*

Τελευταία θέματα

Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Constantine

Σελίδες: [1] 2 3 4
1
Ενα θα κλεινει 2 θα ανοιγουν...για αυτο ακριβως τον λογο θελαμε ενα φορουμ , χωρις αρχηγους...μολις τωρα βλεπουμε τις επιπτωσεις οταν ενας κανει κουμαντο...κλειδωνει θεματα για να αποφυγει τον διαλογο, βγαζει διαχειρηστες...και προσεχως βλεπω διαγαφη χρηστων...

2
                                                                                     
Σε όλα τα λειτουργικά συστήματα υπάρχει ενα σύστημα αρχείων που σκοπό έχει να οργανώσει όλα τα δεδομένα του υπολογιστή, τα δεδομένα αυτά για να γίνει καλύτερη η διαχείριση τους μοιράζονται σε καταλόγους που περιέχουν ομοειδή αρχεία.Οι κατάλογοι μπορούν να είναι οργανωμένοι σε ένα ή σε πολλά επίπεδα δημιουργώντας έτσι ένα δενδροειδές σύστημα, για να το εξηγήσουμε πιο απλά φανταστείτε οτι έχετε μια βιβλιοθήκη με ντοσιέ και μέσα σε αυτά υπάρχουν μέσα φάκελοι.
Στο linux όλα ξεκινάνε από τον αρχικό κατάλογο "/", γνωστό και σαν ρίζα (root).  Μέσα σε αυτόν υπάρχουν όλοι οι άλλοι δημιουργώντας έτσι μια δομή που μοιάζει με ένα ανάποδο δέντρο. Αυτή η δομή είναι αρκετα διαφορετική και πιο λίγο  σωστά οργανωμένη απο  την δομή των Windows που έχουμε συνηθίσει πχ C:\Windows και C:\Windows\system ενώ για τις εγκατεστημένες εφαρμογές πρέπει να πάμε στον κατάλογο  C:\Program Files.
Μια γνώση της δομής του ανάποδου αυτού δέντρου είναι χρήσιμη για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πιο προχωρημένα πράγματα, αλλά και για να καταλάβουμε καλύτερα πως δουλεύει ο υπολογιστής αν σηκώσουμε το χαλί του GUI.
/ (κατάλογος-ρίζα)
Ο ριζικός κατάλογος είναι η αρχή του συστήματος Linux, και κάτω από αυτόν είναι οτιδήποτε άλλο. Δεν έχουμε την έννοια του χωριστού δίσκου και αυτό είναι καλό. Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τον χρήστη σε ποιο δίσκο είναι κάτι, αν είναι καν στο μηχάνημα του.

/boot
Το Linux για ένα καθαρό λόγο είναι απλά ένας πυρήνας ενός λειτουργικού, Θα το βρούμε εδώ μέσα, μαζί με τον διαχειριστή εκκίνησης και ότι άλλο χρειάζεται για να ξεκινήσει να τρέχει, το πρώτο πρόγραμμα που αυτό είναι το /bin/init. Σε λίγο καιρό αυτό θα δείχνει στο systemd.

/dev
Στον κατάλογο dev (devices) θα βρούμε όλα τα αρχεία των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή  σκληροί δίσκοι, συσκευές usb, modem, εκτυπωτές κτλ. Στο Linux οι συσκευές είναι απλά αρχεία!

/proc
Σε αυτόν τον κατάλογο θα βρούμε εικονικά αρχεία σχετικά με πληροφορίες του συστήματος και του kernel. Είπαμε οτι στο Linux οι συσκευές ειναι αρχεία. Ε λοιπόν αρχεία είναι τα πάντα και κάθε τι είναι αρχείο, εδώ θα βρούμε τα προγράμματα που τρέχουν, σαν αρχεία.  Για παράδειγμα το "αρχείο" /cpoc/cpuinfo περιέχει πληροφορίες για τον επεξεργαστή. και με ένα απλό επεξεργαστή κειμένου το ανοίγεις και βλέπεις τι επεξεργαστή έχεις.

/bin
Στον κατάλογο bin (binaries) βρίσκονται τα  απολύτως απαραίτητα εκτελέσιμα αρχεία προγραμμάτων που χρειάζονται  για να ξεκινήσει ο υπολογιστής και να προσαρμόσει τα υπόλοιπα συστήματα  αρχείων (/usr, /home, /opt).

/lib
Στον κατάλογο lib (libraries) θα βρούμε τις βιβλιοθήκες, που είναι κάτι αντίστοιχο με τα αρχεία DLL των Windows. Οι βασικές βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν τα προγράμματα που βρίσκονται στο /bin θα βρεθούν εδώ.

/sbin
Η διαφορά του απο τον κατάλογο /bin είναι οτι τα προγράμματα αυτά εκτελούνται μόνο απο τον διαχειριστή του συστήματος στην περίπτωση που θέλει να ανακτήσει η επιδιορθώσει το σύστημα.

