποια παλιότερη έκδοση  και αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις αναβαθμίσεις μπορούν είτε να αλλάξουν mirror, είτε να κάνουν λίγη υπομονή.

9
Του Ευστάθιου Ιωσηφίδη

Σε αυτό το post θα προσπαθήσω να αναφέρω τις πρώτες κινήσεις που καλό θα ήταν να κάνει κάποιος που θέλει να μεταβεί από Windows σε Linux.

Συνήθως οι περισσότεροι φοβούνται την μετάβαση διότι θα χρειαστεί πολύ διάβασμα (κάτι που με τα windows δεν το χρειάζονται), φοβούνται το τερματικό και θεωρούν ότι πρέπει να διαβάσουν τις εντολές, φοβούνται ότι δεν υπάρχουν άτομα να τους βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων (και εννοούν άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, φίλους ή και γείτονες). Αυτές είναι οι συνήθεις δικαιολογίες που ακούω (κυκλοφορούν και άλλες βέβαια). Εδώ θα προσπαθήσω να καταρρίψω αυτές τις δικαιολογίες, ίσως και κάποιες από τις άλλες. Τα παραπάνω δεν ισχύουν αν κάποιος θέλει να κάνει μετάβαση σε ανοικτού κώδικα λογισμικό, όπως πχ το LibreOffice, διότι υπάρχει και σε Windows.

Τι κινήσεις πρέπει να κάνει κανείς;

1. Πριν κατεβάσει κάποια διανομή και ξεκινήσει την εγκατάσταση, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει τον λόγο που θέλει να κάνει την μετάβαση σε Linux. Είναι διότι θέλει να μην κολλάει ιούς συνέχεια; Θέλει να αναστήσει το σύστημά του; Θέλει κάποιο ειδικό πρόγραμμα που σε Windows δεν θα έχει καλή απόδοση; Θέλει να μάθει κάποια πράγματα σε προγραμματισμό; Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που καλό είναι να ξεκαθαρίσει τις απαντήσεις.

2. Όταν αποφασίσει τον λόγο, επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει το γραφικό περιβάλλον και την διανομή. Πρώτα πρέπει να αποφασίσει για το γραφικό περιβάλλον γιατί αυτό είναι που θα χρησιμοποιεί καθημερινά. Προσωπικά θεωρώ ότι πιο κοντά σε κάποιον που έρχεται από Windows είναι το KDE (ή το XFCE αν το σύστημα είναι παλιό). Το καλό στις μέρες μας είναι ότι υπάρχει το Youtube αλλά και το Google όπου μπορεί κάποιος να δει πως είναι και να αποφασίσει τι θέλει. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και κάποιος φίλος-γνωστός που να μπορεί να του υποδείξει ότι υπάρχουν και άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Όσον αφορά την διανομή, θεωρώ ότι είναι πολύ δευτερεύον κομμάτι, αφού τα γραφικά περιβάλλοντα είναι ίδια σε όλες τις διανομές (απειροελάχιστες διαφορές υπάρχουν).

Επίσης μια εργασία που πρέπει να κάνει είναι να βρει τις αντιστοιχίες των προγραμμάτων που χρησιμοποιούσε στα windows, ώστε να δει εάν λείπει κάτι βασικό που χρησιμοποιεί επαγγελματικά και δεν μπορεί να λείψει από την λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων. Υπάρχουν κάποιοι αντικαταστάτες αλλά εάν οι δημόσιες υπηρεσίες αποδέχονται ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείων, δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί.

Εδώ θέλω να απευθυνθώ στους γνώστες και να πω ΜΗΝ προτείνετε στους νέους γραφικό περιβάλλον και διανομή που δεν γνωρίζετε διότι ΕΣΑΣ θα πάρουν τηλέφωνο. ΔΕΝ πρόκειται να ψάξουν την λύση μόνοι τους. Αυτό ισχύει ακόμα και σε λύσεις servers, όσο καλή-γνωστή και εάν είναι η λύση της αγοράς (πχ Debian) και εσείς γνωρίζετε από openSUSE, προτιμήστε την λύση του openSUSE Leap. Ίσως με αυτό τον τρόπο να είναι και δύσκολο από τον “πελάτη” σας να βρει άλλον στην θέση σας.