/etc
Στον κατάλογο etc θα βρούμε τα αρχεία  ρυθμίσεων του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων προγραμμάτων.
 Παράδειγμα  στον υποκατάλογο X11 θα βρούμε τις ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το  πρόγραμμα απεικόνισης των παραθύρων X windows system.

/home
O  κατάλογος home είναι ο αντίστοιχος κατάλογος My documents που έχουμε  στα Windows, μέσα σε αυτόν υπάρχουν τα προσωπικά αρχεία του χρήστη πχ.  εικόνες, έγγραφα, μουσική, βίντεο κτλ. Σε γενικές γραμμές εδώ μέσα μπορεί να πειράξει ενας χρήστης. Για αλλαγές εκτός αυτής της περιοχής απαιτείται συνήθως η χρήση της εντολής sudo.

/root
Αυτός  είναι ο κατάλογος του root δηλαδή του υπερχρήστη που έχει το δικαίωμα  να κάνει οτιδήποτε στο σύστημα. Στις μέρες μας δεν χρησιμοποιείτε πολύ, και προτιμάτε   ο μηχανισμός sudo. Γιατί εδώ και όχι στο /home; Ο λόγος είναι οτι το /home μπορεί να είναι σε άλλο δίσκο (μιας και θέλει πολύ χώρο σε ένα σύστημα με πολλούς χρήστες) ή ακόμα σε ανά απομακρυσμένο υπολογιστή. Ακόμα και αν υπάρξει πρόβλημα ο διαχειριστής θα μπορεί να μπει και να το διορθώσει.

/mnt
Σε αυτόν τον κατάλογο  προσαρτώνται οι συσκευές, σκληροί δίσκοι, οι δίσκοι usb, οι συσκευές cd/dvd κτλ. με την εντολή mount, δηλαδή βάζουμε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή το σύστημα τον ενσωματώνει με την εντολή mount και μετά απο αυτήν την διαδικασία μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε.

/tmp
Σε αυτόν τον κατάλογο ο οποίος είναι βοηθητικός  αποθηκεύονται προσωρινά κάποια αρχεία.

/usr
Σε αυτόν τον κατάλογο θα βρούμε όλες τις εφαρμογές, βιβλιοθήκες, documentation κτλ. που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης του συστήματος κάτι σαν το αντίστοιχο Programs Files των Windows. Η δομή του ακολουθεί αυτη του "/" και θα βρούμε μέσα αντίστοιχους υποκαταλόγους όπως /usr/bin, /usr/lib. Ιδιαιτερη μνεία θέλει ο κατάλογος /usr/share όπου θα βρούμε αρχεία βοηθητικά των προγραμμάτων που είναι ανεξάρτητα της αρχιτεκτονικής του υπολογιστή.

/var
Στον κατάλογο var (Variables=μεταβλητές) αποθηκεύονται οι μεταβλητές του συστήματος η αλλιώς τα αρχεία καταγραφής του συστήματος, πληροφορίες με δεδομένα από εφαρμογές τα οποία αλλάζουν συνεχώς όσο δουλεύετε στο σύστημα γιατί προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα τα log files δηλαδή. Πολλοί αποφεύγουν να το βάζουν σε ένα δισκο ssd. Σε συστήματα servers είναι σε διαφορετική κατάτμηση ώστε αν λόγο κάποιας επίθεσης γεμίσει να μην καταρρεύσει ολλο το σύστημα.

/opt
Στον  κατάλογο opt γίνετε η εγκατάσταση των έξτρα προγραμμάτων και  βιβλιοθηκών που δεν αποτελούν μέρος της βασικής εγκατάστασης του  συστήματος, παράδειγμα αν εγκαταστήσουμε ενα πρόγραμμα σαν το eclipse θα  δημιουργηθεί στον κατάλογο /opt ένας υποκατάλογος που θε περιέχει τα  εκτελέσιμα αρχεία του eclipse μαζί με τις απαραίτητες βιβλιοθήκες   documentation κτλ που χρειάζονται.


Αυτοί είναι λοιπόν οι βασικοί κατάλογοι του συστήματος αρχείων στο Linux, μέσα σε αυτούς υπάρχουν και άλλοι υποκατάλογοι αλλα οι βασικοί είναι αυτοί.


Περί του χρήστη root και της εντολής sudo
Όπως είδαμε υπάρχει ένας χρήστης ο root. Σε αυτόν τον χρήστη ανήκει όλος ο υπολογιστής και μπορεί να κάνει τα πάντα. Έστω οτι έχεις ενα υπολογιστή σε κάποια τράπεζα η ενα πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να έχει τρελή εμπιστοσύνη σε αυτόν που έχει τον κωδικό αυτού του χρήστη! Και δεν θέλεις έναν να το ξέρει μόνο.
Για να κάνεις κάποια πράγματα οπως να αλλάξεις κάτι το /usr/local θες δικαιώματα root. Γιατι θες να κάνεις κάτι τέτοιο; μα για να εγκαταστήσεις ενα πρόγραμμα. Και αν για κάποιο λόγο έφευγε ενας διαχειριστής ο κωδικός θα έπρεπε να αλλάξει. Επίσης σαν άρχοντας του συστήματος δεν καταγράφονταν πουθενά οι ενέργειες του. Και θα έπρεπε να εχεις ενα μηχανισμό να επικοινωνούν οι διαχειριστές. Και η δύναμη του ήταν όλα η τίποτα
Λύση σε αυτά τα προβλήματα έδωσε ο μηχανισμός sudo. Και μπορεί ενας χρήστης να αποκτήσει ελεγχόμενες δυνάμεις και οι ενέργειες του καταγράφονται και ο κωδικός του root μένει στα χέρια μόνο 2 ατόμων (υπάρχουν και τα λεωφορεία που σκοτώνουν διαχειριστές). Πλέον ο root χρησιμοποιείτε ουσιαστικά μονο όταν το σύστημα ειναι σε μη εκκινήσημη κατάσταση και θέλει  επισκευή.

Περί του /usr και του /opt
O προσεκτικός αναγνώστης θα παρατηρήσει πως ουσιαστικά η δομή του συστήματος αρχείων επαναλαμβάνετε σε αυτούς τους καταλόγους. Ο λόγος για το /usr είναι οτι μπορεί να είναι σε ενα κεντρικο υπολογιστή πχ σε ενα σχολικό εργαστήριο. Επειδή εκεί ειναι όλα τα προγράμματα αυτά μπορεί να είναι συγκεντρωμένα σε ενα μέρος και να αναβαθμίζονται κεντρικά. Το /bin θα πρέπει να περιέχει τα απολύτως απαραίτητα ώστε να γίνει αυτή η προσάρτηση. Ο φάκελος /usr/local περιέχει προγράμματα που έχουμε βάλει εμεις στο σύστημα με την διαδικασία της μεταγλώττισης απο τον πηγαίο κώδικα. Είναι λοιπόν ευθύνη δικιά μας (μιας και εμεις είμαστε οι διαχειριστές) να ενημερώνουμε και να συντηρούμε αυτά τα προγράμματα.
Γιατι εδώ και όχι στο /opt? Το δευτερο είναι για "μεγάλα" προγράμματα, για σουίτες όπως θα λέγαμε στα windows. Κανονικά το libreoffice, το firefox,  το kde και και cinnamon θα έπρεπε να ήταν εδώ. Αλλά παραβιάζουν πολλές διανομές αυτόν τον κανόνα μαζι με το Mint.

Περί του bin και share
Ενα πρόγραμμα εχει συνήθως πολλά αρχεία. Εκτός από το εκτελέσιμο μπορεί να έχει ένα man page, κάποιο εικονίδιο και σύστημα βοήθειας, καθώς και αρχεία με δεδομένα, cliparts, βούρτσες στο παράδειγμα του gimp. Φαντάσου τώρα οτι παιρνεις ενα άλλο υπολογιστή. Που δεν τρέχει κάποιο intel αλλά έχει κάποιο εξωτικό επεξεργαστή (και δεν υπάρχει επεξεργαστής που να μπορεί να τρέξει το linux και να μην το τρέχει) Το εκτελέσιμο θα αλλάξει και θα είναι διαφορετικό, αλλά τα άλλα αρχεία είναι "ανεξάρτητα αρχιτεκτονικής" και θα μείνουν ίδια. Αυτά που αλλάζουν πάνε στο /X/bin αυτα που μένουν ίδια στο  /X/share.
Αν υπάρχει ενας κεντρικός υπολογιστής με ενα δίσκο θα έχει ένα φάκελο με το share και πολλοίς με το bin για τις διάφορες αρχιτεκτονικές (intel,arm, sparc,...) και θα συναρμολογήσει κάθε μηχάνημα το σύστημα αρχείων όπως το θέλει.


Περί της κατάργησης των παραπάνω

Τελευταία, λόγω και μια μικρής ιδιοτροπίας του systemd, υπάρχει μια τάση απλοποίησης με το /bin να είναι ένας συμβολικός δεσμός στο /usr/bin και οι κατάλογοι sbin να καταργηθούν. Ένα είναι το σίγουρο θα υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον. Φήμες λένε άλλωστε πως ο κατάλογος  /usr φτιάχτηκε  στα πρώτα UNIX γιατί απλά γέμισε ο δίσκος.