3. Επόμενο κομμάτι είναι η δοκιμή της απόφασης. Επειδή οι χρήστες που έρχονται από τα Windows δεν γνωρίζουν την τεχνολογία LiveCD/DVD/USB, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλο το σύστημα μπορεί να σηκωθεί στη μνήμη χωρίς να γίνει εγκατάσταση. Πρέπει με κάποιον τρόπο να “διαφημιστεί” από εμάς που προωθούμε το Linux.
ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ, αν σας αρέσει, ΜΗΝ το εγκαταστήσετε ακόμα. Αν ΔΕΝ σας άρεσε, επιστρέψτε στο βήμα 2 και ψάξτε άλλο γραφικό περιβάλλον.

4. Έστω ότι σας άρεσε το γραφικό περιβάλλον και η διανομή. Επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση. ΠΡΟΣΟΧΗ. Προτού προχωρήσετε στην εγκατάσταση καλό θα ήταν να δείτε μερικά βιντεάκια στο Youtube που αναφέρουν πως γίνεται η εγκατάσταση. Δεν θα σας πάρει πολλή ώρα. Σαν εγκατάσταση είναι 20-30 λεπτά. Τα βίντεο τα γυρίζουν το πολύ 10-15 λεπτά. Εξηγούν πολλά θέματα, για να τα κάνετε όλα σωστά. Εάν δεν είστε τύπος του βίντεο, ψάξτε στο Google να δείτε πως μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση. Θα βρείτε αποτελέσματα είτε εικόνα, είτε κείμενο.

Προφανώς θα έχετε επιλέξει μια διανομή. Ψάξτε αν έχει forum, λίστα αλληλογραφίας, facebook, twitter, Google Plus και ρωτήστε να σας δώσουν υλικό πως μπορείτε να κάνετε ΣΩΣΤΗ εγκατάσταση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι κοινότητες προτείνουν να χρησιμοποιήσετε το forum ή την λίστα ώστε η ερώτησή σας να μπορεί να αναζητηθεί από άλλον χρήστη που πιθανό να θέλει να ρωτήσει το ίδιο με εσάς (και πιθανό να διστάζει).

5. Προχωράμε στην αυτό καθαυτό εγκατάσταση.
Μια πρόταση είναι να απευθυνθείτε στο forum εάν κάποιος είναι διαθέσιμος να σας βοηθήσει σε κάποιο LUG εάν φοβάστε τόσο πολύ. Εάν έχετε αυτοπεποίθηση στον εαυτό σας, προχωρήστε μόνο σας στην εγκατάσταση. Ένα σημείο χρήζει προσοχής. Το σημείο της δημιουργίας κατατμήσεων. Μπορείτε να κάνετε το εξής:

– Να αποδεχτείτε την προτεινόμενη ρύθμιση της διανομής (εάν έχει τον απλό εγκαταστάτη). Ανάλογα την διανομή, μπορεί να καταλήξετε με σύστημα με μια κατάτμηση με όλα μέσα ή με δυο κατατμήσεις (μια το σύστημα και η άλλη εκτεταμένη με την εικονική μνήμη) ή με 3 κατατμήσεις (το ιδανικό) με το σύστημα, την εικονική μνήμη και τον χώρο αποθήκευσης προσωπικών αρχείων.
– Να επιλέξετε να σας μικρύνει τον χώρο που έχετε windows εγκατεστημένα (σε dual boot μηχάνημα) και να σας μπερδέψει τις κατατμήσεις όπως παραπάνω.
– Να επιλέξετε χειροκίνητα. Επιλέξετε να μικρύνετε το χώρο με τα windows (εάν έχετε). Στον χώρο που έχετε ελεύθερο, επιλέξτε πρωτεύον χώρο με σημείο προσάρτησης το / και σύστημα αρχείων Btrfs ή ext4. Χωρητικότητα περίπου 20GB ενώ για btrfs όχι μικρότερο από 40GB εάν θέλετε να έχετε snapshots και rollback (thanks Πάνο). Μετά πάλι πρωτεύον κατάτμηση με χώρο διπλάσιο της φυσικής σας μνήμης (με ανώτερο το 4GB) και ρυθμίστε το ως εικονική μνήμη (swap). Ότι περισσέψει το ρυθμίζετε ως πρωτεύουσα κατάτμηση με σημείο προσάρτησης /home και σύστημα αρχείων XFS ή ext4. Εάν διαθέτετε και windows είστε στις 4 πρωτεύουσες κατατμήσεις (το ανώτερο). Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε κάτι στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε το /home σας σε extended κατάτμηση.