Περί του LFHS
Όποιος ενδιαφέρετε περισσότερα ας μελετήσει το LFSH που θα το βρει εδώ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard
http://refspecs.linuxfoundation.org/FHS_3.0/fhs-3.0.html
http://refspecs.linuxfoundation.org/FHS_3.0/fhs-3.0.pdf


Ευχαριστώ τον Talos για κάποιες διευκρινήσεις.

3
Αναφορά Προβλημάτων/bugs / Προβλημα σε αναλυση οθονης
« στις: Ιανουάριος 16, 2016, 07:31:55 μμ »
Λοιπον...μετα απο καινουργια εγκατασταση του mint cinnamon 17.3 στο pc, η οθονη ειναι ρυθμισμενη στην αναλυση 640χ480 και το μενου της ρυθμισης αλλαγη αναλυσης οθονη δν μου δινει αλλες επιλογες για ν την βαλω.

αυτη η βλακεια πανω αριστερα ειναι μονιμα σε ολο το γραφικο περιβαλλον και δν μπορω ν καταλαβω γτ την αναγνωριζει σαν φορητο υπολογιστη.
Anyway για ν δωσω ν καταλαβετε περισσοτερο...τον σκληρο δισκο που περασα το μιντ, τον εβγαλα απο εναν παλιο υπολογιστη που ειχα ο οποιος ειχα εγκατεστημενα xfce 17,2. Oταν τον πρωτο τοποθετησα στον καινουργιο pc μπηκε κανονικα με την κανονικη του αναλυση του monitor μου 1280x1024, εκανα λοιπον μια επανεκινηση και εκανε και αυτο downgrade την ανακυση της οθονης, ετσι σκεφτηκα οτι ειναι θεμα drivers και ετσι περασα τους ιδιοταγεις οδηγους της καρτας γραφικων, αλλα μετα απο restart τπτ μαυρη οθονη, ετσι μετα απο ειπα ν του περασω τα καινουργια cinnamon μπας και λεω στρωσει και καλα, αλλα τπτ.
Το συστημα μου ειναι αυτο:
Κώδικας: [Επιλογή]
constantine@constantine01 ~ $ inxi -F
System:    Host: constantine01 Kernel: 3.19.0-32-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: Cinnamon 2.8.6  Distro: Linux Mint 17.3 Rosa
Machine:   System: Gigabyte product: N/A
           Mobo: Gigabyte model: Z170-HD3P-CF v: x.x
           Bios: American Megatrends v: F5 date: 01/08/2016
CPU:       Quad core Intel Core i5-6600 (-MCP-) cache: 6144 KB
           clock speeds: max: 3301 MHz 1: 800 MHz 2: 800 MHz 3: 3301 MHz
           4: 1300 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 6939
           Display Server: X.Org 1.17.1 drivers: fbdev,ati (unloaded: vesa,radeon)
           Resolution: 640x480@73.0hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.6, 256 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 10.5.9
Audio:     Card-1 Intel Device a170 driver: snd_hda_intel
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device aad8
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.19.0-32-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 40:8d:5c:58:64:ec
           Card-2: Realtek RTL8187 Wireless Adapter driver: rtl8187
           IF: wlan0 state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 1250.3GB (0.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST3250824AS size: 250.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD10EZEX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 230G used: 5.0G (3%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 175 Uptime: 35 min Memory: 1224.2/7934.6MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.28
A και το αλλο κουλο δν εχω ουτε ηχο, δν μου βγαζει στο μενου ρυθμισεων του ηχου την συσκευη εξοδου ηχου, αλλα αυτο γτ θ το κανω σε αλλα τοπικ για να μην μπλεξουμε τα μπουτια μας, αλλα και σε αυτο νομιζω εχει ν κανει με την καρτα γραφικων οποτε αν λυθει το πρωτο θ λυθει και το δευτερο...ευχαριστω sorry για το μεγαλο τοπικ.

4
Περί Τεχνολογίας / Τρυπα ασφαλειας στο Linux
« στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 04:36:56 μμ »
Eτσι οπως εκοβα βολτες στο διαδικτυο ειδα αυτο το θεμα και μου κανε εντυπωση και ειπα ν κανω ενα σχετικο τοπικ ν το συζητησουμε.
http://www.hwbox.gr/news-software/42801-ereinites-anakalipsan-sobari-tripa-asfaleias-se-dianomes-linux.html

5
Βιβλία / Βιβλιο για Unix
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2015, 08:24:32 μμ »
Eψαχνα απο περιεργεια τι βιβλια υπαρχουν για εισαγωγη στο unix και βρηκα αυτο:http://www.klidarithmos.gr/to-periballon-programmatismoy-unix-2h-ellhnikh-ekdosh
To γνωριζει κανεις αξιζει ν το παρεις καποιος, εχετε κανενα αλλο ν μου προτεινετε (στα ελληνικα)

6
Μετα απο αναβαθμιση του σταθερου απο την 17 στην 17,2 παρατηρησα μια παραξενη γραμμη κατω στη οθονη, να σημειωσω οτι πριν την αναβαθμιση ειχα περασμενους τους κλειστους οδηγους  την καρτας γραφικων nvidia 304 και σκεφτηκα οτι ισως αυτο φταει και ξαναπερασα σε ανοιχτους οδηγους...εκανα μια επανεκκινηση του συστηματος αλλα η γραμμη παρεμεινε εκει, θα χει πλακα  ν καηκε η οθονη σε αυτο το σημειο, αλλα και παλι πως εγινε τωρα μετα απο αναβαθμιση και οχι πιο πριν?


7
Εφαρμογές Διαδικτύου / Ρυθμιση vpnbook
« στις: Ιούλιος 16, 2015, 05:05:14 μμ »
Καλησπερα καλησπερα μετα απο πολυ καιρο  :)
Ολο το μεσημερι προσπαθω ν σεταρω το vpnbook στο λαπτοπ με βαση τον οδηγο που δινει το site του https://www.vpnbook.com/howto/setup-openvpn-on-ubuntu, αλλα μολις τελειωνω την διαδικασια ειδικα στο σημειο που βαζω το paasword βλεπω οτι η ip παραμενει η ιδια, τι ακριβως μπορει ν κανω λαθος το εχει δοκιμασει κανεις αυτο?
Nα και τα αποτελεσματα στο τερματικο μετα την εισαγωγη των εντολων
Κώδικας: [Επιλογή]
constantine@constantine:~/Λήψεις/VPNBook.com-OpenVPN-Euro1$ openvpn --config vpnbook-euro1-tcp443.ovpn
Thu Jul 16 17:06:43 2015 OpenVPN 2.3.2 x86_64-pc-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [EPOLL] [PKCS11] [eurephia] [MH] [IPv6] built on Dec  1 2014
Enter Auth Username:pvnbook
Enter Auth Password:
Thu Jul 16 17:07:18 2015 WARNING: No server certificate verification method has been enabled.  See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
Thu Jul 16 17:07:18 2015 NOTE: --fast-io is disabled since we are not using UDP
Thu Jul 16 17:07:18 2015 Socket Buffers: R=[87380->131072] S=[16384->131072]
Thu Jul 16 17:07:18 2015 Attempting to establish TCP connection with [AF_INET]176.126.237.217:443 [nonblock]
Thu Jul 16 17:07:19 2015 TCP connection established with [AF_INET]176.126.237.217:443
Thu Jul 16 17:07:19 2015 TCPv4_CLIENT link local: [undef]
Thu Jul 16 17:07:19 2015 TCPv4_CLIENT link remote: [AF_INET]176.126.237.217:443
Thu Jul 16 17:07:19 2015 TLS: Initial packet from [AF_INET]176.126.237.217:443, sid=3895c38a baaecd77
Thu Jul 16 17:07:19 2015 WARNING: this configuration may cache passwords in memory -- use the auth-nocache option to prevent this
Thu Jul 16 17:07:22 2015 VERIFY OK: depth=1, C=CH, ST=Zurich, L=Zurich, O=vpnbook.com, OU=IT, CN=vpnbook.com, name=vpnbook.com, emailAddress=admin@vpnbook.com
Thu Jul 16 17:07:22 2015 VERIFY OK: depth=0, C=CH, ST=Zurich, L=Zurich, O=vpnbook.com, OU=IT, CN=vpnbook.com, name=vpnbook.com, emailAddress=admin@vpnbook.com
Thu Jul 16 17:07:23 2015 Data Channel Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key
Thu Jul 16 17:07:23 2015 Data Channel Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Thu Jul 16 17:07:23 2015 Data Channel Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key
Thu Jul 16 17:07:23 2015 Data Channel Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Thu Jul 16 17:07:23 2015 Control Channel: TLSv1, cipher TLSv1/SSLv3 DHE-RSA-AES256-SHA, 1024 bit RSA
Thu Jul 16 17:07:23 2015 [vpnbook.com] Peer Connection Initiated with [AF_INET]176.126.237.217:443
Thu Jul 16 17:07:25 2015 SENT CONTROL [vpnbook.com]: 'PUSH_REQUEST' (status=1)
Thu Jul 16 17:07:26 2015 AUTH: Received control message: AUTH_FAILED
Thu Jul 16 17:07:26 2015 SIGTERM[soft,auth-failure] received, process exiting