6. Ωραία, τώρα κάνατε την εγκατάσταση. Μετά τι;
Εάν δεν ξέρετε πως να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες, είτε ρωτήστε στα κανάλια βοήθειας της διανομής, είτε ψάξτε μόνοι σας στο Internet.

Αρχικά προχωρήστε σε αναβάθμιση-ενημέρωση. Εγκατάσταση codecs.
Στη συνέχεια εγκαταστήστε τα προγράμματα που έχετε σχηματίσει την λίστα στο βήμα 2. Αυτά συνήθως θα τα βρείτε σε γραφικό εργαλείο που έχει η κάθε διανομή. Σε περίπτωση που δεν είναι στα επίσημα αποθετήρια και πρέπει να το κατεβάσετε μόνοι σας, μπορείτε να το κάνετε από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος είτε να ρωτήσετε στα κανάλια επικοινωνίας της διανομής.
ΞΕΧΑΣΤΕ τα αρχεία exe. Αυτά πιθανό να τρέχουν με emulators όπως είναι το wine ή το Playonlinux ή Crossover. Το θέμα είναι ότι για να εγκατασταθούν, καλό είναι να ψάξετε πως εγκαθίστανται και εάν όντως θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε.

7. Χρησιμοποιήστε το γραφικό περιβάλλον/διανομή. Μπορεί να κάνετε και χαζομάρες στην αρχή και ίσως να χρειαστεί να το εγκαταστήσετε ξανά. Προσπαθήστε να μάθετε τις ρυθμίσεις, να βρείτε διάφορες λειτουργίες.
Εδώ θα έρθει το τερματικό. Αν θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω, θα το χρειαστείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε απλή χρήση του υπολογιστή σας, μπορεί να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ.
Μάθετε τις εντολές της διανομής. Μην προσπαθήσετε να θυμάστε όλες τις εντολές μαζί με τις επιλογές τους. ΜΟΝΟ τις απλές. Οι περισσότερες είναι ίδιες με του cmd των windows. Άλλες έχουν απλά μια λογική που ονομάζονται έτσι.
Μπείτε στο forum και ρωτήστε ή απαντήστε τις ερωτήσεις.

Αναδημοσίευση. Πηγή: planet.ellak.gr   Ευστάθιος Ιωσηφίδης
https://ellak.gr/2016/01/nea-apo-ton-planiti-planet-ellak-grodigies-pros-naftilomenous-protes-kinisis-metavasis-apo-windows-se-linux/


10
Το Linux Mint 17.3 κωδικό όνομα  Rosa είναι μια έκδοση με υποστήριξη μακράς διάρκειας και και  υποστηρίζεται μέχρι το έτος 2019. Έρχεται με ανανεωμένο λογισμικό και ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας. Οι βελτιώσεις που φέρνει θα κάνουν την εμπειρία χρήσης του ακόμα καλύτερη. Ας δούμε τις αλλαγές που υπάρχουν ανεξάρτητα από το περιβάλλον εργασίας.

Αποθετήρια Λογισμικού
Από τα αποθετήρια λογισμικού εγκαθιστούμε νέο λογισμικό καθώς και αναβαθμίσεις. Το ιδανικό αποθετήριο θα πρέπει να είναι γρήγορο, αξιόπιστο και να αν1ανεώνετε συχνά. Τα επίσημα αποθετήρια  αναπαράγονται  σε πολλούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.  Tο εργαλείο Πηγές Λογισμικού μας βοηθά να βρούμε το καλύτερο αποθετήριο

Μια πρώτη αλλαγή είναι ότι ανιχνεύει την γεωγραφική μας θέση και ελέγχει πρώτα τα κοντινά γεωγραφικά αποθετήρια για να βρει το γρηγορότερο.  Μπορούμε να το σταματήσουμε μόλις βρει κάποιο ικανοποιητικά γρήγορα αυξάνοντας την ευκολία χρήσης του.


Η μέτρηση της ταχύτητας είναι ποιο αξιόπιστη. Επίσης ελέγχετε  αν το αποθετήριο είναι ενημερωμένο, καθώς και αν ένα ppa είναι συμβατό

Διαχειριστής Ενημερώσεων
Ο διαχειρηστής ενημερώσεων κάνει πολούς επιπλέον ελέγχους στα αποθετήρια. Μας λέει αν ένα αποθετήριο δεν έχει ενημερωθεί αν έχει πρόβλημα ή αν απλά δεν είναι το πιο γρήγορο


Ο έλεγχος για ενημερώσεις πλέον γίνετε 10 λεπτά μετά την σύνδεση και στην συνέχεια κάθε 2 ώρες. Παλιά ήταν κάθε 30 λεπτά, Η συμπεριφορά αυτή μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί.

Διαχειριστής οδηγών
Ο διαχειριστής είναι πιο αξιόπιστος. Ειναι ταχύτερος και ενημερώνει την cache πριν κάνει οτιδήποτε. Επίσης δίνει καλύτερη αναφορά λαθών και έχει καλύτερη ταξινόμηση. Είναι πλέον ευκολο να δεις αν ένας οδηγός είναι ανοικτός ή όχι.  Επίσης υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τα ολοκληρωμένα της Broadcom.


Άλλες βελτιώσεις
Υπάρχουν πολλές αλλά αναφέρω μόνο τις κυριότερες
 • Καινούργιο cinnamon ή mate. Με πλήθος βελτιώσεων και νέων χαρακτηριστικών που θέλουν μια ποιο αναλυτική παρουσίαση
 • Καλύτερη υποστήριξη HiDPI  στην οθόνη σύνδεσης, Καλύτερη υποστήριξη για οθόνες κινητού και αφής καθώς και τηλεοράσεις, Πληκτρολόγιο οθόνης διαθέσιμο στην οθόνη συνδεσης
 •   Καινούργια Xorg, Mesa καθώς και  Linux kernel. Η έκδοση του πυρήνα  4.2.0 είναι διαθέσιμη, αλλά καλό είναι να περιμένουμε τον Φεβρουάριο για να έχουμε καλύτερη υποστήριξη
 •   Το LibreOffice αναβαθμίστηκε στην έκδοση  5.
 •   Καλύτερη εμφάνιση και νεα backgrounds. Η οθόνη καλωσορίσματος άλλαξε ελαφρά 
 •   Τα προγράμματα Orca (αναγνώστης οθόνης), Nemo-preview ειναι προεγκατεστημένα 
 •   Η υποστήριξη για OpenVPN είναι προ εγκατεστημένη
 •   Το Inxi έχει ενημερωθεί και υποστηρίζει πολλαπλές κάρτες οθόνης

Υποστήριξη
Το Linux Mint 17.3 θα λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι το 2019.
Μέχρι το έτος 2016, οι μελόντικές εκδώσεις θα χρησιμοποιούν την ίδια βάση με το 17.3 και οι αναβαθμίσεις θα είναι απλές και εύκολες. Βάση του είναι το Ubuntu 14.04 Η δουλειά για το mint 18 θα ξεκινήσει μετά το έτος 2016.

11
Χριστουγεννιάτικο  δώρο: Αναβάθμιση στην έκδοση Linu Mint Rosa (17.3). Εικονογραφημένος οδηγός εγκατάστασης.Η αναβάθμιση αφορά τις εκδόσεις Cinnamon και  MATE των  Linux Mint 17, 17.1 και 17.2 στην έκδοση 17.3.

Αναβάθμιση μόνο αν υπάρχει λόγος
Αν κάτι δουλεύει δεν είναι καλό να το πειράξουμε. Πριν προχωρήσεις σε αναβάθμιση πες δυνατά τον λόγο για τον οποίο την κάνεις. Μπορεί να είναι κάτι που ήταν ενοχλητικό ή λάθος και που η καινούργια έκδοση το αλλάζει ή κάποιο καινούργιο χαρακτηριστικό που σου αρέσει και το θέλεις, 

Η αναβάθμιση για την αναβάθμιση δεν έχει νόημα ειδικά όταν είσαι ικανοποιημένος από την έκδοση που έχεις. Διάβασε λοιπόν προσεχτικά τα νέα χαρακτηριστικά και τις σημειώσεις έκδοσης (θα μεταφραστούν σύντομα ελπίζω, αλά αν κάποιος άλλος το κάνει καλοδεχούμενος) πριν αποφασίσεις. 