8
Αναφορά Προβλημάτων/bugs / Koλημα του Bleacbit
« στις: Μάρτιος 21, 2015, 08:34:46 μμ »
Τωρα τελευταια καθε φορα που τρεχω εναν καθαρισμο με το bleachbit κολαει η  εφαρμογη στην μεση του καθαρισμου.
Η αληθεια ειναι οτι το προβλημα παρουσιαστικε μετα απο αλλαγη ρυθμισεων που εκανα, δλδ μια φορα στο τοσο τσεκαρω και τις αλλες επιλογες που εχει οπως Ελευθερος χωρος δισκου, .DS_Store, Thumbs.db ΑΛΛΑ και το ξανατονιζω, ΑΛΛΑ αυτο το εκανα παντα και αλλες φορες και δν ειχα κανενα προβλημα, τωρα δν ξερω τι σκαλωμα εχει φαει.
Σημ: οι παραπανω 3 επιλογες δν ειναι τωρα τσεκαρισμενες, για ν προλαβω πριν καποιος μου προτεινει ν τις απενεργοποιησω και μετα ν ξανατρεξω το προγραμμα.
Επισης προσπαθοντας ν βρω ακρη εβαλα ακριβως τις ιδιες ρυθμισεις με ενα αλλο λαπτοπ που εχω και εκει το bleachbit αλλα παλι μου κανει τ ιδια, δοκιμασα ν το απεγκαταστησω ν καθαρισω με τις αντιστοιχες εντολες autoromove, clean και τ σχετικα το ξαναεγκατεστησα αλλα παλι τα ιδια.


9
Λειτουργικό Σύστημα / Ενημερωση πακετου samba
« στις: Φεβρουάριος 13, 2015, 02:19:55 πμ »
Σημερα μου ηρθε μια νεα ενημερωση 3 επιπεδου στον Διαχειριστη ενημερωσεων που λεγετε samba 2:4.1.6+dfsg-1ubuntu2.14.04.5.
Πηγα ν τον εγκαταστησω λοιπον αλλα πριν την εγκατασταση  μ ενημερωσε το προγραμμα οτι το συγκεκριμενο πακετο δν ειναι πιστοποιημενο και οτι μπορει  ν προκαλεσει ζημια στον συστημα

Δεν ηξερα οτι πακετα 3 επιπεδου που υποτιθετε οτι μεχρι το 3 ειναι ασφαλη ενδεχετε ν προκαλεσουν βλαβες στο συστημα  ???
Τι ν κανω ν προβω σε ενημερωση η οχι, το εχει εγκαταστησει κανεις αυτο?

10
Καλησπερα στην κοινοτητα στο λαπτοπ του αδερφου ενα dell ispiron 1564
Κώδικας: [Επιλογή]
sotos@sotos ~ $ inxi -F
System:    Host: sotos Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 17.1 Rebecca
Machine:   Mobo: Dell model: 0M9XW4 version: A01 Bios: Dell version: A01 date: 11/06/2009
CPU:       Dual core Intel Core i3 CPU M 330 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx)
           Clock Speeds: 1: 933.00 MHz 2: 933.00 MHz 3: 933.00 MHz 4: 933.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
           X.Org: 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1366x768@59.6hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV710 GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.0
Audio:     Card-1: Intel 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series] driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-24-generic
Network:   Card-1: Broadcom BCM43224 802.11a/b/g/n driver: bcma-pci-bridge
           IF: wlan0 state: down mac: c4:17:fe:60:7c:68
           Card-2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 00:26:b9:1e:53:43
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (31.0% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD5000BEVT size: 500.1GB
Partition: ID: / size: 384G used: 145G (40%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 8.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 26.8C mobo: 0.0C gpu: 54.5
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 166 Uptime: 1 min Memory: 370.0/3816.2MB Client: Shell inxi: 1.8.4

Mετα απο μια αναβαθμιση του mintupdate στον διαχειριστη ενημερωσεων (νομιζω απο την εκδοση 4.7.9 στην 4.8.0) το αριθμητικο πληκτρολογιο σταματησε ν λειτουργει το παραδοξο ειναι οτι οταν παταω το πληκτρο 5 ειναι σαν προσομοιωνει το αριστερο πληκτρο του ποντικιου, τι ακριβως παιζει?

σημ: Οσον αφορα το ποτε εμφανιστικε το προβλημα ειναι μαλλον μετα απο ενημερωση του mintupdate, ετσι μου ειπε ο bro επειδη δν χειριζομαι εγω το λαπτοπ ετσι δν μπορω πω με ακριβεια το ποτε εγινε και απο τι.   

11
Σε ενα Lenovo IdeaPad S10-2 netbook ενος φιλου που μ το δωσε ν του περασω xfce 17 ,  δν μου εμφανιζει καθολου τα ασυρματα δικτυα σαν ν ειναι τελειως κλειστη η απενεργοποιημενη μαλλον η καρτα ασυρματου δικτυου.
Η εγκατασταση εγινε με ethernet και τωρα αναγκαστικα για ν μπω στο ιντερνετ εβαλα μια εξωτρικη ασυρματη κεραια, αλλα και παλι 10 ιντσο netboοκ με εξωτερικη usb κεραια ειναι tragik :P
Tι μου προτεινετε ν κοιταξω ν το κανω δουλεψει?