Τι αναβαθμίζετε
Με τον παρακάτω τρόπο θα περαστούν μόνο οι αναβαθμίσεις επιπέδου 1 καθώς και το βασικό σύστημα. Δεν θα περαστούν οι αναβαθμίσεις επιπέδου 2,3,4. Αυτές θα πρέπει να γίνουν με το χέρι,  για τους ίδιους λόγους μιας αναβάθμισης στο 17.3. Δηλαδή αν μπορείς να πεις φωναχτά τον λόγο. Ούτε βέβαια θα περαστούν οι εν δυνάμει επικίνδυνες αναβαθμίσεις του  επιπέδου 5.

Επιπλέον πληροφορίες
 • Λίγο μετά που θα κυκλοφορήσουν οι εκδώσεις για KDE και Xfce θα μπορεί να γίνει αναβάθμιση τους με ακριβώς αυτόν τον τρόπο.
 • Το mint 17.3 έρχεται με ένα νέο πυρήνα. Αλλά δεν θα γίνει καμία αναβάθμιση του πυρήνα. Αυτή θα γίνει αν αναβαθμιστεί το πακέτο linux-kernel-generic ή με μεγαλύτερο έλεγχο απο το ειδικό εργαλείο επιλογής πυρήνα. 
 • Το μενού του διαχειριστή εκκίνησης grub δεν θα αλλάξει και θα δείχνει την παλιά έκδοση. Η (αχρείαστη) ενημέρωση του μπορεί να γίνει με την εντολή sudo update-grub ή εγκαθιστώντας ένα νέο πυρήνα.
 • Καλό είναι να μην τρέξει ο screensaver Αν τρέξει πατάμε CTRL+ALT+F1 συνδεόμαστε και δίδουμε τις εντολές killall cinnamon-screensaver και killall mate-screensaver και μετά CTRL+ALT+F7 (ή F8)
 • Οι αναβαθμίσεις επιπέδου 3 ubuntu-drivers-common και bcmw-kernel-source  καλό είναι να περαστούν


Διαδικασία Αναβάθμισης
Θα πρέπει να περαστούν αυτές οι βασικές ενημερώσεις ανεξάρτητα αν θα κάνουμε ή όχι την αναβάθμιση. Διαφορετικά δεν θα δούμε άλλες αναβαθμίσεις.

Από εκεί και μετά η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλήhttp://blog.linuxmint.com/?p=2955
http://www.linuxmint.com/rel_rosa_cinnamon.php
http://www.linuxmint.com/rel_rosa_cinnamon_whatsnew.php

12
Κλείστε τα παράθυρα
και ανοίξτε τις πόρτες για την ελευθερία:
Μια δράση του FSF.orgΚλείστε τα παράθυρα και ανοίξτε τις πόρτες για την ελευθερία: Μια δράση του FSF https://www.fsf.org/ για κάνετε τους φίλους σας να εγκαταστήσουν και να δοκιμάσουν Linux.

Μπορεί να μην μπορούμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια των χρηστών που εγκαθιστούν τα Windows 10 (και γίνονται θύματα συνεχούς παρακολούθησης), αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας να έλθουν μαζί μας στον ελεύθερο κόσμο του Linux. Σε αυτό το πλαίσιο τo Free Software Foundation  https://www.fsf.org/ ξεκίνησε μια καμπάνια για να δηλώσουμε ότι θα βοηθήσουμε ένα φίλο να γυρίσει στο GNU/Linux.

Σε περίπτωση που δεν πειστεί μπορείτε να του δείξετε,  και τα εναλλακτικά προγράμματα ελεύθερου και ανοικτού κώδικα για windows. Στο FSF υπάρχει μια λίστα με τις διανομές GNU/Linux (https://www.gnu.org/distros/free-distros.en.html ) αλλά και στο http://distrowatch.com/ μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα όλων των διανομών Linux.

Ακόμα στο FSF υπάρχει μια λίστα φορητών υπολογιστών που έχουν πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα προστασίας της ελευθερίας του FSF και η λίστα h-node με τη βάση δεδομένων με φιλικό προς το ελεύθερο λογισμικό hardware.

Σχετικές παραπομπές: 
https://www.fsf.org/windows
https://www.fsf.org/windows/pledge
https://mathe.ellak.gr/?page_id=135

Πηγή άρθρου:
https://www.fsf.org/blogs/community/help-a-friend-skip-windows-10-and-try-gnu-linux
https://ellak.gr/2015/08/kliste-ta-parathira-ke-anixte-tis-portes-gia-tin-eleftheria-mia-drasi-tou-fsf-org/

13
Εβδομάδα Προώθησης του Ψηφιακού Νομίσματος
24 – 31 Ιουλίου 2015

Δημιουργούμε μια νέα οικονομία
Στόχος μας ένα παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την ισοτιμία, στη δίκαιη και ηθική χρήση. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας συμμετοχή σε αυτό το νέο και ελπιδοφόρο πείραμα.
Ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα, έχουμε πλέον όλοι μας αντιληφθεί πόσο εύθραυστο και καθοδηγούμενο είναι το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των λίγων. Θέλοντας να αλλάξουμε αυτή τη μονόπλευρη σχέση που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας, στοχεύουμε σε μία οικονομία που θα αντλεί τη δύναμή της από την κοινωνία και τις σχέσεις που εμείς οι ίδιοι οικοδομούμε με εμπιστοσύνη και κοινή προσπάθεια. Προς αυτή την οικονομία χρησιμοποιούμε ως όχημα ένα ψηφιακό νόμισμα, το FairCoin.

Τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα
Πρόκειται για ιδεατά νομίσματα που δεν ελέγχονται από κάποια κεντρική αρχή, τράπεζα, κράτος κ.ο.κ. αλλά από κατανεμημένους υπολογιστές ανά τον κόσμο. Οι υπολογιστές αυτοί ανήκουν στους απλούς χρήστες του νομίσματος και όλες οι συναλλαγές προστατεύονται και κρυπτογραφούνται για να είναι ασφαλείς. Ολόκληρο το σύστημα βασίζεται σε τεχνολογία πληροφορικής που έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχθεί ως ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για συναλλαγές μακριά από το υπάρχον εξουσιαστικό κεντρικό σύστημα που όλοι μας γνωρίζουμε.
Περισσότερες πληροφορίες https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency

Πως γίνονται οι συναλλαγές

Υπάρχει και λειτουργεί μία ολόκληρη αγορά ψηφιακών νομισμάτων όπου ο καθένας μπορεί εύκολα να μετατρέψει κάποιο ποσό από τα κοινά νομίσματα (Ευρώ, δολάρια κ.ο.κ.) σε οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα και αντίστροφα, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία. Αυτό γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή η ακόμη και μέσω των τραπεζών, μεταφέροντας το ποσό σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με καταστήματα σε όλο τον κόσμο όπως κάθε κοινό νόμισμα. Επίσης η επιλογή της αποταμίευσης είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για το κοινό μας νόμισμα, το FairCoin  :)

Πληροφορίες για τις συναλλαγές https://getfaircoin.net/

Γιατί επιλέγουμε το FairCoin
Το FairCoin είναι ένα από τα πολλά ψηφιακά νομίσματα που κυκλοφορούν. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα δεν επιτρέπει την εκμετάλλευσή του με σκοπό το κέρδος. Επίσης δεν προσφέρεται σε όσους προσβλέπουν στην υπερσυσσώρευσή του μέσω ενεργοβόρων υπολογιστικών συστημάτων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, το BitCoin.
Με αρχικό κεφάλαιο τα 50.000.000 FairCoins τον Μάρτιο του 2014, μπήκε ακόμη μία βάση για νέα κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία,με στόχο η FairCoop να προωθήσει και να βοηθήσει κάθε συνεργατική προσπάθεια που μοιράζεται τις αξίες μας. Ήδη έχουν γίνει πολλές δωρεές σε συνεργατικά εγχειρήματα ως βοήθημα και η εβδομάδα προώθησης που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμη μία τέτοια προσπάθεια.
Πληροφορίες για το FairCoin https://fair.coop/faircoin/