Το συστημα ειναι:
Κώδικας: [Επιλογή]
[b inxi -F
System:    Host: stavros Kernel: 3.13.0-24-generic i686 (32 bit) Desktop: Xfce 4.11.6 Distro: Linux Mint 17 Qiana
Machine:   System: LENOVO product: 20027 version: Lenovo IdeaPad S10-2
           Mobo: LENOVO model: Mariana2 Bios: LENOVO version: 1ACN16WW(V1.07) date: 06/05/2009
CPU:       Single core Intel Atom CPU N270 (-HT-) cache: 512 KB flags: (nx sse sse2 sse3 ssse3)
           Clock Speeds: 1: 1333.00 MHz 2: 800.00 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 945GSE Express Integrated Graphics Controller
           X.Org: 1.15.1 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x600@60.0hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel 945GME x86/MMX/SSE2 GLX Version: 1.4 Mesa 10.1.0
Audio:     Card: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-24-generic
Network:   Card-1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY driver: b43-pci-bridge
           IF: N/A state: N/A mac: N/A
           Card-2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 00:26:22:08:21:1c
           Card-3: Realtek RTL8187 Wireless Adapter driver: rtl8187
           IF: wlan0 state: up mac: 00:0f:04:b1:14:35
Drives:    HDD Total Size: 160.0GB (2.8% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD1600BEVT size: 160.0GB
Partition: ID: / size: 146G used: 4.2G (4%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 1.06GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 26.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 149 Uptime: 16 min Memory: 303.3/992.4MB Client: Shell inxi: 1.8.4 [/b]

Σημ: γενικα  το ασυρματο ειναι ενεργοποιημενο απο ενα κουμπι που εχει στα πλαγια το μηχανημα και αναβει το λαμπακι που εχει στο σασι, αλλα και παλι τζιφος.

12
Λειτουργικό Σύστημα / Eρωτηση σχετικα με τους sensors
« στις: Δεκέμβριος 16, 2014, 01:44:36 πμ »
Eτσι οπως δοκιμαζα διαφορες εντολες συστηματος ν δω τι ακριβως πληροφοριες θ παρω (ν περναει η ωρα :P), δοκιμασα την εντολη inxi -F που λεει σχεδον τα παντα ολα μαζεμενα και ειδα οτι εκει που  σου  λεει για τους αισθητηρες και τι θερμοκρασιες παιζουν στο συστημα οτι οι αισθητηρες του mobo (Που απο οτι εψαξα ειναι η μητρικη) ειναι μαλλον απενεργοποιημενη γτ λεει διπλα N/A οπως επισης πιο κατω που αναφερει την ταχυτητα και τις περιστροφες του ανεμιστηρα ψυξης, αυτα πως μπορω ν τα ενεργοποιησω (οχι οτι καιγομαι ν τα κανω ντε και καλα, αλλα ετσι μωρε ν εχουμε με κατι ν ασχολουμαστε :P)

13
Περί Τεχνολογίας / System76
« στις: Δεκέμβριος 10, 2014, 04:33:29 πμ »
Ετσι οπως εκανα βολτα στο web ψαχνοντας γενικα και αοριστου επεσε το ματι μου σε μια εταιρια που φτιαχνει laptop/desktop/server μηχανηματακια αποκλειστικα με ubuntu μπηκα στο site τους και ειδα μηχανηματα με αρκετα πολυ καλες προδιαγραφες εως τουμπανα τα ακριβοτερα μοντελα
https://system76.com/ να και το site κουβεντα ν γινετε  :P