Εβδομάδα παγκόσμιας προώθησης Faircoin
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα αλληλέγγυου εμπορίου κ.τ.λ. απ’ όλο τον κόσμο, θα κληθούν να δεχθούν FairCoins στις συναλλαγές τους και να επιβεβαιώσουν από πρώτο χέρι πως αυτό το ψηφιακό νόμισμα δίκαιου εμπορίου μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στις οικονομικές τους συναλλαγές.
Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν FairCoins, ώστε να αναδειχθεί η πραγματική του χρήση στις επιχειρήσεις και να συμβάλλει στην ενσωμάτωσή τους μέσα στην κοινωνία που προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε. Καλούμε όλα τα άτομα και τις συλλογικότητες που τάσσονται υπέρ των αξιών που προωθεί η FairCoop, να συμμετάσχουν σε αυτήν την εβδομάδα δράσης!
Πληροφορίες για την εβδομάδα προώθησης https://use.fair-coin.org/el/

Τι χρειάζεστε για να συμμετέχετε
Αρχικά χρειάζεται να εγκαταστήσετε, εύκολα και γρήγορα, το ψηφιακό πορτοφόλι του FairCoin σε υπολογιστή ή/και κινητό τηλέφωνο.
Περισσότερες οδηγίες https://use.fair-coin.org/el/get-involved/

Εάν είστε ιδιώτης
Διεκδικήστε τώρα το δώρο των 40 FairCoins για τις συναλλαγές σας από εδώ https://use.fair-coin.org/el/40faircoins/
Χρησιμοποιήστε το ποσό αυτό σε όσα καταστήματα δέχονται FairCoins και εξοικειωθείτε με τη χρήση του. Δείτε τον κατάλογο με τα καταστήματα αυτά εδώ https://use.fair-coin.org/el/directory/

Εάν είστε κατάστημα
Εγγραφείτε στην εβδομάδα προώθησης εδώ https://use.fair-coin.org/el/
Σε λίγο το κατάστημά σας θα εμφανίζεται στη λίστα με τα συνεργαζόμενα καταστήματα και θα μπορείτε να δέχεστε συναλλαγές με FairCoins στο ψηφιακό σας πορτοφόλι!

Περισσότερες πληροφορίες https://fair.coop/


Εγκατάσταση πορτοφολιού στο LinuMint
Υπάρχουν 2 προγράμματα το faircoin-linux-v1.5.1.tar.bz2  που είναι ίδιο με αυτό του bitcoin απλά το κατεβάζουμε και τρέχει.
Προτείνετε όμως το  electrum-fair το οποίο είναι ποιο γρήγορο.
Κώδικας: [Επιλογή]
sudo apt-get install python-pip python-qt4
sudo pip install https://electrum.fair-coin.org/download/Electrum-fair-2.3.3.tar.gz
Το τρέχουμε με electrum-fair ή απο το μενού. Την πρώτη φορά που θα τρέξει θα μας δώσει 12 τυχαίες λέξεις. Γράφουμε με προσοχή αυτές τις λέξεις σε χαρτί. Αν πάθει κάτι ο υπολογιστής μας θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το πορτοφόλι μας.
στην συνέχεια το πληκτρολογούμε από το χαρτί για να είμαστε βέβαιοι πως το κάναμε 8)

Στην συνέχεια δίδουμε τα στοιχεία μας και το όνομα του πορτοφολιού μας στην διεύθυνση https://use.fair-coin.org/el/40faircoins/
και διεκδικούμε 40 faircoins δωρεάν. Δεν είναι κάποια εταιρεία πίσω και τα στοιχεία δεν θα δοθούν αλλού.

14
Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις / Κενό ασφάλειας στο Flash
« στις: Ιούλιος 14, 2015, 12:11:47 μμ »
Είναι πιθανό κάποια βίντεο ή κάποια παιγνίδια να μην παίζουν στο Firefox και να ζητάει αναβάθμιση στον Flash Player. Με μια εφαρμογή των ενημερώσεων, ή με μια αναβάθμιση στο 17.2 το πρόβλημα λύνονταν. Αλλά υπάρχει περίπτωση να επανέλθει.
Το flash player είναι ένα κομμάτι κλειστού λογισμικού φτιαγμένο απο την adobe. Τις τελευταίες μέρες ανακαλύπτονται πολύ σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Και βρέθηκε ξανά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας.

Είναι καλύτερο να απενεργοποιήσουμε το flash σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό αυτόματα. Πατάμε στο και επιλέγουμε "Add Ons"  -> "Πρόσθετες λειτουργίες".
Από εκεί πατάμε στο "Έλεγχος αν είναι ενημερωμένες οι πρόσθετες λειτουργίες σας" και θα απενεργοποιήσει το Shockwave flash.

Τις επόμενες μέρες κοιτάζουμε μήπως έρθει κάποια αναβάθμιση που να διορθώνει το πρόβλημα.

Ενημέρωση: Ήρθε η αναβάθμιση. Απλά περάστε τις προτεινόμενες αναβαθμίσεις, και είμαστε εντάξει.

Για περισσότερα:
https://support.mozilla.org/el/kb/set-adobe-flash-click-play-firefox
https://support.mozilla.org/en-US/kb/add-ons-cause-issues-are-on-blocklist
https://news.ycombinator.com/item?id=9883246

15
Οδηγοί χρήσης / HOWTO: Εξυπνοι κωδικοί για sites
« στις: Ιούνιος 10, 2015, 12:42:15 μμ »
Αν ένας δικτυακός τόπος παραβιαστεί, τότε οι κακοί μπορούν να αποκτήσουν τον κωδικό πρόσβασης μας. Οπότε αν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε πολλά sites, τότε οι κακοί αυτόματα θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς μας. Μια προφανής λύση για αυτό είναι να έχουμε διαφορετικό κωδικό για κάθε τόπο. Αλλά μετά θα πρέπει να θυμόμαστε 40-50 διαφορετικούς κωδικούς ή να χρησιμοποιούμε λύσεις για την αποθήκευση τους σε τρίτους, που δεν ξέρουμε αν είναι ή αν θα γίνουν ποτέ οι κακοί της υπόθεσης.

Μια βέλτιστη λύση θα ήταν να έχουμε ένα κωδικό μόνο που θα μας είναι εύκολο να τον θυμόμαστε [1] και από αυτόν να παράγουμε τους υπολοίπους κωδικούς. Και δεν θα χρειαστεί να κρατάμε αποθηκευμένα πουθενά τίποτα απολύτως. Ιδού ο τρόπος. Θα  φτιάξω μια καινούργια εντολή σαν μια  συνάρτηση μέσα στο .bashrc.
Ο κώδικας:
Κώδικας: [Επιλογή]
strongpw() {
    echo -n "Enter secret: "
    read -r
    echo '' # line break
    echo -n "$REPLY:$1" | sha256sum | perl -ne "s/([0-9a-f]{2})/print chr hex \$1/gie" | base64 | tr +/ Ea | cut -b 1-20
}
που θα πρεπει να μπορείς να τον βρεις από εδώ ή από εδώ: http://ss64.com/pass/command-line.html (θέλει κάποιες μικρές αλλαγές, άλλα η λογική είναι ίδια).

Χρήση:
Κώδικας: [Επιλογή]
strongpw linuxmint.gr
Enter secret:@rn@k1White+PX

Y4azMnd6ShEfjooob8wT
Και έχω τον πολύ ισχυρό κωδικό Y4azMnd6ShEfjooob8wT αποκλειστικά για το linuxmint.gr. Και ο κωδικός αυτός θα πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν που θα δείτε στο δικό σας μηχάνημα.

Άλλος τρόπος:
Δείτε το http://ss64.com/pass/ για μια σελίδα που κάνει ακριβώς το ίδιο. Και θα μου δώσει ακριβώς τον ίδιο κωδικό.

Αν τώρα κάποιος  κακός μάθει τον κωδικό Y4azMnd6ShEfjooob8wT δεν θα μπορεί να βρει ποιος είναι ο κεντρικός κωδικός.
Και εγώ θα πρέπει απλά να θυμάμαι @rn@k1White+PX.
[1] Που όχι δεν θα είναι η ημερομηνία που έχετε γενέθλια/χωρίσατε την πρώην, ούτε ο αριθμός του αυτοκινήτου σας,  ούτε κάτι σαν 123456789 ούτε aekara.
Αλλά για παράδειγμα "αρνάκι άσπρο και παχύ"=>"arnakiWhite+PX"=>"@rn@k1White+PX". Εύκολο?

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10