14
Εδω εχεουμε την περιπτωση της θεωριας του χαους που μια πεταλουδα στο Τοκυο κουναει τα φτερα της και ριχνει ενανς ουρανοξυστη στην Νεα Υορκη :P Αφου εμαθα χθες (απο οτι καταλαβα) οτι ο λογος που χαθηκε το Plymouth theme ειναι επειδη εβαλα τους κλειστους οδηγους της καρτας γραφικων και ετσι καπως βγηκε απο το συστημα, εψαξα στο web λυσεις για ν την επαναφερω η και ν βαλω καποια αλλη ετσι για την modifa :P
Eτσι ψαχνοντας βρηκα το super boot manager και λεω καλη φαση αλλαζει και την εμφανιση του grub menu.
To περναω κανονικο λοιπον μαζι με τα αποθετηρια του, παω να το δουλεψω βαζω τα θεματα που μ αρεσεουν κανω reboot αλλα τπτ, το ξανανοιγω ξαναδοκιμαζω, ξανα reboot, τελος παντων το εκανα πολλες αλλα τπτ, λεω μουφα το προγραμμα ας το βγαλω, το κανω λοιπον remove με την εντολη
Κώδικας: [Επιλογή]
apt-get remove πηγαινω και στις πηγες λογησμικου αφαιρω και τα αναλογα αποθετηρια του, αλλα βλεπω οτι στο μενου παρεμεινε ενα αλλα προγραμμα/εξαρτηση το buc πηγα να το αφαιρεσω απο το synaptic αλλα δν γινοταν   τελικα καπως το αφαιρεσα και αυτο, αλλα αν κανω πχ autoremove μου βγαζει ενα σφαλμα οτι δν μπορει ν αφαιρεσει τα burg themes που προσπαθησα να εγκαταστησω πριν με το super boot manager.
To σφλαμα στο τερματικο ειναι:
Κώδικας: [Επιλογή]
constantine@constantine ~ $ sudo apt-get autoremove
[sudo] password for constantine:
Sorry, try again.
[sudo] password for constantine:
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων                 
Ανάγνωση περιγραφής της τρέχουσας κατάσταση... Ολοκληρώθηκε
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ:
  burg-theme-autumn burg-theme-dark-shine burg-theme-magic
  burg-theme-minimal-sir burg-theme-picchio burg-theme-what-am-i
  burg-theme-wish-os
0 αναβαθμίστηκαν, 0 νέο εγκατεστημένα, 7 θα αφαιρεθούν και 46 δεν αναβαθμίζονται.
7 μη πλήρως εγκατεστημένα ή αφαιρέθηκαν.
Μετά από αυτή τη λειτουργία, θα ελευθερωθούν 14,5 MB χώρου από το δίσκο.
Θέλετε να συνεχίσετε; [Ν/ο] y
(Ανάγνωση βάσης δεδομένων ... 151972 files and directories currently installed.)
Removing burg-theme-autumn (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-autumn (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-dark-shine (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-dark-shine (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-magic (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-magic (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-minimal-sir (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-minimal-sir (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-picchio (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-picchio (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-what-am-i (0.5.0-2) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-what-am-i (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Removing burg-theme-wish-os (0.5.0-1) ...
sudo: update-burg: command not found
dpkg: error processing package burg-theme-wish-os (--remove):
 η υποδιεργασία installed post-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Προέκυψαν σφάλματα κατά την επεξεργασία του:
 burg-theme-autumn
 burg-theme-dark-shine
 burg-theme-magic
 burg-theme-minimal-sir
 burg-theme-picchio
 burg-theme-what-am-i
 burg-theme-wish-os
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Το προβλημα το καταλαβα οταν θελησα  ν περασω ενα αλλο .deb προγραμμα μεσω του GDebit installer και ετσι οπως πηγε ν τρεξει  λεει οτι πρεπει πρωτα ν αφαιρεθουν τα πιο πανω πακετα burg-theme-autumn κτλ και ετσι τωρα καταριεμαι την στιγμη που περασα το γ@#ω Super boot Manager.

Ευχαριστω εκ των προτερων....εκανα χοντρη ζημια ???

15
Εφαρμογές Διαδικτύου / Pulseway
« στις: Νοέμβριος 13, 2014, 06:23:20 πμ »
Eχει κανα 2 βδομαδες που πηρα το πρωτο μου smartphone ειναι το nokia lumia 630 και ετσι οπως εψαχνα στο store απο περιεργεια ν δω αν εχει τπτ μ σχεση το Linux, ειδα μια εφαρμογη που απο οτι καταλαβα βλεπεις real time τις διεργασιες που εκτελει το pc και υπαρχει μια αλληλεπιδραση με αυτο ν το κανεις update ν το κλεισεις κτλ, απο οτι ειδα υποστηριζει και linux εχει και αναλογο deb αρχειο στο site τους.
Το γνωριζει κανεις, για ν το χρησιμοποιησεις πρεπει ν κανεις και ενα account, ξερει κανεις αν ειναι αξιοπιστη η ομαδα που κανει την εφαρμοφη, καπου λεει στις πληροφοριες της εφαρμογης οτι κατα την επικοινωνια του κινητου με τον υπολογιστη υπαρχει κρυπτογραφιση.
Φαινετε χρησιμη εφαρμογη αλλα δν ξερω κατα ποσο ασφαλες γτ ποιος θελει ν εχει καποιος τριτος προσβαση στις πληροφοριες του συστηματος σου  ???

http://www.pulseway.com/

ΥΓ:Ασχετο αλλα βρηκα και μια εφαρμογη για τον μιντ που αναφερει μεσω rss νομιζω ολα τα νεα απο την ομαδα του Μint, αν ενημερωνετε τακτικα θ ειναι καλη φαση ειδωμεν  ;)

Σελίδες: [1] 2 3 4